Biszkopt sprawdza się doskonale niezależnie od okazji, komponując się doskonale z wieloma składnikami. Pasuje on idealnie do kwaśnych owoców oraz kremów, które idealnie dopełniają całość i sprawiają, że ciasto nie jest suche. Co powiesz na biszkopt z wiśniami i musem czekoladowym?

 

Połączenie wiśni i czekolady to klasyka, która trafia w gusta nawet największych miłośników kakao. Zestawienie konfitury, aksamitnego kremu na bazie mascarpone i biszkoptu pozwala na stworzenie wyjątkowego deseru. Zobacz, jak przygotować ciasto z takimi elementami!

 

Jak przygotować biszkopt czekoladowy z musem i konfiturą wiśniową?

Jeśli kochasz klasyczne brownie, biszkopt czekoladowy z kremem i wiśniami bez wątpienia trafi w Twoje gusta. Przygotowanie takiego deseru może być czasochłonne, jednak zdecydowanie warto. Wyjątkowy smak ciasta wynagrodzi Ci czas spędzony w kuchni, zachwycając Ciebie i Twoich gości.

 

SKŁADNIKI NA BISZKOPT CZEKOLADOWY:

  • 220 g cukru,
  • 35 g Kakao Ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 25 g mąki ziemniaczanej,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 7 jajek,
  • szczypta soli.

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA BISZKOPTU:

Oddziel białka od żółtek. Ubij białka, dodaj cukier oraz szczyptę soli. Następnie wrzuć po jednym żółtku, cały czas mieszając. Przesiej mąkę ziemniaczaną, pszenną i kakao. Dodaj składniki do masy jajecznej. Wymieszaj wszystkie składniki i przełóż całość do blachy. Piec w temperaturze około 180°C przez 40 minut. Gotowe ciasto przekrój na trzy równe części. W kolejnych krokach konieczne będzie bowiem przełożenie go kremem i konfiturą.

 

SKŁADNIKI NA MUS CZEKOLADOWY:

  • 200 g Czekolady Gorzkiej Klasycznej 64% E.Wedel,
  • 500 g serka mascarpone,
  • 30 g cukru pudru,
  • 600 ml śmietanki kremówki.

 

Do przygotowania ciasta przyda się także 70 ml mocnej herbaty (dowolny rodzaj) oraz słoik konfitury wiśniowej.

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA KREMU:

Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i przestudź. Dodaj mascarpone i dokładnie wymieszaj. Ubij śmietankę z cukrem pudrem, a następnie połącz z przygotowaną masą czekoladową.

Umieść gotowy krem na pierwszej warstwie biszkoptu czekoladowego nasączonego herbatą. Przykryj go drugim kawałkiem ciasta. Nasącz biszkopt czekoladowy i posmaruj konfiturą wiśniową. Połóż ostatnią warstwę biszkoptu. Możesz udekorować ją pozostałym kremem, polewą czy nawet świeżymi owocami.

 

Jak udekorować biszkopt czekoladowy z kremem i wiśniami?

Biszkopt z musem czekoladowym i wiśniami sprawdza się świetnie jako zamiennik tortu. Wystarczy udekorować jego wierzch w odpowiedni sposób, dopasowując go do okazji. Dobrze sprawdzi się przykrycie boków ciasta pozostałą ilością kremu czekoladowego. Jeśli chcesz, możesz postawić również na polewę. W tym celu wystarczy rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i rozcieńczyć nieco śmietanką. Doskonałym wyborem będzie przysypanie wierzchu ciasta pokruszonymi orzechami, wiórkami kokosowymi, płatkami migdałowymi czy nawet świeżymi wiśniami, które idealnie podkreślą smak konfitury. Jeśli nie masz tych owoców, dobrą opcją są też maliny.