Biszkopt czekoladowy to baza dla wielu tortów. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować standardowe ciasto przekładane kremem i świeżymi owocami. Grunt to dobry przepis – taki, dzięki któremu biszkopt będzie puszysty, miękki i pięknie wyrośnięty. Skorzystaj ze sprawdzonej receptury.

Udany biszkopt czekoladowy – praktyczne wskazówki

Chociaż sam przepis jest podstawą, znaczenie ma także odpowiedni sposób postępowania.

  • Przesianie mąki pszennej

Jeśli w przepisie pojawia się informacja o konieczności przesiania mąki pszennej, zrób to. Dzięki temu ciasto będzie puszyste i miękkie. Warto także pamiętać o tym, by wraz z mąką przesiać kakao.

  • Precyzyjne oddzielenie białek od żółtek

Jeżeli chcesz ubić sztywną pianę z białek, nie może ona zawierać ani kropli żółtka. Dlatego wykaż się dokładnością – możesz przy tym wspomóc się specjalnymi akcesoriami.

  • Wykorzystanie składników w temperaturze pokojowej

Jeżeli chcesz mieć pewność, że biszkopt czekoladowy będzie udany, wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Nie wykorzystuj więc jajek wyjętych prosto z lodówki – dzięki temu unikniesz zakalca.

Biszkopt czekoladowy z kremem i owocami – przepis

Zacznij od przygotowania biszkoptu czekoladowego – najlepiej dzień przed przełożeniem. Takie ciasto będzie nieco przesuszone, co pozwoli na precyzyjne przedzielenie go na dwie części.

Składniki na biszkopt czekoladowy:

  • 2 łyżki kakao niesłodzonego
  • 5 łyżek zimnej wody
  • ¾ szklanki drobnego cukru
  • 5 jajek
  • ¾ szklanki mąki pszennej.

Składniki na krem śmietankowy:

  • 500 g serka mascarpone
  • 500 g kremówki 36%
  • 1 łyżeczka cukru pudru.

Będziesz jeszcze potrzebować świeżych owoców – do przełożenia oraz dekoracji. Masz tutaj pełną dowolność – świetnie sprawdza się np. mieszanka malin, jagód i truskawek. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać swoje ulubione cytrusy czy nawet wiśnie (uprzednio wydrylowane).

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę, a następnie dodaj wodę.
  2. Mąkę i kakao przesiej i dodaj do masy jajecznej – łyżka po łyżce.
  3. Wszystkie składniki wymieszaj tylko do połączenia się – zbyt długie mieszanie spowoduje niepotrzebne napowietrzenie ciasta.
  4. Tortownicę o średnicy ok. 25 cm przełóż papierem do pieczenia.
  5. Ciasto wylej do formy i wygładź.
  6. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180oC.
  7. Piecz przez ok. 45 minut.
  8. Po wyjęciu odstaw do ostudzenia, a następnie oddziel boki biszkoptu od rantu formy.
  9. Ciasto wyjmij – odwróć do góry dnem i tak pozostaw.
  10. Zimny serek mascarpone umieść w misce i delikatnie rozmiksuj.
  11. Dodaj cukier i wymieszaj.
  12. Dodaj kremówkę i ubijaj na sztywno.
  13. Ostudzony biszkopt czekoladowy przekrój na pół i przełóż kremem, wtykając kawałki świeżych owoców.
  14. Przykryj drugim blatem i udekoruj go pozostałą częścią kremu czekoladowego.
  15. Wierzch możesz dowolnie ozdobić.

Tak przygotowany biszkopt czekoladowy przełożony kremem warto odstawić do lodówki na kilka godzin.

Smacznego!

Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/ciasteczka-orzechowe-z-czekolada/