Pyszne ciasto z kawałkami czekolady to idealna propozycja nie tylko na niedzielny deser, ale też przekąskę do szkoły czy pracy. Smakuje obłędnie, a dzięki składnikom dobrej jakości sprawdzi się nawet podczas większych rodzinnych uroczystości. Możesz zrobić je na kilka sposobów — w wersji mocno czekoladowej, z kruszonką, w formie tortu, babeczek lub kruchych ciasteczek.
Klasyczne ciasto z kawałkami czekolady to przysmak, który można serwować na wiele sposób i zawsze będzie zachwycał smakiem. Jego sekret tkwi oczywiście w doskonale dopracowanych proporcjach i wysokiej jakości składnikach. Chrupiące kawałki czekolady, które po rozgryzieniu rozpływają się w ustach to zwieńczenie tego pysznego dzieła, idealnego na każdą okazję. Poznaj sprawdzony przepis podstawowy i po wykonaniu wszystkich czynności zgodnie z recepturą przejdź do uformowania wypieku zgodnie ze swoimi preferencjami.
Przepis na ciasto z kawałkami czekolady
Zanim zaczniesz mieszać, miksować i ucierać, przygotuj wszystkie składniki potrzebne do wykonania deseru. Pamiętaj, że ciasto z kawałkami czekolady będzie pyszne tylko wtedy, jeśli sięgniesz po produkty dobrej jakości. W tym konkretnym przypadku najważniejsza jest oczywiście czekolada, dlatego zwracaj uwagę na jej skład i zawartość kakao. Proponujemy zdrowszą wersję gorzką, która dodatkowo przełamie słodycz całego wypieku.
SKŁADNIKI:
- 90 gramów masła w temperaturze pokojowej,
- 100 gramów drobnego cukru,
- 150 gramów mąki pszennej,
- 1 duże jajko i 1 żółtko,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- jedna tabliczka czekolady mocno gorzkiej 80% E.Wedel,
- 50 ml mleka.
PRZYGOTOWANIE:
Czekoladę pokrusz na drobne kawałki i odstaw. W misce wymieszaj składniki suche, w tym przesianą mąkę. W drugiej misce połącz produkty mokre do uzyskania jednolitej konsystencji i koloru. Połącz zawartość obu naczyń i dodaj do tej mieszanki kawałki czekolady. Całość zamieszaj ręką, tylko do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. W tym czasie rozgrzej piekarnik. Formuj małe ciasteczka lub przełóż masę do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Kontroluj stopień wypieczenia patyczkiem.
Ciasto w foremce
Szukasz przepisu na szybkie ciasto z kawałkami czekolady? Przygotowaną według powyższych wskazówek masę przełóż do foremki prostokątnej lub okrągłej tortownicy. W takiej formie powstanie jeden większy wypiek, który następnie możesz poporcjować i przechowywać w lodówce.
Babeczki
Zależy Ci na efektownym zaprezentowaniu swoich wypieków? Najlepszym pomysłem będzie oczywiście przyrządzenie babeczek. W takiej formie ciasto z kawałkami czekolady będzie doskonałe do jedzenia nie tylko podczas imprezy czy jako deser po obiedzie, ale również na wynos. Bez problemu zapakujesz je do pracy, szkoły lub na wycieczkę i zjesz, kiedy tylko najdzie Cię ochota.
Kruszonka
Jeszcze więcej chrupania? Ciasto z kawałkami czekolady można zaserwować obficie obsypane kruszonką. Jak ją przyrządzić? Klasyczna posypka wieńcząca dzieło składa się tylko z trzech składników:
- masła,
- cukru trzcinowego lub białego,
- mąki pszennej.
Masło rozpuść w rondelku i dodaj do niego cukier oraz przesianą mąkę. Całość energicznie mieszaj, aż powstaną grudki charakterystyczne dla kruszonki. Wyłóż je na ciasto i po upieczeniu ciesz się wyjątkowym smakiem. Smacznego!