Brioszki czekoladowe to klasyka wśród deserów pochodzących prosto z Francji. Czym są? To apetyczne i rumiane bułeczki drożdżowe z fenomenalnym nadzieniem czekoladowym. Są idealną przekąską do popołudniowej kawy oraz deserem, który po prostu poprawi Ci humor – bez względu na okazję. Zastanawiasz się, w jaki sposób je przyrządzić? Oto sprawdzony przepis, który wykonasz bez trudu w swojej kuchni.
Aby przyrządzić brioszki czekoladowe, nie musisz być szefem kuchni, który doświadczenie zdobywał w paryskich restauracjach z gwiazdkami Michellin. Jedyne, czego potrzebujesz, to odrobina cierpliwości oraz czasu. Przygotowanie bułeczek trzeba bowiem rozłożyć w czasie. A jak to zrobić krok po kroku? Spieszymy z wyjaśnieniami.
Brioszki czekoladowe – składniki
Brioszki czekoladowe to same bułeczki drożdżowe oraz specjalny krem czekoladowy, którego użyjesz do ich nadziania. Na ok. 12 sztuk będą Ci potrzebne:
- 2 łyżeczki suchych drożdży albo ok. 30 g świeżych,
- 500 g przesianej mąki pszennej typu 400 lub 450,
- 50 g cukru,
- 5 jajek,
- 350 g miękkiego masła,
- 5 jajek,
- 1,5 łyżeczki soli.
Składniki do przygotowania kremu to:
- 1 szklanka mleka 3,2%,
- pół laski wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 3 żółtka,
- 50 g drobno zmielonego cukru,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- ¾ tabliczki dobrej jakości czekolady gorzkiej, np. czekolady mocno gorzkiej 80% E.Wedel.
Dodatkowo przygotuj również 1 jajko, które – roztrzepane – posłuży do posmarowania bułeczek przed pieczeniem.
Brioszki czekoladowe – przygotowanie krok po kroku
- Wymieszaj drożdże z 3-4 łyżkami ciepłej (ale nie gorącej) wody oraz szczyptą cukru i odstaw do wyrośnięcia na kilkanaście minut.
- Przesiej do dużej miski mąkę, dodaj wyrośnięte drożdże, a także pozostałe sypkie składniki.
- Jedno po drugim dodawaj do masy 3 całe jajka, aż do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta. Wyrabiaj ręcznie przez ok. 10 min lub mikserem, korzystając ze specjalnych mieszadeł do ciasta drożdżowego.
- Dodaj kolejne 2 jajka, wyrabiając ciasto.
- Kiedy konsystencja ciasta będzie optymalna, zacznij dodawać stopniowo bardzo miękkie masło, łyżka po łyżce, nie przestając wyrabiać.
- Przykryj miskę lnianą ściereczką lub folią i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę.
- Gdy ciasto wyrośnie, wstaw je na noc do lodówki, pozostawiając przykryte.
- Przystąp do przygotowania kremu: zagotuj w rondlu mleko, a w międzyczasie ubij na gładką masę cukier z żółtkami, dodając do masy mąkę ziemniaczaną.
- Dolewaj stopniowo gorące mleko, a po połączeniu składników, zagotuj całą masę ponownie i wyłącz ogień.
- Dodaj wanilię i przelej do czystej miski.
- Schładzaj w lodówce przez ok. godzinę. W międzyczasie posiekaj drobno czekoladę gorzką.
- Rozwałkuj ciasto na brioszki na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm i rozłóż na nim równomiernie krem, cienką warstwą.
- Posyp krem równomiernie posiekaną czekoladą.
- Złóż krótsze boki ciasta, aby spotkały się w środku. Przekrój ciasto w tym miejscu, połącz je, a każdy z powstałych rulonów pokrój na ok. 10-12 bułeczek.
- Ułóż na blasze przykrytej pergaminem i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na ok. godzinę.
- Posmaruj bułeczki rozbełtanym wcześniej jajkiem i piecz w temperaturze 190⁰C przez ok. 15-20 min.
- Wystudź na kratce i serwuj.
Twoi goście będą zachwyceni. Smacznego!