Mus czekoladowy to prawdziwa rozpusta dla podniebienia. Intensywny w smaku, rozpływa się w ustach. Chociaż jest wyśmienity solo, doskonale komponuje się jako dodatek do podwieczorków. Poznaj sprawdzone przepisy na desery z musem czekoladowym. Obok nich żaden łasuch nie przejdzie obojętnie.

Mus czekoladowy jest prosty i szybki w przygotowaniu. Potrzebujesz zaledwie 4 składników, a możesz z niego wyczarować mnóstwo smakowitych deserów.

Jak przygotować mus czekoladowy?

Przygotowanie musu czekoladowego zajmie Ci nie więcej niż 30 minut. Z poniższych składników powstanie aż 1000 ml produktu.

Składniki:

  • 250 g słodkiej śmietanki 36%,
  • 200 g czekolady mocno gorzkiej 80% E.Wedel,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 2 łyżki cukru.

Przygotowanie:

  • Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej – pamiętaj, aby nie mieszać topiących się kosteczek.
  • Serek mascarpone przełóż do miski i dodaj płynną czekoladę (może być jeszcze lekko ciepła).
  • Połącz składniki – najlepiej mikserem na najniższych obrotach. Zakończ, gdy uzyskasz gęsty krem czekoladowy o aksamitnej konsystencji.
  • Dobrze schłodzoną kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj jedną łyżkę cukru, a po chwili dodaj drugą łyżkę. Ubijaj jeszcze przez chwilę. Musisz jednak zachować ostrożność, aby śmietanka nie zwarzyła się. Miksuj aż uzyskasz sztywną i puszystą śmietanę bez wyczuwalnych drobinek cukru.
  • Do ubitej kremówki dodaj krem czekoladowy. Wymieszaj całość mikserem – na najniższych obrotach.

Tak powstały mus czekoladowy swoją konsystencją będzie przypominał dobrze napowietrzony krem. Jeśli chcesz uzyskać lżejszą konsystencję, pomiń serek mascarpone.

Desery z musem czekoladowym – propozycje

Mus czekoladowy możesz wykorzystać na wiele sposobów. Tak naprawdę wystarczy dodać do niego owoce oraz udekorować polewą i … słodki podwieczorek gotowy. Możesz jednak pójść o krok dalej, przygotowując bardziej efektowne desery.

Panna cotta z musem czekoladowym

Panna cotta to jeden z flagowych deserów prosto z północnej części Włoch. Chociaż w klasycznej wersji podaje się go z musem owocowym, z powodzeniem możesz zastąpić go musem czekoladowym.

  • Do niewielkiej miseczki wlej 50 ml wody i dodaj 2 łyżki żelatyny. Całość wymieszaj i odstaw do napęcznienia.
  • W rondelku zagotuj 200 ml mleka i 200 ml kremówki 30%. Dodaj cukier z prawdziwą wanilią. Gotuj aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
  • Garnek zdejmij z palnika i dodaj żelatynę. Dokładnie wymieszaj, aby grudki żelatyny nie były widoczne.
  • Tak przygotowany płyn przelej do pucharków i wstaw do lodówki na kilka godzin.
  • Gdy panna cotta będzie gotowa, wyłóż warstwę musu czekoladowego i udekoruj.

Smacznego!

Deser lodowy z musem czekoladowym

Lody i czekolada to połączenie, które sprawdzi się zawsze. Dlatego warto przygotować deser lodowy z dodatkiem musu czekoladowe. Idealnie, jeśli lody także przygotujesz samodzielnie.

  • Do pucharków nałóż mus czekoladowy.
  • Wrzuć kilka bezików lub większe kawałki pokruszonej bezy.
  • Nałóż 3 kulki lodów waniliowych (lub innych ulubionych).
  • Udekoruj bitą śmietaną i posyp kolorową posypką lub polej polewą czekoladową.

Przygotowanie takiego deseru zajmie Ci zaledwie kilka minut, jeśli mus czekoladowy przygotujesz wcześniej.

Kruche babeczki z musem czekoladowym

Kruche ciasto rozpływające się wraz z musem czekoladowym… To nie tylko brzmi, ale i smakuje obłędnie. Taki deser przygotujesz w kilka chwil – szczególnie, jeśli wykorzystasz gotowe korpusy do babeczek.

  • Mus czekoladowy przełóż do rękawa cukierniczego zakończonego dowolną tylką.
  • Wyciskaj krem na tartaletki.
  • Wierzch udekoruj w dowolny sposób, np. posypką, kawałkami owoców, tartą czekoladą.

Niezależnie od tego, na który wariant deseru się zdecydujesz, możesz liczyć na wyśmienity smak!