Ciasto biszkoptowe stanowi podstawę wielu wypieków. Wcale jednak nie musisz ograniczać się wyłącznie do jego białej wersji. Dodając kakao czy nawet prawdziwą czekoladę, możesz przygotować biszkopt czekoladowy. Poznaj więc sprawdzony przepis, który stanie się bazą do wielu kultowych ciast.

Biszkopt czekoladowy nie jest trudny w przygotowaniu. Największy problem może stanowić dobór odpowiednich proporcji – część mąki trzeba bowiem zastąpić kakao. Wcale jednak nie musisz tego dokonywać metodą prób i błędów – wystarczy skorzystać z poniższej receptury.

Jak przygotować idealny biszkopt czekoladowy?

Jest wiele przepisów, dzięki którym przygotujesz biszkopt czekoladowy. Jednak poniższa receptura nie jest skomplikowana, dlatego z łatwością poradzą sobie z tym także osoby dopiero rozpoczynające swoją przygodę z cukiernictwem.

Niezbędne składniki:

  • 5 dużych jajek,
  • ¾ szklanki cukru pudru (może być też zmielony cukier kokosowy),
  • ¾ szklanki mąki pszennej tortowej (może być mąka orkiszowa tortowa),
  • 2 czubate łyżki kakao,
  • 5 łyżek zimnej wody.

Białka oddziel od żółtek, a następnie ubij je na sztywną pianę. Stopniowo dosypuj cukier i miksuj do momentu, w którym otrzymasz sztywną i lśniącą pianę.

Zmniejsz obroty miksera i dolej zimną wodę – po 1 łyżce. Dodaj żółtka i wymieszaj tylko do połączenia składników.

Połącz mąkę i kakao. Przesiewając przez sito, dodawaj po 2-3 łyżki do ubitej piany. Wymieszaj ręcznie za pomocą szpatułki.

Tortownicę o średnicy ok. 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto i delikatnie wyrównaj powierzchnię. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170oC i piecz przez ok. 45 minut – do suchego patyczka.

Wyjęty z piekarnika biszkopt czekoladowy ostudź. Po kilkudziesięciu minutach oddziel boki od obręczy i przełóż do góry dnem. Wyjmij z tortownicy i dokładnie wystudź.

Jak wykorzystać biszkopt czekoladowy?

Biszkopt czekoladowy możesz wykorzystać na wiele sposobów – zarówno jako baza do tortów, jak i klasycznych ciast.

  • Biszkopt czekoladowy jako tort

Czekoladowy biszkopt przygotowany w okrągłej formie może stać się tortem. Wystarczy, że przełożysz go swoim ulubionym kremem, np. śmietankowym, czekoladowym, malinowym, wiśniowym itp. Potem trzeba go jeszcze tylko udekorować – tutaj masz pełną dowolność.

  • Wuzetka

Wuzetka to klasyczny wypiek, w którym dwa czekoladowe biszkopty są przełożone sporą ilością bitej śmietany. Wystarczy więc dobrze ubić kremówkę z niewielką ilością cukru pudru i dodać tzw. śmietan-fix . Potem nie pozostaje nic innego jak przełożyć ciasto i na wierzch wylać polewę czekoladową.

  • Ciasto z musem truskawkowym

Biszkopt czekoladowy upieczony w prostokątnej formie może służyć jako baza do ciasta z musem truskawkowym. Wystarczy, że na wierzch ciasta wyłożysz mus owocowy i po zastygnięciu wylejesz cienką warstwą galaretki.

  • Ciasto „pijana śliwka”

To klasyczne ciasto, które zachwyca swoim smakiem. Mając biszkopt czekoladowy, wyłożysz na niego krem budyniowy. Potem wystarczy udekorować suszonymi śliwkami (nie muszą być moczone w alkoholu) i polać polewą czekoladową.

Mając czekoladowy biszkopt, tak naprawdę stwarzasz sobie niczym nieograniczone możliwości przygotowywania wypieków na każdą okazję.