Kto nie lubi śliwek w czekoladzie? Te klasyczne słodycze są polskim towarem eksportowym i przepysznym smakołykiem. Teraz możesz cieszyć się nimi w formie słodkiego wypieku. Ciasto „śliwka w czekoladzie” jest niezwykle kremowe i wilgotne. Umiejętnie łączy bogaty smak czekolady z przepysznymi suszonymi śliwkami. Można nasączyć je rumem, by miały jeszcze ciekawszy, pełniejszy smak.
Ciasto „śliwka w czekoladzie” nie należy do najłatwiejszych, ale każda minuta spędzana na jego przygotowaniu jest absolutnie warta końcowego efektu. Kakaowy biszkopt przykryty jest powidłami i rozpływającym się w ustach kremem czekoladowym z kawałkami śliwek, a całość pokryta jest dodatkową dawką czekolady w formie polewy. To deser przede wszystkim dla dorosłych, jednak można również wykonać wersję nadającą się dla dzieci – wówczas śliwki wystarczy namoczyć w wodzie zamiast rumu. Ciasto „śliwka w czekoladzie” w każdej wersji jest absolutnie pyszne!
Ciasto „śliwka w czekoladzie” – składniki
Na biszkopt potrzebujesz:
- 4 duże jajka,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1/2 szklanki mąki tortowej,
- 2 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia,
- 2 łyżki oleju np. rzepakowego,
- szczyptę soli.
Składniki na krem czekoladowy to:
- 600 ml śmietanki kremówki 30%,
- 250 g serka mascarpone,
- 5-6 łyżek kremu czekoladowego (idealnie sprawdzą się dwa opakowania CZEKOTUBKI CZEKOLADOWEJ E.WEDEL),
- 2 łyżeczki żelatyny,
- 1/4 szklanki gorącej wody.
Składniki na polewę:
- 120 g czekolady lekko gorzkiej 50% E.Wedel, posiekanej,
- 120 ml śmietany kremówki 30 lub 36%.
Dodatkowo potrzebujesz:
- 1/2 słoiczka powideł śliwkowych,
- ok. 200 g suszonych śliwek,
- opcjonalnie: pół szklanki ciemnego rumu lub wódki.
Ciasto „śliwka w czekoladzie” – wykonanie
- Przygotowanie ciasta „śliwka w czekoladzie” rozpoczynamy od zajęcia się owocami. Śliwki należy pokroić na mniejsze kawałki, umieścić w naczyniu i zalać alkoholem (najlepszy będzie ciemny rum) lub wodą. Zostawić przynajmniej na 1 godzinę (albo na całą noc).
- Następnie przygotuj formę (24 x 24 cm), wykładając ją papierem do pieczenia. Przesiej mąkę razem z kakao i proszkiem do pieczenia, odłóż na bok. Białka oddziel od żółtek i ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodawaj stopniowo cukier (po jednej łyżce), cały czas miksując. Kolejno dodawaj pojedynczo żółtka, miksując po każdym z nich. Odłóż mikser i do masy jajecznej dodaj suche składniki. Mieszaj delikatnie szpatułką, tylko do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodaj olej i jeszcze krótko wymieszaj. Przełóż do formy i piecz w 170 stopniach do „suchego patyczka” (30 – 35 minut). Po upieczeniu gorący jeszcze biszkopt upuść z wysokości ok. 30 cm na zabezpieczony blat lub podłogę – zapobiegnie to jego opadaniu. Ciasto wystudź formie. Następnie przekrój wzdłuż na pół. Jedną z warstw ciasta umieść z powrotem w formie i posmaruj powidłami.
- Teraz czas na krem. To dzięki niemu ciasto „śliwka w czekoladzie” jest tak zachwycające. Rozpuść żelatynę w gorącej wodzie i zostaw do wystudzenia. Mascarpone i kremówkę przełóż do miski i ubij na gęsty krem. Następnie dodaj krem czekoladowy i żelatynę, wlewając ją powoli i cały czas mieszając. Dodaj śliwki i wymieszaj łyżką.
- Na biszkopt wyłóż połowę kremu czekoladowego. Przykryj drugim blatem i posmaruj pozostałym kremem. Owiń folią i wstaw do lodówki na kilka godzin – do stężenia kremu.
- Na koniec przygotuj polewę – kremówkę podgrzej w garnuszku prawie do wrzenia (nie dopuść do zagotowania). Zdejmij z ognia, dodaj posiekaną czekoladę. Odstaw na 2 minuty, po czym wymieszaj na gładką polewę. Gdy lekko przestygnie, udekoruj nią ciasto. Możesz też ozdobić wierzch dodatkowymi śliwkami.