Brioszki czekoladowe to klasyka wśród deserów pochodzących prosto z Francji. Czym są? To apetyczne i rumiane bułeczki drożdżowe z fenomenalnym nadzieniem czekoladowym. Są idealną przekąską do popołudniowej kawy oraz deserem, który po prostu poprawi Ci humor – bez względu na okazję. Zastanawiasz się, w jaki sposób je przyrządzić? Oto sprawdzony przepis, który wykonasz bez trudu w swojej kuchni.

Aby przyrządzić brioszki czekoladowe, nie musisz być szefem kuchni, który doświadczenie zdobywał w paryskich restauracjach z gwiazdkami Michellin. Jedyne, czego potrzebujesz, to odrobina cierpliwości oraz czasu. Przygotowanie bułeczek trzeba bowiem rozłożyć w czasie. A jak to zrobić krok po kroku? Spieszymy z wyjaśnieniami.

Brioszki czekoladowe – składniki

Brioszki czekoladowe to same bułeczki drożdżowe oraz specjalny krem czekoladowy, którego użyjesz do ich nadziania. Na ok. 12 sztuk będą Ci potrzebne:

  • 2 łyżeczki suchych drożdży albo ok. 30 g świeżych,
  • 500 g przesianej mąki pszennej typu 400 lub 450,
  • 50 g cukru,
  • 5 jajek,
  • 350 g miękkiego masła,
  • 5 jajek,
  • 1,5 łyżeczki soli.

Składniki do przygotowania kremu to:

  • 1 szklanka mleka 3,2%,
  • pół laski wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 3 żółtka,
  • 50 g drobno zmielonego cukru,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • ¾ tabliczki dobrej jakości czekolady gorzkiej, np. czekolady mocno gorzkiej 80% E.Wedel.

Dodatkowo przygotuj również 1 jajko, które – roztrzepane – posłuży do posmarowania bułeczek przed pieczeniem.

Brioszki czekoladowe – przygotowanie krok po kroku

  1. Wymieszaj drożdże z 3-4 łyżkami ciepłej (ale nie gorącej) wody oraz szczyptą cukru i odstaw do wyrośnięcia na kilkanaście minut.
  2. Przesiej do dużej miski mąkę, dodaj wyrośnięte drożdże, a także pozostałe sypkie składniki.
  3. Jedno po drugim dodawaj do masy 3 całe jajka, aż do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta. Wyrabiaj ręcznie przez ok. 10 min lub mikserem, korzystając ze specjalnych mieszadeł do ciasta drożdżowego.
  4. Dodaj kolejne 2 jajka, wyrabiając ciasto.
  5. Kiedy konsystencja ciasta będzie optymalna, zacznij dodawać stopniowo bardzo miękkie masło, łyżka po łyżce, nie przestając wyrabiać.
  6. Przykryj miskę lnianą ściereczką lub folią i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę.
  7. Gdy ciasto wyrośnie, wstaw je na noc do lodówki, pozostawiając przykryte.
  8. Przystąp do przygotowania kremu: zagotuj w rondlu mleko, a w międzyczasie ubij na gładką masę cukier z żółtkami, dodając do masy mąkę ziemniaczaną.
  9. Dolewaj stopniowo gorące mleko, a po połączeniu składników, zagotuj całą masę ponownie i wyłącz ogień.
  10. Dodaj wanilię i przelej do czystej miski.
  11. Schładzaj w lodówce przez ok. godzinę. W międzyczasie posiekaj drobno czekoladę gorzką.
  12. Rozwałkuj ciasto na brioszki na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm i rozłóż na nim równomiernie krem, cienką warstwą.
  13. Posyp krem równomiernie posiekaną czekoladą.
  14. Złóż krótsze boki ciasta, aby spotkały się w środku. Przekrój ciasto w tym miejscu, połącz je, a każdy z powstałych rulonów pokrój na ok. 10-12 bułeczek.
  15. Ułóż na blasze przykrytej pergaminem i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na ok. godzinę.
  16. Posmaruj bułeczki rozbełtanym wcześniej jajkiem i piecz w temperaturze 190⁰C przez ok. 15-20 min.
  17. Wystudź na kratce i serwuj.

Twoi goście będą zachwyceni. Smacznego!