Szukasz pomysłu na szybki i smaczny deser, który zachwyci każdego? Przygotuj babeczki z czekoladą i malinami – podwieczorek, który zaskakuje nie tylko połączeniem smaków, ale i swoim wyglądem.  Lepiej od razu przygotuj podwójną porcję, aby dla nikogo nie zabrakło muffinki.

Babeczki z czekoladą i malinami to jeden z tych deserów, które przygotujesz bez konieczności sięgania po wyszukane składniki. Chociaż najlepiej sprawdzają się świeże owoce, równie smaczne będą wypieki z mrożonymi malinami. Potrzebna będzie też dobrej jakości czekolada, która po części odpowiada za finalny smak.

Babeczki z czekoladą i malinami – lista składników

Do przygotowania 24 muffinek będziesz potrzebować:

  • 4 szklanek mąki pszennej
  • 4 łyżeczek proszku do pieczenia
  • 1 szklanki cukru (lub mniej – według uznania)
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 1 szklanki oleju
  • 4 jajka
  • 1 tabliczka Czekolady mlecznej E.Wedel
  • 500 g jogurtu naturalnego
  • garść świeżych malin.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Dzięki temu babeczki wyjdą idealne – nie staną się zakalcem.

Muffinki z czekoladą i malinami – sposób przygotowania

Przygotowanie babeczek sprowadza się do zaledwie kilku kroków. Poradzisz sobie z tym bez żadnych trudności, ponieważ całość wymaga jedynie wymieszania ze sobą składników.

Zacznij od włączenia piekarnika – temperaturę ustaw na poziomie 200oC (grzałka góra-dół). Metalową formę do muffinek wyłóż papilotkami i odstaw na bok.

W jednej misce umieść wszystkie składniki suche, tj. mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy. Do drugiej miski wbij jajka, dodaj olej i jogurt. Wszystkie mokre składniki przelej do miski z suchymi produktami i dokładnie wymieszaj. Dodaj kawałki czekolady i maliny. Wymieszaj je delikatnie.

Tak przygotowane ciasto przelej do papilotek i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz przez ok. 25 minut – do tzw. suchego patyczka.

Udekoruj babeczki tak, jak chcesz

Wystudzone muffinki możesz pozostawić bez żadnych dekoracji lub ozdobić je według własnego gustu. Do wyboru masz mnóstwo możliwości, wśród których wymienia się m.in.:

  • polewę z gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • polewę z czekolady białej
  • cukier puder
  • malinowy lukier
  • bitą śmietanę.

To, w jaki sposób ozdobisz muffinki, zależy wyłącznie od potrzeb, oczekiwań i… czasu. Na bardziej wymyślne dekoracje możesz pozwolić sobie, gdy przygotowujesz deser z większym wyprzedzeniem.

 Babeczki z czekoladą i malinami – deser na każdą okazję

Zastanawiasz się, w czym tkwi fenomen babeczek? To zasługa ich wyjątkowego smaku, który został podkręcony połączeniem czekolady i malin. To duet znany i doceniany od dawna przez mistrzów cukiernictwa, w którym delikatnie słodki smak czekolady zostaje przełamany lekką kwaskowatością owoców. Stanowią więc odzwierciedlenie gustów dorosłych i dzieci, dla których muffinki to jeden z najlepszych deserów na każdą okazję. Możesz przygotować je na spotkanie ze znajomymi, przyjęcie urodzinowe itp. Uświetnią wiele momentów spędzanych w gronie bliskich osób.

A jeśli znudzi Ci się wersja babeczek z mleczną czekoladą, możesz zastąpić ją wersją białą. Połączenie z malinami będzie również smaczne. Przekonaj się o tym przy najbliższej okazji.

Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/babeczki-czekoladowe-z-malinami-i-czekolada-w-srodku/