Blok czekoladowy jest bardzo klasyczną propozycją, którą można wykonać bez konieczności używania wielu składników. Jest to niezwykle smaczny deser idealnie komponujący się z kawą czy innymi, niesłodkimi napojami. Sprawdzi się on świetnie zarówno podczas samotnych wieczorów, jak i oficjalnych spotkań.

 

Połączenie czekolady z orzechami sprawdza się niezależnie od okoliczności. Taka mieszanka trafia w gusta nawet najbardziej wymagających miłośników kakao. Blok czekoladowy to bardzo prosty deser, który przygotujesz bez użycia piekarnika. Zobacz, jak zrobić takie ciasto.

 

Jak przygotować blok czekoladowy z orzechami?

Blok czekoladowy to doskonała alternatywa dla klasycznego brownie. Do jego przygotowania nie potrzebujesz piekarnika, dlatego jest to niezwykle prosta propozycja. Przed rozpoczęciem mieszania składników warto jednak wyłożyć blachę papierem do pieczenia, co ułatwi Ci późniejsze wyjmowanie gotowego deseru.

 

SKŁADNIKI NA BLOK CZEKOLADOWY Z ORZECHAMI:

  • 50 g Kakao Ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 250 g mleka w proszku,
  • 100 g orzechów włoskich,
  • 50 g orzechów laskowych,
  • 50 g pistacji,
  • 100 ml mleka,
  • 150 g cukru,
  • 130 g masła.

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

W rondelku rozpuść masło z cukrem i kakao, a następnie odstaw do przestudzenia. W trakcie roztapiania pokrusz orzechy na drobne, ale nie za małe kawałki. Dorzuć je do masła, cukru oraz kakao. Dodaj mleko i mleko w proszku, a następnie wymieszaj całość tak, by orzechy rozłożyły się równomiernie w całej objętości masy. Przełóż całość do formy i lekko przygnieć. W środku bloku nie powinny pozostać wolne przestrzenie. Wstaw do lodówki na minimum 3 godziny.

Dobrym pomysłem będzie przygotowanie ciasta wieczorem, a zjedzenie go dopiero następnego dnia. Gotowy deser warto przechowywać cały czas w lodówce, ponieważ pod wpływem temperatury pokojowej może on zacząć się rozpuszczać.

Wybór orzechów również jest dowolny. Jeśli nie lubisz któregoś z wymienionych rodzajów lub masz aktualnie w domu inne gatunki, możesz z powodzeniem je zamienić. Świetnie sprawdzą się też nerkowce, orzeszki ziemne czy nawet pestki dyni. Warto jednak pamiętać o tym, by nie dodać ich zbyt dużo, ponieważ w takim przypadku masa może rozpadać się podczas nakładania.

 

Jak zmodyfikować przepis na blok czekoladowy z orzechami?

Przepis na blok czekoladowy można zmodyfikować nie tylko ze względu na wybór orzechów. Doskonale sprawdzi się dodanie do deseru pokruszonych herbatników. Jeśli lubisz kontrastujące smaki, ciekawą propozycją mogą być też słone paluszki. Z czekoladą i orzechami świetnie komponują się również suszone owoce, a szczególnie kwaśne wiśnie czy żurawina.

Blok czekoladowy można również ozdobić poprzez posypanie wiórkami kokosowymi, pokruszonymi orzechami lub płatkami migdałowymi. Latem ciasto warto podawać w towarzystwie świeżych owoców sezonowych, które idealnie komponują się ze słodkim smakiem czekolady i chrupiącymi orzechami. Doskonałym pomysłem będzie też polanie pokrojonego deseru musem malinowym lub truskawkowym bez dodatkowego cukru.