Agrest to bardzo niedoceniany owoc w cukiernictwie. Rzadko spotyka się go w deserach, a wielka szkoda! Jego słodki, lekko kwaskowaty smak doskonale łączy się z czekoladowym ciastem, nadając mu niepowtarzalnego charakteru. Desery podane z tym owocem zapadają w pamięć i bardzo szybko znikają ze stołu. Dowiedz się, jak przygotować brownie z dodatkiem agrestu.

 

Agrest i czekolada, czyli połączenie kwaśnego i słodkiego – to musi się udać! Zwłaszcza, że owoce nie rozpadają się podczas pieczenia i stanowią wspaniałą dekorację ciasta.

Jak zrobić brownie z dodatkiem agrestu?

Pieczenie rozpocznij od przygotowania formy. Możesz wybrać tortownicę o średnicy 20-22 cm lub zwykłą prostokątną blaszkę 20×25 cm. Kształt zależy od tego, jak chcesz podać ciasto, np. z powodzeniem możesz serwować je jako alternatywę dla klasycznego tortu lub jako standardowy deser. Wybór należy do Ciebie.
Ciasto składa się z dwóch części: brownie oraz kremu czekoladowego.

 

Składniki na brownie:

  • 150 g masła,
  • 80 g cukru brązowego,
  • 110 g cukru do wypieków lub pudru,
  • 3 jajka rozmiar L,
  • 10 ml ekstraktu z wanilii,
  • 90 g mąki pszennej,
  • 2 tabliczki czekolady klasycznej gorzkiej 64% E. Wedel,
  • 100 g agrestu.

 

Składniki na krem czekoladowy:

  • 150 g miąższu z awokado,
  • 25 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 5 ml ekstraktu z wanilii,
  • 65 ml mleka,
  • 60 ml miodu.

 

Wykonanie brownie:

Rozgrzej piekarnik do 180℃. Masło i czekoladę pokrój na kawałki. Następnie przełóż do szklanego naczynia i rozpuść w kąpieli wodnej. Mieszaj składniki, aż się połączą i utworzą jednolitą masę, a następnie odstaw do wystygnięcia.

W osobnym naczyniu wymieszaj rózgą cukier, jajka i ekstrakt waniliowy. Potem powoli wlej czekoladę i wymieszaj całość do uzyskania gładkiej konsystencji. Na końcu przesiej do ciasta mąkę i delikatnie połącz składniki. Nie rób tego zbyt energicznie ani zbyt długo! Wystarczy, żeby nie było widać surowej mąki.

Tak przygotowane ciasto przelej do foremki i wyrównaj wypukłą stroną łyżki. Następnie posyp całość agrestem i wstaw deser do piekarnika na 35-40 minut. W międzyczasie możesz obrócić foremkę, aby masa równomiernie się upiekła. Wypiek będzie gotowy, kiedy jego brzegi będą delikatnie odstawać od formy, jego góra popęka, a wbity patyczek będzie delikatnie wilgotny, ale nie oblepiony ciastem. Gotowe ciasto odstaw do wystygnięcia.

 

Przygotowanie czekolady z awokado:

Miąższ awokado rozgnieć widelcem. Następnie umieść go w wysokim naczyniu i dodaj kakao, mleko, ekstrakt z wanilii i miód. Zblenduj składniki na gładką masę i schłodź w lodówce. Kiedy brownie będzie chłodne, nałóż na nie czekoladę z awokado i wyrównaj. Na koniec posyp całość agrestem i podawaj na stół.

Jak wykorzystać czekoladę z awokado?

Czekolada z awokado świetnie smakuje nie tylko w połączeniu z wilgotnym, miękkim brownie, ale również samodzielnie, podana w kokilkach lub pucharkach deserowych.

Aby tak ją podać, wystarczy że po przygotowaniu składników przełożysz masę do wybranych foremek, a następnie schłodzisz całość w lodówce. Tak zrobiony deser serwuj po udekorowaniu bitą śmietaną oraz agrestem i oprószeniu kakao ciemnym z Ghany E.Wedel.

 

Nie bój się testować nowych smaków! Otwórz się na nowe doznania, a z pewnością nie pożałujesz.