Lepki lukier, sztuczna masa cukrowa, a może prawdziwa czekolada? Obecnie dużo osób zajmujących się produkcją tortów decyduje się na tę ostatnią opcję. Jeśli chcą zrobić dekoracje, które nie tylko ozdobią wypiek, ale też będą nadawały się do spożycia to sięgają właśnie po sprawdzone produkty. Czekoladowy krem do tortu i ozdoby z niej wykonane gwarantują harmonijny smak oraz zapach, którym trudno się oprzeć.

Rosnąca popularność trendu DIY dotyczy również cukiernictwa. Dużo osób decyduje się samodzielnie przygotować nie tylko same wypieki, ale i niezwykłe dekoracje, które niczym nie ustępują tym z cukierni. Desery mogą być pyszne również bez chemicznych ulepszaczy. Wystarczy wybrać dobrej jakości składniki i skorzystać z naszego przepisu na biały czekoladowy krem do tortu. Wykorzystasz go zarówno do przełożenia biszkoptów, jak i do dekoracji swojego wypieku.

SKŁADNIKI I PRZYGOTOWANIE

Do wykonania czekoladowego kremu do tortu potrzebujesz:

  • 250 gramów serka mascarpone,
  • 300 ml słodkiej śmietanki kremówki,
  • cukier puder,
  • tabliczkę czekolady białej E.Wedel.

Czekoladę pokrusz i rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj śmietankę i gotuj na wolnym ogniu, stale mieszając. Nie dopuść do zagotowania – mogłoby to zważyć śmietankę. Zostaw do ostudzenia (najlepiej na całą noc). Kiedy temperatura składników będzie naprawdę niska, wówczas dodaj mascarpone i zacznij ubijać na puszystą pianę. W razie potrzeby dodaj cukier puder. W ten sposób uzyskasz czekoladowy krem do tortu, którym możesz przełożyć biszkopty, kiedy wystygną. Z jego użyciem możesz też wykonać finezyjne dekoracje na wierzchu, a także ozdobne napisy.

Ilość masy, jaką uzyskasz z tych składników pozwoli Ci swobodnie przełożyć nawet kilka biszkoptów, a także udekorować wierzch ciasta. Jeśli planujesz kilkupiętrowy wypiek, zwiększ proporcjonalnie ilość składników.

Pyszny i lekki krem z czekolady

Zaprezentowany przez nas przepis na biały czekoladowy krem do tortu jest wyrazisty w smaku, ale ma lekką i bardzo przyjemną konsystencję. To czyni go uniwersalnym dodatkiem do rozmaitych wypieków, nie tylko tortów, ale też np. babeczek czy ciast. Możesz też potraktować go jako bazę i na jej podstawie przyrządzić krem o innym smaku. Dodając orzechy, owoce czy inne składniki zyskasz czekoladowy krem do tortu o konkretnym odcieniu i aromacie. Warto eksperymentować w poszukiwaniu swojej ulubionej wersji.

Wspomina już lekkość masy nie czyni jej bardzo stabilną, jednak jeśli planujesz wypiek typu „naked cake” czy innego o lekko niedbałym charakterze, to ta niesforna konsystencja sprawdzi się idealnie. Nasz przepis to najlepsza opcja dla osób, które od sztywnych wypieków obłożonych szczelnie masą cukrową wolą bardziej abstrakcyjne i szalone formy. Nie tylko wyglądają one zjawiskowo, ale tak samo smakują. Ich ogromnym atutem jest stosunkowo niska kaloryczność, którą zawdzięczamy brakowi ciężkich tłuszczów. Nieobecność dodatków chemicznych, ulepszaczy czy barwników dodatkowo podnosi walory czekoladowego kremu do tortu. Zapewniamy, że jest to przepis, do którego niejednokrotnie zechcesz powracać.