Istnieją takie przepisy kulinarne, które w niezwykle prosty sposób pozwalają stworzyć sycące, smaczne i uniwersalne danie, stanowiące pełny posiłek i deser jednocześnie. Każdy lubi zjeść coś pysznego – zwłaszcza, gdy proces gotowania jest ograniczony do minimum, a przepis zawsze się sprawdza. Do takich przekąsek można zaliczyć ciasto bananowe prosto z patelni, które wykonasz w 25 minut i zjesz z wielką satysfakcją.

Szukasz inspiracji na słodką kolację, analizując czy tym razem wykonać muffiny, brownie z czereśniami lub słodkie placki? Co jednak powiesz na…. ciasto bananowe prosto z patelni, które przyrządzisz w 25 minut. Ta receptura zawsze się sprawdza, a efekt końcowy zadowala wszystkie podniebienia! Poniżej dowiesz się – jak w kilku krokach – zrobić pożywny posiłek, jednocześnie fundując sobie znakomity owocowy deser.

Co jest potrzebne do wykonania ciasta bananowego z patelni?

Aby przygotować ciasto bananowe z patelni będziesz potrzebować sporej ilości składników. Na szczęście wszystkie są łatwo dostępne – być może dysponujesz nimi i nie musisz nawet iść do sklepu?

Niezbędne produkty to:

  • 30 g masła,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 duże dojrzałe banany pokrojone w plastry,
  • 2 małe jajka,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 150 ml mleka,
  • kilka kropki olejku waniliowego,
  • szczypta soli,
  • cukier puder (do dekoracji),
  • 2 kostki Czekolady Mocno Mlecznej Wedel,
  • 60 g cukru.

Zdecydowanie jedną z największych zalet tego deseru jest to, że wykonasz go ze składników, które niemal zawsze znajdziesz w szafce kuchennej. Podstawowe produkty takie jak mleko, jajka, cukier, masło czy też mąka stanowią bazę tego przepisu. Dzięki temu ciasto bananowe z patelni może stanowić ratunkowe rozwiązanie na każdą okazję, gdy potrzebujesz wyczarować nagle coś smacznego w krótkim czasie!

Jak wykonać ciasto bananowe z patelni?

 

Zaledwie kilka kroków dzieli cię od tego, aby przygotować wyśmienite ciasto bananowe.

  1. Zacznij od roztopienia masła na patelni. Należy je sklarować, aby się nie przypalało. Podgrzewaj powoli i zdejmuj białą piankę, która się wytrąca.
  2. Gdy uzyskasz przejrzystą, żółtą ciecz, dodaj na patelnię 2 łyżki cukru i następnie ułóż 2 pokrojone w plastry dojrzałe banany.
  3. Gdy banany są już na patelni, należy dokładnie wymieszać jajka, cukier, mąkę i mleko oraz sól i olejek waniliowy.
  4. Dobrze wymieszane ciasto wylej na pokrojone banany.
  5. Smaż ciasto na małym ogniu przez 15 minut pod przykryciem a następnie obróć na drugą stronę i smaż jeszcze przez około 10 minut. Punktem odniesienia będzie kolor powstałego ciasta. Powinno mieć złocistą barwę. .

Gdy ciasto jest już gotowe, obsyp je cukrem pudrem i zetrzyj na tarce Czekoladę Mocno Mleczną E.Wedel, która – pod wpływem wysokiej temperatury przyrządzonego ciasta – roztopi się i stworzy apetyczną i słodką dekorację. Będzie to zatem aromatyczne i słodkie połączenie, które spodoba się fanom prostoty i dobrego smaku. Ciasto możesz kroić na trójkąty i podawać z napojami np. gorącym kakao.