Brzoskwinie to bardzo częsty dodatek do deserów, zwłaszcza letnich, ale nie tylko. Słodkie i wilgotne owoce wspaniale urozmaicają smak ciasta i nadają mu niepowtarzalnego aromatu. Latem aż żal nie skorzystać ze świeżych brzoskwini, które zachwycają delikatną skórką oraz pełnym soków miąższem. Warto więc przygotować z nich pyszny deser. Sprawdź przepis na brzoskwiniowe ciasto czekoladowe, które rozpieszcza zmysły.

 

Mleczna, aromatyczna czekolada to zawsze dobry wybór, niezależnie od okoliczności. Doskonale smakuje samodzielnie, ale warto połączyć ją z soczystymi owocami. Dzięki temu ciasto nabierze niezwykłej konsystencji podobnej do brownie i będzie idealnie pasować do filiżanki kawy lub herbaty.

Przepis na brzoskwiniowe ciasto czekoladowe

Ciasto z brzoskwiniami możesz przygotować w klasycznej, prostokątnej formie lub w nieco bardziej wytwornej postaci – w tortownicy. Jednak niezależnie od tego, jaki kształt wybierzesz, deser z pewnością będzie smakować wyśmienicie. Oto, czego potrzebujesz do jego przygotowania.

  • 250 g mąki pszennej,
  • 170 g cukru,
  • 100 g masła,
  • 1 jajko,
  • 190 ml mleka,
  • 10 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 3 g proszku do pieczenia,
  • 1,5 g sody oczyszczonej,
  • 350 g brzoskwini bez pestek,
  • opcjonalnie: 30 g dżemu brzoskwiniowego lub powideł śliwkowych.

 

Wykonanie:

Włącz piekarnik na tryb „góra-dół” na 170℃. Rozpuść masło w garnuszku lub mikrofali i odstaw do wystygnięcia. Mąkę wraz z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną przesiej do dużego naczynia, aby pozbyć się grudek i usunąć wszelkie zanieczyszczenia. Dodaj cukier i całość wymieszaj. Podziel brzoskwinie na pół, a następnie pokrój je na 1-2 cm plasterki w kształcie półksiężyców. Nie tnij zbyt cienko, aby owoce były dobrze wyczuwalne w cieście.

Rozpuszczone i schłodzone masło wymieszaj z jajkiem, mlekiem i opcjonalnie dżemem, a potem wlej je do suchych składników i zmiksuj całość do uzyskania gładkiej masy. Gotowe ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj delikatnie szpatułką. Następnie poukładaj na wierzchu brzoskwinie w niewielkiej odległości od siebie i wstaw foremkę do piekarnika na 40-50 minut. Piecz do tzw. suchego patyczka. Kiedy deser będzie gotowy, wyjmij go z pieca i odstaw do wystygnięcia.

Gotowe ciasto możesz podawać oprószone cukrem pudrem lub udekorowane pysznym czekoladowym kremem.

 

Receptura na krem do ciasta czekoladowego

Smak szybkiego ciasta czekoladowego z brzoskwiniami najlepiej podkreśli puszysty krem na bazie białej czekolady. Przygotujesz go z:

  • 1 tabliczki czekolady białej E.Wedel,
  • 300 ml śmietanki kremówki 30%,
  • 150 g serka mascarpone,
  • 10 g cukru pudru.

 

Wykonanie:

Czekoladę połam na kawałki. Połowę śmietanki kremówki wlej do garnuszka i podgrzej, a następnie zalej nią słodkie kostki. Kiedy się rozpuszczą, odstaw płyn do wystygnięcia i umieść na 2-3 h w lodówce.

Po tym czasie dodaj do czekolady pozostałą ilość śmietanki oraz cukier puder i serek mascarpone. Ubij całość na wysokich obrotach do uzyskania kremowej, puszystej masy. Tak przygotowany krem jest od razu gotowy do spożycia, dlatego przełóż go na wystudzone ciasto, wyrównaj i podawaj na stół. Goście będą zachwyceni!

 

Brzoskwiniowe ciasto czekoladowe to świetny wybór na niedzielne, leniwe popołudnie i poniedziałkową chandrę. Przekonaj się o tym na… własnym podniebieniu!