Lubisz ciasta czekoladowe, ale znudziły Ci się klasyczne przepisy, z których zwykle korzystasz? To normalne, że od czasu do czasu człowiek ma ochotę osłodzić sobie życie w nieco inny sposób. Czasem warto sięgnąć po składniki, które akurat pojawiają się na sklepowych półkach.

 

Lato to doskonały czas dla tych, którzy czekoladę uwielbiają łączyć z pysznymi owocami. Jednak zestawienie jej z bananem czy malinami to zazwyczaj żadna nowość. W takim wydaniu spotyka się, chociażby brownie czy muffinki. Sama czekolada z awokado też nie jest niczym nowym. Może więc wiśnie będą tym, czego szukasz. Lekko kwaskowaty smak z pewnością przełamie słodycz czekolady i nada jej jeszcze większej intensywności. Sprawdź, jak wykorzystać takie połączenie w swojej kuchni.

Jak przygotować ciasto czekoladowe?

Podstawą dobrego ciasta czekoladowego są przede wszystkim wysokiej jakości składniki. To od nich zależy, czy odpowiednio wyrośnie, a przede wszystkim, czy będzie ono tak smaczne, jak to sobie wyobrażałeś.

 

Składniki na ciasto:

  • 380 g mąki pszennej (przesianej),
  • 100 g masła,
  • 250 g cukru (może być brązowy),
  • 30 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 180 g czekolady Gorzkiej Klasycznej 64% E.Wedel,
  • mała łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 jajka.

 

Wykonanie:

Ustaw piekarnik na 180°C, tryb grzania góra-dół. Rozpuść masło w garnuszku na średnim ogniu, połam czekoladę na drobne kawałki i wrzuć ją do środka, aby także się rozpuściła. Wszystko odstaw do wystygnięcia. Do osobnej miski wsyp cukier i wbij do niego jajka. Całość zmiksuj, a następnie dodaj czekoladę i mąkę. Delikatnie i powoli mieszaj, używając do tego szpatułki. Przygotuj formę i wlej do niej ciasto. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz je przez ok. 30 minut, kontrolując co jakiś czas, czy z brownie wszystko jest w porządku.

Jak zrobić pyszny krem wiśniowy?

Kiedy Twoje ciasto będzie już w piekarniku, to możesz zabrać się za przygotowywanie kremu, którym go przełożyć. To także nie wymaga zbytniej wiedzy kulinarnej.

 

Składniki na krem:

  • 500 ml śmietany kremówki – najlepiej 36%,
  • 600 g świeżych wiśni,
  • 1 galaretka wiśniowa lub 6 łyżek żelatyny,
  • 200 ml wrzątku do rozpuszczenia galaretki.

 

Wykonanie:

Rozpuść dokładnie galaretkę i odstaw na bok w chłodne miejsce, żeby trochę przestygła. W tym czasie zmiksuj wiśnie na gładkie puree, a następnie wymieszaj je z galaretką i dalej schładzaj. W oddzielnej misce ubij śmietankę na sztywno. Kiedy galaretka z wiśniami będzie ostudzona, pomieszaj ją ze śmietaną za pomocą szpatułki. Uważaj, bo taka masa, może zacząć szybko zastygać. Na tym etapie powinieneś mieć więc przygotowane, przekrojone ciasto.

 

Gotowym kremem możesz przekładać brownie. Jednak równie dobrze sprawdzi się on, jeżeli chodzi o dekorację muffinek. Jeżeli wiśniowa masa byłaby dla Ciebie zbyt kwaśna, to zawsze możesz także nieco zmodyfikować przepis i dodać do niego 3-4 łyżki cukru, dzięki czemu uzyskasz lepszy dla siebie smak.

 

Ciasto czekoladowe z kremem wiśniowym będzie idealnym dodatkiem do popołudniowej kawy. Równie dobrze może jednak zastąpić tort. Jego przygotowanie jest o wiele łatwiejsze i szybsze, dlatego wiele osób wykorzystuje go właśnie w ten sposób.