Ciasta z dodatkiem warzyw w ostatnim czasie cieszą się ogromną popularnością. Cenne wartości odżywcze, ciekawy smak i niska kaloryczność sprawiają, że stają się one elementem wielu deserów. Co powiesz na ciasto marchewkowe z rozpływającym się w ustach kremem waniliowym?

Ciasto marchewkowe sprawdza się zawsze – komponuje się idealnie z kawą oraz wprowadza przedświąteczny nastrój. Z tego powodu jest ono chętnie wybierane szczególnie w sezonie jesienno-zimowym.

Jak przygotować brownie marchewkowe z kremem waniliowym?

Brownie marchewkowe z kremem waniliowym to niecodzienna propozycja, która różni się od klasycznego deseru tego typu głównie zawartością kakao. Takie ciasto trafi w gusta osób, które kochają czekoladowy smak połączony ze słodką marchewką.

Przed połączeniem składników przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia i nagrzej piekarnik do 180°C.

Składniki do przygotowania brownie:

  • 400 g mąki pszennej,
  • 2 średnie marchewki,
  • 165 g oleju kokosowego,
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,
  • 5 jajek,
  • 200 g cukru,
  • 3 g proszku do pieczenia,
  • 1,5 g sody oczyszczonej.

Sposób przygotowania brownie marchewkowego:

Zetrzyj marchew na tarce o drobnych oczkach. Ubij całe jajka z cukrem i dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i olej kokosowy. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Dodaj ją do masy z jajkami, a następnie wsyp startą marchewkę. Przełóż ciasto do blaszki i piecz około godzinę.

Składniki do przygotowania kremu waniliowego:

  • 250 g masła,
  • 3 żółtka jajka,
  • 150 g cukru,
  • 8 g cukru waniliowego.

Sposób przygotowania kremu:

Utrzyj masło na puszystą masę. Dodawaj po jednym żółtku i łyżce cukru zwykłego oraz waniliowego, cały czas mieszając. Przekrój upieczone ciasto na pół i przełóż je gotowym kremem.

Jeśli chcesz, możesz także wzbogacić ciasto dodatkiem przypraw korzennych. Dobrze sprawdzą się gotowe mieszanki, ale istnieje również opcja skomponowania własnego zestawu. Ciekawym wyborem jest cynamon, gałka muszkatołowa, goździki czy imbir. Taki dodatek jest doskonałą opcją  w przypadku jesiennych i zimowych wieczorów. Brownie marchewkowe z kremem waniliowym wzbogacone przyprawami korzennymi sprawdzi się doskonale również jako deser podczas kolacji wigilijnej.

Jak podawać brownie marchewkowe?

Ciasto marchewkowe można udekorować polewą czekoladową przygotowaną z użyciem mleka oraz gorzkiej czekolady. Nie jest to obowiązkowy krok, jednak stanowi on doskonały wybór dla miłośników słodkiego, kakaowego smaku.

Składniki do przygotowania polewy:

  • 1 tabliczka czekolady mocno gorzkiej 80% E.Wedel,
  • 3 łyżki mleka lub słodkiej śmietanki.

Sposób przygotowania polewy:

Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Dodaj mleko lub śmietankę. Jeśli polewa jest zbyt gęsta, zwiększ ilość płynu.

Takie brownie można podawać również z lukrem, bakaliami, orzechami czy musem marchewkowym. Wiele osób decyduje się także na przyprószenie jego górnej warstwy tarkowaną skórką pomarańczy, która nadaje deserowi jeszcze bardziej świąteczny charakter.

Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/brownie-z-suszonymi-sliwkami/