Chociaż klasyczne brownie nie ma sobie równych, warto spróbować innych cukierniczych eksperymentów. Było już sernikobrownies, dlatego nadszedł czas na… brownie tiramisu. Połączenie amerykańsko-włoskich smaków zachwyca od pierwszego do ostatniego kęsa. Nie wierzysz? Poznaj przepis na brownie i przekonaj się o tym.

Brownie tiramisu zawiera w sobie wyraziste smaki czekolady, migdałów oraz kawy – czy może być lepsze połączenie? Jeśli zdecydujesz się przygotować je choćby raz, z pewnością będziesz ciągle do niego wracać.

Brownie tiramisu – niezbędne składniki

Do przygotowania brownie będziesz potrzebować następujących składników:

  • 200 g czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel
  • 200 g masła
  • 220 g cukru pudru
  • 120 g mąki pszennej
  • 3 duże jajka
  • 1 łyżki likieru Amaretto
  • naparu kawowego (1 łyżkę kawy rozpuszczalnej rozpuść w 1/5 szklanki gorącej wody).

Do przygotowania części tiramisu będziesz potrzebować:

  • 500 g sera mascarpone
  • 150 g cukru pudru
  • 2 jajek
  • 2 łyżek likieru Amaretto
  • naparu kawowego (2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuść 1 łyżce gorącej wody).

Pamiętaj, aby wybierać składniki wysokiej jakości – są one gwarancją udanego wypieku.

Tiramisu brownie – przepis krok po kroku

Jeżeli masz już sobą doświadczenia związane z sernikobrownies, przygotowanie ciasta czekoladowego w wersji włoskiej będzie tylko formalnością. Sprawdź jak przygotować tiramisu brownie – przepis znajdziesz poniżej.

  1. Na kilkanaście minut przed pieczeniem wyjmij wszystkie składniki z lodówki – po to, aby nabrały temperatury pokojowej.
  2. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej.
  3. Połącz wszystkie składniki potrzebne do przygotowania bazy brownies.
  4. Połącz wszystkie składniki potrzebne do przyrządzenia części tiramisu.
  5. Formę o wymiarach ok. 20×30 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
  6. Na spód blaszki wyłóż ok. ¾ ciasta czekoladowego oraz całość masy tiramisu. Na wierzch wyłóż pozostałą część ciasta czekoladowego.
  7. Patyczek do szaszłyków zanurz w cieście i wykonuj tzw. esy floresy.
  8. Piekarnik nagrzej do 170oC i wstaw blaszkę.
  9. Ciasto piecz przez 45-60 minut – od czasu do czasu sprawdzaj, czy ciasto przywiera nadal do patyczka. Jeśli nie, wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki.
  10. Po wystudzeniu i wyjęciu z piekarnika, umieść ciasto w lodówce na kilka godzin.

Brownie tiramisu podawaj z bitą śmietaną oprószoną gorzkim kakao.

Brownie tiramisu – proste ciasto na każdą okazję

W przygotowaniu brownie tiramisu nie ma nic trudnego, za to smakuje ono wyśmienicie. Dlatego nadaje się na każdą okazję – począwszy od spotkań w gronie znajomych, a skończywszy na ważnych uroczystościach rodzinnych.

Zawsze możesz też spróbować poeksperymentować, np. zamieniając bazę brownie klasycznym ciastem czekoladowym. Możesz także pokusić się o efektowne dekoracje. Smacznego!

Zobacz również: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/ciasto-z-kawalkami-czekolady-na-kruchym-spodzie/