Nie wyobrażasz sobie codziennej kawy bez czegoś słodkiego? Najlepiej sprawdzają się domowe wypieki – tym bardziej że przygotowanie pysznych, czekoladowych babeczek z dodatkami jest naprawdę proste i szybkie. Wystarczy chwila w kuchni i dobry przepis.
Zazwyczaj pierwszym, co przychodzi do głowy, jeżeli mówi się o domowych wypiekach z czekoladą, jest brownie. Ciasto ma jednak ten minus, że bardzo szybko znika. Lepszym rozwiązaniem mogą więc okazać się pyszne babeczki – pełne czekolady, suszonych owoców lub orzechów. Nie czekaj – przystąp do działania!
Co jest potrzebne do przygotowania babeczek czekoladowych?
Sekretem pysznych, domowych przekąsek są przede wszystkim wysokiej jakości składniki. Wybieraj więc wyłącznie te, które są sprawdzone. Będziesz potrzebować:
- 500 g mąki pszennej,
- 260 g masła,
- 300 ml mleka,
- 250 g cukru,
- 3 jajka,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 3-4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 270 g czekolady E.Wedel Klasycznej Gorzkiej 64%,
- 60 g Kakao ciemnego z Ghany,
- 100 g żurawiny,
- 100 g orzechów – laskowych, włoskich lub brazylijskich.
Jak krok po kroku przygotować pyszne babeczki?
Babeczki z żurawiną i orzechami jest równie proste, co szybkie ciasto czekoladowe. Żeby wszystko sobie ułatwić, zacznij od przygotowania składników. Do niewielkiego rondelka wrzuć masło i je rozpuść, a następnie odstaw, aby ostygło. Czekoladę posiekaj na niewielkie kostki. Jeżeli orzechy są bardzo duże – zrób z nimi to samo.
Do jednej dużej miski wrzuć suche składniki i dokładnie je wymieszaj, aby się ze sobą połączyły. Do drugiej wlej rozpuszczone wcześniej masło, wbij jajka i dodaj mleko. Przemieszaj wszystko i powoli zacznij dodawać „suchą mieszankę”. Ciasto możesz zblendować – dzięki temu oszczędzisz czas i unikniesz grudek. Kiedy uzyskasz aksamitną masę, dodaj do niej czekoladę, żurawinę i orzechy.
Nagrzej piekarnik do 180°C. W międzyczasie wylej ciasto do form na babeczki lub do papilotek. Kiedy urządzenie osiągnie wskazaną temperaturę – wstaw je do niego i piecz przez 20-25 minut. To, czy babeczki są gotowe sprawdzisz za pomocą wykałaczki. Jeżeli ciasto nie pozostaje na niej – oznacza to, że będą dobre.
Kruche ciasteczka z dodatkami – dlaczego nie?
Oprócz klasycznych babeczek czekoladowych z żurawiną i orzechami możesz wykonać także kruche ciasteczka. Te nadadzą się nie tylko do kawy, ale także jako przekąska do pracy. Plusem jest krótki czas ich wykonania.
Składniki na kruche ciasteczka:
- 300 g mąki przesianej przez sitko,
- 200 g masła,
- 150 g cukru,
- 1 jajko,
- 90 g czekolady E.Wedel Klasycznej Gorzkiej 64%,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki sody,
- 100 g orzechów,
- 100 g suszonej żurawiny.
Utrzyj masło z cukrem, a następnie dodaj do nich jajko. Kiedy uzyskasz jednolitą masę – wsyp wszystkie suche składniki, posiekaną na niewielkie kawałeczki czekoladę, orzechy i żurawinę. Dokładnie wyrób masę. Formuj niewielkie ciasta i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180°C, następnie wsadź ciastka i piecz przez 15 minut. Po wyciągnięciu, przed podaniem pozostaw je do momentu, aż wystygną. Smacznego!