Szukasz pomysłu na szybki i smaczny deser, który zachwyci każdego? Przygotuj babeczki z czekoladą i malinami – podwieczorek, który zaskakuje nie tylko połączeniem smaków, ale i swoim wyglądem. Lepiej od razu przygotuj podwójną porcję, aby dla nikogo nie zabrakło muffinki.
Babeczki z czekoladą i malinami to jeden z tych deserów, które przygotujesz bez konieczności sięgania po wyszukane składniki. Chociaż najlepiej sprawdzają się świeże owoce, równie smaczne będą wypieki z mrożonymi malinami. Potrzebna będzie też dobrej jakości czekolada, która po części odpowiada za finalny smak.
Babeczki z czekoladą i malinami – lista składników
Do przygotowania 24 muffinek będziesz potrzebować:
- 4 szklanek mąki pszennej
- 4 łyżeczek proszku do pieczenia
- 1 szklanki cukru (lub mniej – według uznania)
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 1 szklanki oleju
- 4 jajka
- 1 tabliczka Czekolady mlecznej E.Wedel
- 500 g jogurtu naturalnego
- garść świeżych malin.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Dzięki temu babeczki wyjdą idealne – nie staną się zakalcem.
Muffinki z czekoladą i malinami – sposób przygotowania
Przygotowanie babeczek sprowadza się do zaledwie kilku kroków. Poradzisz sobie z tym bez żadnych trudności, ponieważ całość wymaga jedynie wymieszania ze sobą składników.
Zacznij od włączenia piekarnika – temperaturę ustaw na poziomie 200oC (grzałka góra-dół). Metalową formę do muffinek wyłóż papilotkami i odstaw na bok.
W jednej misce umieść wszystkie składniki suche, tj. mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy. Do drugiej miski wbij jajka, dodaj olej i jogurt. Wszystkie mokre składniki przelej do miski z suchymi produktami i dokładnie wymieszaj. Dodaj kawałki czekolady i maliny. Wymieszaj je delikatnie.
Tak przygotowane ciasto przelej do papilotek i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz przez ok. 25 minut – do tzw. suchego patyczka.
Udekoruj babeczki tak, jak chcesz
Wystudzone muffinki możesz pozostawić bez żadnych dekoracji lub ozdobić je według własnego gustu. Do wyboru masz mnóstwo możliwości, wśród których wymienia się m.in.:
- polewę z gorzkiej lub mlecznej czekolady
- polewę z czekolady białej
- cukier puder
- malinowy lukier
- bitą śmietanę.
To, w jaki sposób ozdobisz muffinki, zależy wyłącznie od potrzeb, oczekiwań i… czasu. Na bardziej wymyślne dekoracje możesz pozwolić sobie, gdy przygotowujesz deser z większym wyprzedzeniem.
Babeczki z czekoladą i malinami – deser na każdą okazję
Zastanawiasz się, w czym tkwi fenomen babeczek? To zasługa ich wyjątkowego smaku, który został podkręcony połączeniem czekolady i malin. To duet znany i doceniany od dawna przez mistrzów cukiernictwa, w którym delikatnie słodki smak czekolady zostaje przełamany lekką kwaskowatością owoców. Stanowią więc odzwierciedlenie gustów dorosłych i dzieci, dla których muffinki to jeden z najlepszych deserów na każdą okazję. Możesz przygotować je na spotkanie ze znajomymi, przyjęcie urodzinowe itp. Uświetnią wiele momentów spędzanych w gronie bliskich osób.
A jeśli znudzi Ci się wersja babeczek z mleczną czekoladą, możesz zastąpić ją wersją białą. Połączenie z malinami będzie również smaczne. Przekonaj się o tym przy najbliższej okazji.
Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/babeczki-czekoladowe-z-malinami-i-czekolada-w-srodku/