Masz ochotę na klasyczne ciasto czekoladowe, ale w wersji nieco zmodyfikowanej? Co powiesz na połączenie czekolady, bananów i masła orzechowego? To prawdziwa cukiernicza poezja, która będzie niebywałą przyjemnością dla podniebienia. Zaletą tego wypieku jest nie tylko wyśmienity smak, ale również nieskomplikowany i prosty w przygotowaniu przepis. Sprawdź, jak wykonać brownie z bananami i masłem orzechowym.

Jeśli kiedykolwiek miałeś możliwość spróbowania klasycznego ciasta czekoladowego, doskonale zdajesz sobie sprawę, w czym tkwi jego fenomen. Prawdziwe brownie jest mocno czekoladowe, ciężkie i rozpływające się w ustach. Dodatek bananów oraz masła orzechowego czynią go jeszcze bardziej wyrazistym i nieco egzotycznym.

Jak przygotować ciasto czekoladowe z bananami i masłem orzechowym?

Przepis na brownie z bananami i masłem orzechowym właściwie niewiele się różni od klasycznej receptury. Nadal łatwo i szybko możesz je przygotować – bez korzystania z wielu sprzętów kuchennych.

Niezbędne składniki to:

  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka kakao ciemnego z Ghany E.Wedel (+ dodatkowa ilość do posypania formy)
  • ½ szklanki roztopionego masła
  • ½ szklanki masła orzechowego (smooth)
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 dojrzałe banany
  • szczypta soli.

Przygotowanie krok po kroku:

  • Banany pokrój na kawałki, umieść w misce i rozgnieć widelcem.
  • Dodaj cukier, rozpuszczone masło i wymieszaj.
  • Wsyp mąkę, kakao, sól i ponownie wymieszaj do połączenia składników.
  • Formę 20×20 cm lub 25×18 cm posmaruj niewielką ilością masła, a następnie posyp dużą ilością kakao.
  • Umieść ciasto i wyrównaj powierzchnię.
  • Umieść masło orzechowe, a następnie rozsmaruj, aby część dostała się w głąb ciasta.
  • Formę wstaw do piekarnika nagrzanego uprzednio do 180oC.
  • Piecz przez ok. 30-35 minut.
  • Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostudzenia.

Jak udekorować brownie z bananami i masłem orzechowym?

To, jak udekorujesz i podasz ciasto czekoladowe z bananami i masłem orzechowym, zależy wyłącznie od ciebie i twoich upodobań. Do wyboru masz wiele możliwości.

  • Polewa czekoladowa – to jeden z najprostszych wariantów, szczególnie dla miłośników czekolady. Prawdziwą polewę najlepiej przygotować z czekolady mlecznej lub – dla kontrastu – z czekolady białej – rozpuszczonej w kąpieli wodnej. Z płynnej czekolady możesz zrobić na wierzchu esy-floresy lub rozprowadzić polewę na całej powierzchni ciasta.
  • Cukier puder – uniwersalna dekoracja, która sprawdzi się zawsze. Możesz pokusić się o ozdobienie wypieku poprzez obsypanie cukrem w konkretny wzór.
  • Bita śmietana – wierzch ciasta czekoladowego udekorujesz poprzez wykonanie kleksów z bitej śmietany. Ubitą na sztywno kremówkę przełóż do rękawa cukierniczego, a następnie wyciskaj konkretne kształty, np. rozety.

Ciasto czekoladowe z bananami i masłem orzechowym to świetny pomysł na szybki deser – nie tylko dla miłośników czekolady. Brownie w takiej odsłonie przypadnie do gustu każdemu, kto lubi niebanalne wypieki.