Brownie to prawdziwy klasyk. Ten ciężki, zbity deser kochają  praktycznie wszyscy. Trudno oprzeć się jego aromatowi – w końcu to najbardziej czekoladowe ciasto, jakie istnieje. Jeżeli jednak nie chcesz przygotować klasycznego brownie – np. ze względu na uczulenie na kakao lub po prostu chęć zmiany i spróbowania czegoś nowego, przygotuj blondie!

 

Blondie, czyli brownie w wersji z białą czekoladą, jest bardzo słodkim ciastem. Biała czekolada słynie właśnie ze swojej słodyczy i kremowości. W tym artykule znajdziesz sprawdzony przepis na brownie w wersji blond.

 

Czego potrzebujesz, aby zrobić ciasto czekoladowe – blondie?

 

Aby zrobić blondie, czyli ciasto z białą czekoladą w roli głównej, potrzebujesz:

  • Trzy tabliczki czekolady Białej E.Wedel (jedną z nich możesz zamienić na Białą Karmelovą E.Wedel)
  • ½ kostki masła
  • ½ szklanki posiekanych migdałów
  • ¾ szklanki mąki tortowej
  • 2 szczypty soli
  • 1 płaska łyżeczka proszku do piecz3enia
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • ½ łyżeczki ekstraktu rumowego

Jak zrobić ciasto czekoladowe z białą czekoladą?

Przygotowanie blondie nie jest szczególnie trudne. Wystarczy, że podczas pierwszego pieczenia w pełni zastosujesz się do przepisu i podanych w nim proporcji.

Przepis na brownie z białą czekoladą:

  1. Przygotuj wszystkie składniki. Jajka i masło wyjmij z lodówki odpowiednio wcześniej, aby miały temperaturę pokojową.
  2. Posiekaj masło i przełóż je do garnka. Włącz palnik i rozpuść masło (najlepiej robi to na wolnym ogniu).
  3. Pokrusz 2 i ½ tabliczki czekolady Białej E.Wedel i dodaj do rozpuszczonego masła. Energicznie mieszaj, aby czekolada połączyła się z masłem. Gdy otrzymasz gładką, kremową masę – ściągnij garnek z palnika. Pozostaw na ok. 10 minut do przestudzenia.
  4. W czasie, gdy masa maślano-czekoladowa będzie stygła, przesiej mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia do osobnego garnka. Po przesianiu zamieszaj jeszcze kilka razy, aby mieć pewność że składniki są odpowiednio wymieszane.
  5. Wyjmij mikser. Miksując dodawaj do garnka z czekoladą i masłem suche składniki. Wbij jajka oraz dodaj ekstrakt waniliowy i rumowy. Miksuj aż do uzyskania idealnie gładkiej masy.
  6. Dodaj do miski z masą posiekane migdały oraz pozostałą część czekolady (posiekaną na drobne kawałki)
  7. Przelej uzyskane w ten sposób ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. W tym celu najlepiej sprawdzi się foremka do keksu, czyli mała i prostokątna. Blondie samo w sobie nie wyrośnie zbyt wysokie. Dzięki mniejszej, wyżej wylanej foremce efekt końcowy będzie znacznie bardziej estetyczny.
  8. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i włóż do niego ciasto. Piecz przez około 25 – 30 minut. W przypadku blondie nie sprawdzi się test suchego patyczka, bo ciasto musi być nieco wilgotne.
  9. Po upieczeniu pozostaw ciasto czekoladowe na kratce, do wystygnięcia. Pokrój na kwadratowe kawałki i ciesz się smakiem brownie z białej czekolady.

Smacznego!