Czekolada według wielu smakoszy jest podstawowym, a przynajmniej niezbędnym składnikiem deserów. Co odważniejsi decydują się nawet włączyć ją do potraw wytrawnych, np. jako element ciemnych sosów czy dekoracji. Dla tradycjonalistów mamy trzy przepisy na obłędne ciasta z czekoladą, które na pewno zachwycą wszystkich. Przedstawiamy brownie, murzynka i tartę.

Z całej plejady pysznych ciast czekoladowych wybraliśmy właśnie te trzy. Według nas to klasyki gatunku, którym nikt nie będzie w stanie się oprzeć. Brownie, tarta i murzynek to klasyczne przepisy, które można na wiele sposobów ulepszać, modyfikować i poprawiać. Jeśli dopiero zaczynasz swoją kulinarną przygodę z deserami powinieneś wypróbować właśnie je.

Brownie

To klasyk wśród pysznych ciast czekoladowych. Choć ten tradycyjny przepis doczekał się już licznych, niekiedy mocno zaskakujących modyfikacji (np. z dodatkiem fasoli) to jednak nadal najlepiej smakuje w swojej pierwotnej postaci. Jeśli lubisz klasykę w kuchni i pyszne ciasta czekoladowe to powinieneś wypróbować ten prosty i niezawodny przepis.

Potrzebne będą:

  • 150 gramów mąki pszennej,
  • dwie tabliczki gorzkiej czekolady (przynajmniej 64%, a najlepiej 80%),
  • szczypta soli,
  • 200 gramów cukru pudru (może trzcinowy),
  • 4 jajka,
  • 200 gramów masła.

Czekoladę, cukier i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Do ostudzonej masy dodawać jajka stale mieszając. W misce połączyć suche składniki i przełożyć je do masy, całość zamieszać, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180oC przez około pół godziny.

Murzynek

Proste, szybkie, a zarazem pyszne ciasto czekoladowe? To oczywiście murzynek! Każdy je zna i jadł, ale też każdy ma własny sprawdzony przepis na jego wykonanie. Jeżeli jednak szukasz kulinarnych nowości i lubisz kuchenne eksperymenty wypróbuj nasz przepis. Jego zaletą jest to, że wszystkie składniki prawdopodobnie masz w domu.

Potrzebne będą:

  • 300 gramów masła,
  • 3 jajka,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 szklanka cukru,
  • 5 łyżek gorzkiego kakao,
  • daktyle i orzechy według uznania.

W oddzielnych miskach wymieszaj składniki suche i mokre. Następnie połącz je w jednolitą masę. Przełóż ciasto do blaszki wypełnionej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika. Piecz godzinę w 180 stopniach.

Tarta czekoladowa

Kruchy spód, aksamitne nadzienie, efektowna dekoracja. Tarty na słodko to niekwestionowane królowe na polskich imprezach. Osoby, które chcą przyrządzić pyszne ciasto czekoladowe dla swoich bliskich oraz przyjaciół powinny rozważyć właśnie ten przepis. Wypiek wykonasz z wykorzystaniem własnego przepisu na kruche ciasto, do którego możesz dodać gorzkiego kakao. Masę zrób z mascarpone i śmietanki, a całość udekoruj startą czekoladą oraz owocami (najlepsze będą truskawki, borówki lub maliny).

Proste lub bardziej złożone. Bez względu na to, z jakiego przepisu stworzysz pyszne ciasto czekoladowe na pewno zachwycisz domowników i gości własnoręcznym wypiekiem.