Ciasteczka są deserem, który sprawdzi się idealnie podczas towarzyskich spotkań przy kawie czy samodzielnego delektowania się tym napojem. Są dobrym wyborem zarówno latem, jak i zimą. W trakcie cieplejszych miesięcy warto wykorzystać do ich przygotowania świeże owoce. Co powiesz na porzeczki?

Porzeczki cechują się kwaśnym smakiem. Są idealnym wyborem w połączeniu ze słodką czekoladą. Przełamują słodycz, a jednocześnie nadają wypiekowi nieco ciekawszej konsystencji. Jak przygotować pełne smaku ciastka czekoladowe z dodatkiem porzeczek?

Jak przygotować ciasteczka czekoladowo-porzeczkowe?

Ciasteczka czekoladowo-porzeczkowe bazują na łatwo dostępnych składnikach. Pozwalają na przygotowanie pełnego smaku deseru. To doskonała inspiracja również do stworzenia szybkiego ciasta czekoladowego. Przed rozpoczęciem mieszania składników warto przygotować blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Składniki na ciasteczka czekoladowe:

  • 180 g mąki,
  • 140 g masła,
  • 150 g porzeczek (najlepiej czerwonych),
  • 190 g cukru,
  • 1,5 tabliczki czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel.
  • 2,5 g sody oczyszczonej,
  • 1 jajko,
  • 2,5 g proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

Wymieszaj cukier, jajko, cukier i masło. Dodaj mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Posiekaj czekoladę na drobne kawałki. Dodaj je do pozostałych produktów. Uformuj z gotowej mieszanki niewielkie kulki, przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i spłaszcz łyżką. W tak uformowanych ciasteczkach umieść świeże czerwone porzeczki, lekko „upychając” je w cieście. Piecz w temperaturze 180°C przez około 10 minut.

Jak zmodyfikować przepis na ciasteczka czekoladowe z porzeczkami?

Ciasteczka czekoladowe z porzeczkami są dobrą alternatywą dla brownie, szczególnie gdy potrzebujesz intensywnie kakaowego deseru, ale w nieco mniejszym wydaniu. Podczas przygotowywania takich wypieków można jednak postawić na kilka modyfikacji. Jeśli chcesz, wymieszaj delikatnie porzeczki z całą masą i nałóż je w całości, bez „wtykania w górę” uformowanych ciastek. Doskonale sprawdzi się też dodanie do masy orzechów. Pozwalają one na delikatne zmienienie konsystencji całego wypieku.

Ciasteczka czekoladowe muszą zawierać czekoladę. Dobrym pomysłem jest jednak wybranie swojego ulubionego rodzaju. Jeśli nie lubisz czekolady gorzkiej, postaw na mleczną. Najważniejsze jest odpowiednie posiekanie tego składnika, dzięki czemu będzie go można rozłożyć w masie. Istnieje również opcja rozpuszczenia go w kąpieli wodnej, a po przestygnięciu dodania do pozostałych składników.

Jak udekorować ciasteczka czekoladowe z porzeczkami?

Gotowe ciasteczka można również udekorować w dowolny sposób. Świetnie sprawdzi się polanie ich polewą czekoladową w wersji gorzkiej, mlecznej bądź nawet białej. W takiej bazie można następnie zatopić płatki migdałowe, wiórki kokosowe lub pokruszone orzechy. Jeśli chcesz, możesz nawiązać również do porzeczkowego smaku poprzez stworzenie dekoracji z tych owoców. Wszystko zależy wyłącznie od Twoich preferencji i dostępnych produktów!