Kiedy nachodzi ochota na „coś słodkiego” trudno walczyć z taką pokusą. Gdy przeszukiwanie domowych skrytek i zakamarków obnaża przykrą prawdę, że w domu nie zostały już żadne łakocie, czas na własny wypiek. Pomysłem na słodką przekąskę, którą przyrządzisz z podstawowych składników i w krótkim czasie są proste ciasteczka czekoladowe. Sprawdź dwa nasze przepisy i zainspiruj się kulinarnie.

Czekoladę lubi chyba każdy. Ze względu na swój niepowtarzalny smak oraz wiele możliwości przyrządzania, staje się częstym składnikiem deserów. Może być głównym składnikiem dania lub tylko dodatkiem do niego, ale w każdej formie podkręci smak i zaspokoi apetyt na słodkości. Proste ciasteczka czekoladowe to jeden z pomysłów na wykorzystanie czekolady. Oprócz niej, potrzebujesz jeszcze tylko kilku podstawowych składników, aby zrobić własnoręczny wypiek, zachwycając tym samym domowników lub gości.

Poniżej znajdziesz dwa przepisy na proste czekoladowe ciasteczka. Pamiętaj, że na równi z kulinarnymi umiejętnościami podczas przygotowywania wypieku liczą się składniki dobrej jakości.

Zdrowe czekoladowe ciasteczka z bakaliami i orzechami dla osób, które lubią odżywiać się świadomie.

Tak, czekoladowe ciastka też mogą być wartościową przekąską! Czy wiesz, że kakao ma cenne właściwości zdrowotne, a według niektórych nawet przedłuża życia? Działa też pozytywnie na urodę. Korzystając z tego odkrycia czas przystąpić do produkcji prostych czekoladowych ciasteczek z bakaliami i orzechami.

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych,
  • 1 banan,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej,
  • 2 łyżki kakao,
  • 50 gramów masła,
  • według uznania bakalie i orzechy (rodzynki, żurawina, orzechy włoskie i laskowe, migdały).

Przygotowanie:

Wymieszaj składniki suche, a następnie rozpuść masło i wymieszaj z jajkiem. Wszystkie składniki przełóż do jednej miski i połącz. Z powstałej masy formuj okrągłe ciasteczka i układaj je na blasze. Piecz do zarumienienia, około 15 minut.

  1. Ciasteczka czekoladowe z niespodzianką, czyli wypieki z pysznym nadzieniem.

Boisz się, że kruche ciasta będą zbyt suche? Mamy dla Ciebie ciekawą propozycję — proste czekoladowe ciasteczka z nadzieniem z czekolady, dżemu lub budyniu. Zaskakujący smak i dwie różne konsystencje — połączenie idealne!

Składniki:

  • 150 gramów mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 50 gramów gorzkiego kakao,
  • 50 gram cukru pudru,
  • 1 jajko,
  • 100 gramów miękkiego masła.

Nadzieniem może być przyrządzony wcześniej budyń śmietankowy, dżem lub czekolada w kostkach.

Przyrządzenie:

Połącz ze sobą suche składniki — mąkę, proszek, cukier wanilinowy, kakao. Masło utrzyj z cukrem i jajkami. Wymieszaj starannie wszystkie składniki ręcznie lub mikserem, aby powstała jednolita masa. Odłóż ją na około godzinę do lodówki. Po tym czasie odrywaj od ciasta niewielkie porcje i formuj z nich kulki. Rozpłaszcz je dłonią i na środku ułóż wybrane nadzienie. Następnie całość starannie zawiń ponowni formując kulki i układając je na blasze. Zapiekaj w piekarniku przez 10 minut (temperatura 200 stopni).