Istnieje kilka rodzajów warzyw, które świetnie sprawdzają się w deserach i słodkich wypiekach. To między innymi marchew, cukinia czy dynia. Ta ostatnia doskonale smakuje na przykład w formie delikatnych ciasteczek z chrupiącą skórką i miękkim miąższem. Dodatek przypraw korzennych i czekolady sprawia, że takie ciastka są niezwykle satysfakcjonujące i rozgrzewające. Sprawdź przepis na ten idealny jesienny wypiek.

Ciastka dyniowe z czekoladą – pyszne i zdrowe

Jeśli kochasz wszystko, co korzenne, tradycyjne ciasto marchewkowe albo kawę Pumpkin Spice, ten przepis jest dla Ciebie. Ciastka najlepiej smakują w pierwsze jesienne dni, podawane z gorącą herbatą czy kubkiem kakao. Można je jednak przyrządzać przez cały rok, korzystając, np. z mrożonej dyni. Jest to deser, który z całą pewnością można zaliczyć do zdrowych i pożywnych. Dynia zawiera między innymi cenny beta-karoten i witaminę C. Zawiera też całkiem sporo błonnika. W połączeniu z pełnoziarnistą mąką użytą w tym przepisie daje to sycącą kombinację. Jednocześnie jest jednak również dekadencki – może nie tak jak tort czekoladowy czy mus czekoladowy, ale na pewno zaspokoi ochotę na słodycze!

 

Co ważne, przepis nie zawiera nabiału ani jaj. Jeśli tylko użyjesz czekolady gorzkiej, ciastka nadadzą się dla osób na diecie bezmlecznej czy wegańskiej!

Ciastka dyniowe z czekoladą – składniki

Składniki na ciastka dyniowe z czekoladą są bardzo proste. Prawdopodobnie wszystko, co potrzebne, poza dynią, masz już w domu! Do wykonania tego przepisu potrzebujesz:

  • 1 szklankę pszennej mąki pełnoziarnistej,
  • ½ szklanki mąki pszennej zwykłej,
  • 1 łyżeczkę cynamonu,
  • ½ łyżeczki imbiru,
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
  • dużą szczyptę soli,
  • ¾ szklanki puree z dyni,
  • ¼ szklanki oleju (np. słonecznikowego lub rzepakowego),
  • ¾ szklanki cukru trzcinowego,
  • 50 g czekolady E.Wedel Klasycznej Gorzkiej 64%, posiekanej.

 

Podane proporcje pozwalają na przygotowanie ok. 16-20 ciasteczek (w zależności od wielkości).

Ciastka dyniowe z czekoladą – przygotowanie

Przygotowanie ciastek dyniowych jest bardzo proste i nie zajmuje wiele czasu, szczególnie jeśli korzystasz z gotowego puree z dyni. Można je przyrządzić wcześniej i zamrozić. Puree to po prostu upieczony i zmiksowany na gładko miąższ dyni. Gdy jest już gotowe, możesz ustawić piekarnik na 180°C i przystąpić do przygotowania ciasteczek:

  1. W dużej misce połącz wszystkie suche składniki: mąki, przyprawy, sodę i sól.
  2. W drugim naczyniu wymieszaj mikserem olej z cukrem. Następnie dodaj puree z dyni i zmiksuj wszystko razem.
  3. Mokre składniki dodaj do suchych i wymieszaj szpatułką lub drewnianą łyżką, tylko do połączenia. Następnie dodaj posiekaną czekoladę i ponownie krótko wymieszaj.
  4. Gotową masę wykładaj łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (można też posłużyć się łyżką do lodów). Piecz przez 12-14 minut. Podawaj ciepłe lub po ostudzeniu.

 

Uwaga: Oprócz czekolady można do ciastek dodać również ulubione posiekane orzechy lub bakalie (np. rodzynki, suszoną żurawinę itd.). Po upieczeniu można je przechowywać w szczelnym pojemniku przez kilka dni.