Wiele osób nie wyobraża sobie kawy lub herbaty bez czegoś słodkiego. Zamiast jednak kupować gotowe przekąski, lepiej przygotować je samodzielnie. Wtedy satysfakcja z przygotowania i chrupania jest jeszcze większa! W tym artykule znajdziesz proste przepisy na ciastka, którym nie sposób się oprzeć!

 

Ciastka sprawdzają się jako przekąski podczas spotkań rodzinnych, jako przekąska do pracy czy na studia, a także jako pyszny dodatek do wieczoru z książką i kubkiem ulubionej herbaty. Zanim jednak pomaszerujesz do sklepu po zapas słodkości, zastanów się, czy nie lepiej byłoby wyczarować je w zaciszu własnej kuchni. Gwarantujemy, że takie smakują jeszcze lepiej. Zwłaszcza, że mogą być dokładnie takie, jak sobie wymarzysz.

 

Muffinki czekoladowe – idealna przekąska

Muffinki czekoladowe nie są standardowymi ciastkami, ale jednak trudno zakwalifikować je stricte do ciast. Wielkość tych babeczek sprawia, że idealnie sprawdzają się w podróży, jako przekąska na wynos czy deser na piknik.

 

Tego potrzebujesz, aby je zrobić:

  • 2 szklanek mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
  • ½ tabliczki czekolady Mocno Mlecznej E.Wedel
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka

 

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj dwie duże miski (mogą być też garnki). Do jednej z nich wsypujemy wszystkie suche składniki. Na koniec kilkakrotnie przesiewamy.
  2. Do drugiej miski wbij jajka, dodaj do niego olej oraz mleko.
  3. Do miski z mokrymi składnikami zacznij stopniowo dodawać suche składniki. Miksuj aż do pełnego połączenia się składników.
  4. Do uzyskanej w ten sposób masy dodaj posiekaną na drobne kostki czekoladę Mocno Mleczną E.Wedel.
  5. Nastaw piekarnik na temperaturę 200 stopni Celsjusza. W czasie, gdy będzie się nagrzewał, przelej ciasto do foremki na muffiny (wyłożone uprzednio papilotkami)
  6. Wstaw do piekarnika na ok. 25 minut.
  7. Po wyciągnięciu babeczek z piekarnika wystudź je na kratce. Po wystudzeniu po prostu ciesz się smakiem i aromatem muffinów czekoladowych!

Szybkie ciastka czekoladowe – doskonały smak

Szybkie ciastka czekoladowe to idealny pomysł na przekąskę dla osób, które nie mają doświadczenia w przygotowywaniu deserów i chcą zacząć od czegoś stosunkowo prostego.

 

Aby zrobić pyszne i proste ciasteczka czekoladowe, potrzebujesz:

  • 3/4 szklanki cukru
  • Kostka masła
  • 2 jajka
  • 2 i 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 80 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
  • Szczyptę soli
  • Łyżeczkę proszku do pieczenia
  • Trzy tabliczki czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel

Sposób przygotowania:

  1. Umieść masło w dużej, najlepiej plastikowej misce. Utrzyj je z cukrem, za pomocą miksera.
  2. Nie przestając miksować, dodaj jajka.
  3. Przesiej ze sobą suche składniki. Dodawaj je stopniowo do mokrych, cały czas miksując.
  4. Posiekaj czekoladę na drobne kawałki. Część możesz zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  5. Nastaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza. W czasie, gdy będzie się nagrzewał, wyłóż blachę papierem do pieczenia. Z uzyskanej masy na ciasteczka rób na blaszce kleksy z ciasta, lekko je spłaszczając za pomocą łyżki kuchennej.
  6. Wstaw do piekarnika na ok. 10 minut. Po tym czasie wyjmij je z piekarnika i postaw na kratce, aby mogły wystygnąć.
  7. Przechowuj je w dużym słoju, aby zbyt szybko nie wyschły.

 

Smacznego!