Sezon na ciemne i słodkie owoce, które znamy z dziecięcych lat właśnie się rozpoczął. Jagody opanowały sklepowe półki i stragany. Nic dziwnego! Wyśmienicie smakują niezależnie od sposobu podania i pory roku. Szukasz pomysłu na klasyczny deser, który będzie idealnie pasować do popołudniowej kawy? Sprawdź ten przepis na ciasto czekoladowe z jagodami!
Receptur na pyszny deser z jagodami jest bardzo wiele. Jednak zdarza się, że nie ma czasu na eksperymenty. W takiej sytuacji warto postawić na sprawdzony przepis na ciasto, które zawsze się udaje, czyli na brownie ze świeżymi jagodami.
Przepis na klasyczne ciasto czekoladowe z jagodami
Piekarnik rozgrzej do 170℃ i przygotuj blaszkę w rozmiarze 25×30 cm.
Składniki:
- 100 g mąki pszennej,
- 75 g cukru,
- 25 g mąki ziemniaczanej,
- 4 g proszku do pieczenia,
- 15 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
- 5 jajek rozmiar L,
- 100 g jagód.
Wykonanie:
Przygotuj dużą miskę. Oddziel białka od żółtek i ubij je na puszystą, lekką pianę. Kiedy będzie gotowa, zacznij partiami dodawać cukier. Miksuj składniki tak długo, aż całkowicie się rozpuszczą (ok. 10 minut), a potem wlej po kolei żółtka. Tak przygotowaną masę odstaw na chwilę na bok.
Następnie do osobnego naczynia przesiej oba rodzaje mąk i kakao, aby usunąć grudki i zanieczyszczenia. Potem przesyp je do jajecznej masy i bardzo delikatnie wymieszaj. Gotowe ciasto przelej do foremki, wyrównaj wypukłą częścią łyżki, posyp owocami i umieść w piekarniku na 20 minut. Po tym czasie wypiek powinien odstawać od brzegów foremki i mieć delikatnie spieczony wierzch. Upieczony deser wyciągnij z pieca i odstaw do wystygnięcia na kratce.
Ciasto ma konsystencję brownie, przez co świetnie smakuje np. w połączeniu z bitą śmietaną i innymi letnimi owocami lub słodkim sosem karmelowym.
Inne pomysły na deser z jagodami
Włączenie piekarnika w upalny dzień to nie jest najlepszy pomysł, zwłaszcza jeśli mieszkasz w bloku i nie masz klimatyzacji. Jednak nie musisz rezygnować z pysznego deseru z jagodami. Wystarczy, że zamiast ciasta przygotujesz blok czekoladowy. Przepis jest bardzo prosty. Potrzebujesz tylko kilku składników:
- 130 g cukru,
- 200 g masła,
- 100 ml mleka,
- 15 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
- 320 g mleka w proszku,
- 180 g herbatników,
- 100 g jagód.
Masło rozpuść w garnuszku i połącz z mlekiem, cukrem i kakao. Kiedy składniki się połączą, delikatnie przestudź całość przed wsypaniem proszku. Jeśli pominiesz ten krok, masa się zwarzy i wytrąci się tłuszcz.
Następnie zmiksuj chłodny płyn i zacznij stopniowo dodawać do niego całe mleko w proszku, aż uzyskasz jednolity krem. Potem połam herbatniki i wsyp je razem z jagodami do gotowej masy. Wymieszaj składniki i przelej całość do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowany blok umieść w zamrażarce na kilka godzin, a potem pokrój i podawaj na stół! Jednak pamiętaj, że nie może być poza lodówką zbyt długo, aby się nie rozpuścił. Jest to ważne zwłaszcza w upalne dni.
Czekoladowy deser ze świeżymi jagodami smakuje wybornie niezależnie od okazji. Przekonaj się o tym i Ty!