Nie chcesz lub nie możesz jeść mąki pszennej? To nie powód na to, aby rezygnować z przyrządzania wypieków. Przykładem może być bezglutenowe ciasto czekoladowe, które nie zawiera mąki pszennej. Poniżej znajdziesz przepisy na wypiek w dwóch wersjach – zdecyduj, która bardziej przypadła Ci do gustu.

Gluten to białko roślinne, które występuje w wielu zbożach, np. pszenicy i jej odmianach, jęczmieniu czy życie. Niektóre osoby wykazują szczególną wrażliwość na jego obecność w pożywieniu, co skutkuje poważnymi problemami ze strony układu pokarmowego. Jeżeli należysz do tego grona, przygotuj po prostu bezglutenowe ciasto czekoladowe.

Bezglutenowe ciasto czekoladowe – tylko 4 składniki

Bezglutenowe ciasto czekoladowe wcale nie musi być skomplikowane. Wystarczą tak naprawdę 4 podstawowe składniki, dzięki którym można wyczarować przepyszny wypiek.

Będziesz potrzebować:

  • 455 g czekolady gorzkiej klasycznej 64% E. Wedel,
  • 225 g prawdziwego masła,
  • 5 dużych jajek,
  • 3 łyżki cukru pudru.

W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z masłem. Musisz przy tym uważać, aby dno miski ze składnikami nie dotykało powierzchni wody – w przeciwnym razie czekolada się przypali.

Zdejmij miskę z sosem czekoladowym i odstaw do krótkiego ostygnięcia. Nad garnkiem z gorącą wodą umieść miskę z jajkami. Delikatnie wymieszaj zawartość – tak, aby jajka były ciepłe. Nie podgrzewaj ich długo, aby uniknąć powstania jajecznicy.

Ciepłe jajka przelej do misy miksera i ubijaj do potrojenia objętości – masa powinna być puszysta i delikatna. Połowę objętości przelej do miski z czekoladą i masłem. Mieszaj bardzo powoli, zataczając kręgi. Dodaj pozostałą część jajek i też delikatnie wymieszaj.

Dno tortownicy o średnicy ok. 21 cm wyłóż papierem do pieczenia, a od spodu owiń folią aluminiową. Wylej masę i wyrównaj powierzchnię.

Większą i głębszą blaszkę wypełnij gorącą wodą (ok. 3 cm). Wstaw tortownicę i piecz przez ok. 10-13 minut w piekarniku nagrzanym do 200oC.

Wyjmij z piekarnika – ciasto ma mieć lekko galaretowatą konsystencję. Odstaw je na co najmniej 2 godziny. Po upływie tego czasu wyjmij z formy, odwróć do góry dnem i zdejmij papier.

Ciasto czekoladowe bez glutenu – z mieszanki mąk

Bezglutenowe ciasto czekoladowe można przygotować z mieszanki mąk: ryżowej, ziemniaczanej i kukurydzianej.

Niezbędne składniki:

  • 200 g prawdziwego masła,
  • 3 duże jajka,
  • 50 g mąki ryżowej,
  • 50 g mąki kukurydzianej,
  • 35 g mąki ziemniaczanej,
  • 2/3 szklanki ksylitolu,
  • 3 tabliczki czekolady lekko gorzkiej 50% E. Wedel.

Masło roztop na małym ogniu. W połowie dodaj pokruszoną czekoladę (2 tabliczki). Podgrzewaj aż do rozpuszczenia składników.

Jajka zmiksuj z cukrem, a następnie dodaj odrobinę wystudzony sos czekoladowy. Dodaj mąki i szczyptę soli. Wymieszaj do połączenia składników – aby uzyskać jednolitą masę.

Tortownicę o średnicy ok. 21 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto i dodaj pozostałą część startej czekolady (1 tabliczka).

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160oC. Piecz przez 30 minut. Przed krojeniem odczekaj 20 minut albo pozostaw na kilka godzin do ostygnięcia.

Bezglutenowe ciasto czekoladowe – zarówno w pierwszej, jak i drugiej wersji – możesz dowolnie udekorować. Oba wypieki doskonale smakują z malinami, polewą czekoladową lub kleksami bitej śmietany.