Nawet, jeśli nie jesteś mistrzem cukiernictwa możesz nabrać ochoty na czekoladowy przysmak. Warto mieć w zanadrzu sprawdzony przepis na dobry wypiek również na wypadek wizyty rodziny czy przyjaciół. Serwowanie ciasta z czekoladą to najlepszy sposób na udane spotkanie. W towarzystwie kawy czy herbaty smakuje wybornie. Zainspiruj się naszym przepisem, a następnie zmodyfikuj je zgodnie z własnymi preferencjami.
Cukiernia już zamknięta, a Ciebie naszła ochota na słodki deser po kolacji? Goście wpadają za godzinę z niezapowiedzianą wcześniej wizytą? Dzieci domagają się przysmaku, a Ty nie masz żadnych zdrowych przekąsek pod ręką? Nasz sprawdzony przepis na proste czekoladowe ciasto uratuje każdą z tych sytuacji. Co ważne nie wymaga stosowania miksera, ucierania, ubijania czy innych pracochłonnych czynności. Zwieńczeniem wypieku jest sposób jego dekoracji i podania — również w tym zakresie możesz liczyć na kilka naszych inspiracji.
Przepis na proste czekoladowe ciasto
Potrzebujesz:
- 300 gramów mąki pszennej,
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczkę sody,
- szczyptę soli,
- 100 gramów cukru (lub dwa rozgniecione banany),
- 2 jajka,
- 60 gramów oleju (lub roztopionego masła),
- 1 szklanka mleka,
- 5 łyżek gorzkiego kakao,
- 5 łyżek dżemu wiśniowego.
Przesiej mąkę przez sitko. Następnie połącz ją z pozostałymi składnikami suchymi. Roztrzep jajka i połącz je ze składnikami mokrymi. Całość delikatnie wymieszaj, aby powstała jednolita masa. Tak przygotowane ciasto przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 50 – 60 minut. Kontroluj poziom wypieczenia patyczkiem.
Nasze wskazówki
Pamiętaj, że proste czekoladowe ciasto nawet z najlepszego przepisu może okazać się zakalcem o ile do jego przyrządzenia wybierzesz składniki kiepskiej jakości. W przypadku wypieków z czekolady zwracaj szczególną uwagę na zawartość kakao. W przypadku czekolady gorzkiej najbardziej wartościowe są te zawierające go minimum 60%. Koneserzy mogą sięgać po jeszcze głębszy smak, wybierając czekoladę z zawartością kakao nawet powyżej 80%. Gorycz można łatwo przełamać dodając do masy cukier lub, w zdrowszej wersji, banana, daktyle lub inne produkty naturalnie słodkie.
Serwowanie prostego czekoladowego ciasta to okazja do artystycznego popisu. Pulchne, wilgotne w środku, intensywne pachnie już z daleka. Najprostszym sposobem dekoracji jest po prostu posypanie cukrem pudrem. Jeżeli jednak zależy Ci na bardziej spektakularnej prezencji możesz:
- zrobić czekoladową dekorację w formie ażuru, rurki czy figurki (pomocne będą gotowe szablony lub specjalna folia),
- ułożyć na wierzchu świeże owoce (truskawki, plasterki banana, maliny, jagody),
- posypać ciasto wiórkami kokosowymi, startą czekoladą, blanszowanymi migdałami,
- zrobić polewę czekoladową lub lukier.
Proste czekoladowe ciasto pasuje na każdą okazję. Możesz serwować je nawet na ciepło, z dodatkiem lodów. Bazowy przepis możesz urozmaicać nie tylko dżemem, ale też orzechami, daktylami, kawałkami czekolady.