Brownie to mocno czekoladowy, wyborny wypiek, który pochodzi ze Stanów Zjednoczonych. Swoją nazwę zawdzięcza on głębokiemu, brązowemu kolorowi. To obłędnie smakujące ciasto, którego zaletą jest prostota i możliwość niemal błyskawicznego przygotowania. Warto zadać sobie jednak nieco trudu i połączyć brownie ze aksamitnym kremem czekoladowym. Wykorzystaj nasz przepis i upiecz przyjemnie mokre, ciężkie i doskonałe w smaku ciasto!

Sekret udanego brownie

Przepis na brownie jest dość łatwy, jednak chcąc, aby ciasto było doskonałe pod każdym względem, warto wykorzystać podczas jego przygotowywania kilka sprawdzonych patentów. Wypiek ten będzie idealny, jeżeli:

  • sięgniesz po wysokiej jakości masło – dzięki niemu brownie będzie miało oszałamiający, maślany posmak. Ponadto wybierając masło do przygotowania tego ciasta, postaw na takie, które w przynajmniej 82% składa się z tłuszczu. W ten sposób zapewnisz, że na wypieku pojawi się delikatnie chrupiąca, cienka skórka;
  • zachowaj czujność podczas jego pieczenia – wystarczy chwila nieuwagi, aby ciasto było przesuszone.  Dlatego piekąc brownie, co jakiś czas otwieraj piecyk. Kiedy na jego wierzchu pojawi się sucha, lekko chrupiąca warstwa, oznacza to, że je gotowe. Pamiętaj, że wypiek ten musi być ciągle mokry w środku po wyjęciu go z piekarnika.

Najważniejszym krokiem w kierunku udanego brownie jest wybór odpowiedniej czekolady. Musi ona być doskonałej jakości i zawierać dużą ilość kakao.

Czego potrzebujesz, aby upiec brownie z domowym kremem czekoladowym?

Do przygotowania ciasta będziesz potrzebować dużej blachy do pieczenia – najlepiej takiej, która ma wymiary ok. 38×25 cm. Ponadto, aby upiec brownie z domowym kremem czekoladowym, musisz sięgnąć po:

  • 3 tabliczki czekolady mocno gorzkiej 80% E.Wedel;
  • 300 g masła;
  • 9 jaj;
  • 150 g mąki
  • 400 g cukru.

Natomiast do przygotowania błyszczącego, intensywnie czekoladowego kremu będziesz potrzebować:

  • 400 g serka mascarpone;
  • 2 tabliczek czekolady klasycznej gorzkiej 64% E.Wedel;
  • kilku kropel aromatu waniliowego.

 

Brownie z domowym kremem czekoladowym – instrukcja krok po kroku

Przygotowanie tego czekoladowego deseru zacznij od zrobienia ciasta. Piekarnik ustaw na temperaturę 170 °C – włącz opcję góra-dół. Natomiast blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Następnie:

  • na małym ogniu i w garnku z grubszym dnem rozpuść czekoladę i masło – kiedy zmienią się one w czekoladowy płyn, ostudź go;
  • jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę – kiedy będzie ona jednolita, stopniowo dodawaj do niej mąkę;
  • ostudzony, czekoladowy płyn powoli przelej do ciasta, przez cały czas mieszając je za pomocą łyżki;
  • po połączeniu wszystkich składników w jednolitą masę przelej ją na blachę do pieczenia wyłożoną papierem.

Ciasto piecz ok. 15 minut. W tym czasie przygotuj krem czekoladowy:

  • czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i ostudź;
  • serek mascarpone zmiksuj z aromatem waniliowym;
  • do serka dodaj ostudzoną czekoladę – składniki mieszaj tak długo, aż powstanie gładka masa.

Po wyjęciu ciasta z pieca poczekaj, aż ostygnie. Następnie nałóż na nie warstwę kremu czekoladowego – rozprowadź go równomiernie po powierzchni wypieku.