Wiele osób nie wyobraża sobie kawy lub herbaty bez czegoś słodkiego. Zamiast jednak kupować gotowe przekąski, lepiej przygotować je samodzielnie. Wtedy satysfakcja z przygotowania i chrupania jest jeszcze większa! W tym artykule znajdziesz proste przepisy na ciastka, którym nie sposób się oprzeć!
Ciastka sprawdzają się jako przekąski podczas spotkań rodzinnych, jako przekąska do pracy czy na studia, a także jako pyszny dodatek do wieczoru z książką i kubkiem ulubionej herbaty. Zanim jednak pomaszerujesz do sklepu po zapas słodkości, zastanów się, czy nie lepiej byłoby wyczarować je w zaciszu własnej kuchni. Gwarantujemy, że takie smakują jeszcze lepiej. Zwłaszcza, że mogą być dokładnie takie, jak sobie wymarzysz.
Muffinki czekoladowe – idealna przekąska
Muffinki czekoladowe nie są standardowymi ciastkami, ale jednak trudno zakwalifikować je stricte do ciast. Wielkość tych babeczek sprawia, że idealnie sprawdzają się w podróży, jako przekąska na wynos czy deser na piknik.
Tego potrzebujesz, aby je zrobić:
- 2 szklanek mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanki cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
- ½ tabliczki czekolady Mocno Mlecznej E.Wedel
- 1 jajko
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka mleka
Sposób przygotowania:
- Przygotuj dwie duże miski (mogą być też garnki). Do jednej z nich wsypujemy wszystkie suche składniki. Na koniec kilkakrotnie przesiewamy.
- Do drugiej miski wbij jajka, dodaj do niego olej oraz mleko.
- Do miski z mokrymi składnikami zacznij stopniowo dodawać suche składniki. Miksuj aż do pełnego połączenia się składników.
- Do uzyskanej w ten sposób masy dodaj posiekaną na drobne kostki czekoladę Mocno Mleczną E.Wedel.
- Nastaw piekarnik na temperaturę 200 stopni Celsjusza. W czasie, gdy będzie się nagrzewał, przelej ciasto do foremki na muffiny (wyłożone uprzednio papilotkami)
- Wstaw do piekarnika na ok. 25 minut.
- Po wyciągnięciu babeczek z piekarnika wystudź je na kratce. Po wystudzeniu po prostu ciesz się smakiem i aromatem muffinów czekoladowych!
Szybkie ciastka czekoladowe – doskonały smak
Szybkie ciastka czekoladowe to idealny pomysł na przekąskę dla osób, które nie mają doświadczenia w przygotowywaniu deserów i chcą zacząć od czegoś stosunkowo prostego.
Aby zrobić pyszne i proste ciasteczka czekoladowe, potrzebujesz:
- 3/4 szklanki cukru
- Kostka masła
- 2 jajka
- 2 i 1/2 szklanki mąki tortowej
- 80 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
- Szczyptę soli
- Łyżeczkę proszku do pieczenia
- Trzy tabliczki czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel
Sposób przygotowania:
- Umieść masło w dużej, najlepiej plastikowej misce. Utrzyj je z cukrem, za pomocą miksera.
- Nie przestając miksować, dodaj jajka.
- Przesiej ze sobą suche składniki. Dodawaj je stopniowo do mokrych, cały czas miksując.
- Posiekaj czekoladę na drobne kawałki. Część możesz zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Nastaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza. W czasie, gdy będzie się nagrzewał, wyłóż blachę papierem do pieczenia. Z uzyskanej masy na ciasteczka rób na blaszce kleksy z ciasta, lekko je spłaszczając za pomocą łyżki kuchennej.
- Wstaw do piekarnika na ok. 10 minut. Po tym czasie wyjmij je z piekarnika i postaw na kratce, aby mogły wystygnąć.
- Przechowuj je w dużym słoju, aby zbyt szybko nie wyschły.
Smacznego!