Jesteś wielkim smakoszem czekolady i nie wyobrażasz sobie dnia bez słodkiej przekąski lub pysznego deseru? A może spodziewasz się wizyty gości i jeszcze nie wiesz, czym ich zaskoczyć? Postaw na ciasto marchewkowe z polewą z białej czekolady. To wypiek, który skradnie serce małych i dużych łasuchów.

 

Zawsze, kiedy ktoś zapowiada, że wpadnie z wizytą, przygotowujesz muffinki czekoladowe? Przepis na nie jest bardzo prosty, a ich wykonanie  nie zajmuje wiele czasu. Ten deser zna jednak praktycznie każdy, dlatego od czasu do czasu warto skusić się na coś wyjątkowego. Może to być np. połączenie ulubionej czekolady i marchewek w formie łatwego do przygotowania ciasta.

Składniki na pyszne ciasto marchewkowe z białą czekoladą

Ciasto marchewkowe z polewą z białej czekolady jest bardzo łatwe do przygotowania, zawsze wychodzi i każdy poradzi sobie z jego wykonaniem. Podstawą jest wybór sprawdzonych składników wysokiej jakości, zgodnie z recepturą. To od nich w dużej mierze zależy to, jak będzie smakował deser.

 

Do ciasta będą potrzebne:

  • 4 jajka,
  • 500 g mąki,
  • 350 g cukru,
  • 350 g startej na drobnych oczkach marchewki,
  • 30 g cynamonu,
  • 15 g proszku do pieczenia,
  • 30 g sody,
  • 140 g serka mascarpone,
  • 100 g Czekolady Białej Wedel,
  • ulubione powidła.

 

Szybkie ciasto marchewkowe z polewą – przygotowanie

 

  1. Przygotuj piekarnik – rozgrzej go do temperatury 180°C. W trakcie nagrzewania się piekarnika w naczyniu średniej wielkości dokładnie wymieszaj mąkę z cynamonem, dodaj także proszek do pieczenia oraz sodę.
  2. Do osobnej miski wbij jajka i dodaj do nich cukier. Za pomocą miksera na wysokich obrotach ubijaj jajka z dodatkiem cukru – aż do momentu uzyskania puszystej masy. Następnie stopniowo dodawaj połączone wcześniej składniki suche. Całość dokładnie wymieszaj. Na ostatnim etapie do masy dodaj startą marchewkę i ponownie wymieszaj.
  3. Przygotowaną masę przełóż na blaszkę lub tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Umieść ją w piekarniku i piecz przez kolejne 40 minut, sprawdzając, czy góra ciasta zbytnio się nie przypieka.
  4. W trakcie pieczenia przygotuj płynną Czekoladę Białą E.Wedel, która będzie polewą. Pokrusz tabliczkę czekolady na drobne kawałki, a następnie rozpuść ją w kąpieli wodnej. Kiedy będzie miała płynną postać, dodaj do niej serek mascarpone i wszystko zmiksuj na wysokich obrotach.
  5. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw na bok do przestygnięcia. Następnie przekrój je na dwie części – dolną warstwę posmaruj ulubionym powidłem i połóż na niej drugą część ciasta. Na górę wylej przygotowaną wcześniej czekoladową polewę z Czekolady Białej E.Wedel z serkiem mascarpone. Następnie krój i podawaj – smacznego!

 

Ciasto marchewkowe z polewą z białej czekolady – podobnie jak pancakes czekoladowe – jest uwielbiane przed małych i dużych smakoszy. Obydwa przepisy są bardzo łatwe do przygotowania i nie wymagają dużego zaangażowania ani czasu. Dlatego możesz serwować je zawsze wtedy, kiedy czeka Cię wizyta gości. Taki wypiek z pewnością pozytywnie ich zaskoczy.