Letnie miesiące można wykorzystywać na różne sposoby. Jedni cieszą się słońcem, inni natomiast tym, co najlepszego daje im natura – czyli świeżymi i pysznymi owocami. Jeżeli więc lubisz przebywać w kuchni, to zapewne już zastanawiasz się, co przygotować na deser. Możesz skorzystać z prostego przepisu na ciasto czekoladowe z czerwoną porzeczką. Sprawdź, jakie to proste.

 

Pyszną przekąskę możesz przygotować na kilka sposobów. Wystarczy więc, że wybierzesz ten przepis, która odpowiada Ci bardziej. Jeżeli jednak dotychczas nie miałeś zbyt wiele wspólnego z pieczeniem ciast, warto skorzystać z pomysłu na szybkie ciasto czekoladowe, z którym poradzi sobie każdy.

Jak szybko przygotować ciasto czekoladowe?

Naszła Cię nagła ochota na coś słodkiego? A może właśnie zadzwonili do Ciebie znajomi, że w drodze do domu wpadną na szybką kawę? W takich sytuacjach sprawdzi się banalnie prosty i szybki przepis na ciasto czekoladowe, które w sezonie letnim dodatkowo możesz wzbogacić o owoce, np. czerwone porzeczki.

 

Składniki na ciasto:

  • 120 g masła,
  • 260 g mąki pszennej (warto ją przesiać),
  • 35 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 350 cukru pudru,
  • 350 ml mleka,
  • 90 g czekolady Gorzkiej Klasycznej 64% E.Wedel,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

 

Składniki na polewę:

  • 120 ml śmietany kremówki 36%,
  • 160 g czekolady Mocno Mlecznej E.Wedel lub Białej Karmelowej E.Wedel.

 

Wykonanie ciasta:

Ustaw piekarnik na 165°C, tryb grzania góra-dół. Przygotuj wszystkie składniki kilkanaście minut wcześniej, aby zyskały temperaturę pokojową. Dzięki temu łatwiej będzie je połączyć. Do dużej miski wsyp mąkę, kakao i dodaj proszek do pieczenia. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i delikatnie ostudź. W osobnej misce zmieszaj ze sobą masło i cukier, ucierając. Kiedy składniki się połączą wbij jajka, wlej olejek waniliowy i zmiksuj. Następnie odłóż mikser, wlej czekoladę i na zmianę dodawaj mleko oraz pozostałe suche produkty, mieszając szpatułką lub rózgą. Po uzyskaniu jednolitej masy, przełóż ją do formy i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Zależnie od sprzętu ciasto piecze się ok. 35-40 minut.

 

Wykonanie polewy:

Wlej śmietankę do niewielkiego garnuszka i podgrzej na średnim ogniu. Posiekaj czekoladę na drobną kostkę i dodaj do ciepłej śmietanki. Wszystko dokładnie wymieszaj, aby uzyskać gęstą konsystencję. Poczekaj aż ciasto będzie gotowe i wylej na nie polewę. Taki dodatek możesz także wykorzystać w przypadku brownie.

 

Czekoladowy deser udekoruj obficie owocami czerwonej porzeczki tak, żeby każdy otrzymał przynajmniej kilkanaście koralików. Kwaskowaty smak przełamie nieco czekoladową słodycz.

Jak inaczej “przemycić” czerwoną porzeczkę do ciasta czekoladowego?

Jeżeli na Twoim stole często gości popularne brownie, to ono również doskonale komponuje się z czerwoną porzeczką. W tym przypadku owoce możesz bez problemu dodać do ciasta, dzięki czemu będzie ono jeszcze bardziej wilgotne i zyska nietypowy smak.

 

Nie musisz rezygnować wówczas z dekoracji deseru. Nałóż więc kawałek ciasta na talerz, zrób na nim kleksa z bitej śmietany, obficie posyp czerwonymi porzeczkami i dołóż kilka listków mięty dla lepszego efektu. Takiemu przysmakowi z pewnością nie odmówi żaden z Twoich gości.