Klasyczna czekolada do picia to nieodzowny element odwiedzin w górskim schronisku, odpoczynku po szusowaniu na nartach czy zimowych wieczorów spędzanych przy kominku. Nic dziwnego, że skoro kojarzy się z najchłodniejszą porą roku, to do jej przyrządzenia wykorzystuje się również sezonowe dodatki oraz owoce. Poznaj nasz oryginalny przepis na gęstą czekoladę do picia z pomarańczową nutą.

Chyba wszyscy jesteśmy zgodni, że zimą nic nie rozgrzewa tak dobrze jak gorąca czekolada do picia. Ten napój wielu kojarzy się z beztroskimi latami dzieciństwa, kiedy ferie spędzało się, szalejąc w zaspach sięgających pasa. Dzisiaj srogie mrozy odchodzą w niepamięć, ale pyszny smak gęstego, ciemnego smakołyku pozostaje z nami od pokoleń. Dla tych, którzy chcą sobie przypomnieć ulubiony smak z przeszłości, zaskoczyć gości wyjątkowym połączeniem czekolady i pomarańczy czy zaserwować pyszny i zaskakujący deser dzieciom, mamy wyjątkowy przepis na czekoladę do picia.

Baza, czyli czekolada płynna

Aby otrzymać smaczną, gęstą i aromatyczną czekoladę do picia trzeba zacząć od przyrządzenia bazy. Jest na to kilka sposobów, ale my polecamy Ci jeden z dwóch poniższych. Są przetestowane i zyskały już aprobatę wielu miłośników tego rozgrzewającego napoju:

  1. Rozpuszczenie czekolady w kąpieli wodnej i połączenie jej z wodą lub mlekiem do uzyskania pożądanej konsystencji.
  2. Rozpuszczenie czekolady i podkręcenie jej smaku z pomocą prawdziwego i sypkiego gorzkiego kakao.

Który sposób wybrać? Sugerujemy przetestowanie każdego z nich i odnalezienie własnego ideału. Kluczem będzie tutaj odpowiednia, aksamitna tekstura napoju, jego temperatura, gęstość, a także dodatki. To właśnie one są decydujące, jeśli chodzi o efekt finalny tego stosunkowo prostego deseru o wielkiej mocy. W naszej dzisiejszej propozycji czekolada do picia zostanie zaserwowana z dodatkiem pomarańczy. I tu znowu masz do wyboru dwie opcje:

  1. Wersja bezalkoholowa, z dodatkiem samych owoców i/lub soku z nich oraz skórki.
  2. Wersja z alkoholem, w której swój udział ma pyszny likier pomarańczowy — ta wersja jest zarezerwowana dla dorosłych, ale rozgrzewa jeszcze skuteczniej.

Dlaczego warto serwować czekoladę do picia z dodatkami?

Nawet najpyszniejsze klasyczne napoje powtarzane i niemodyfikowane od lat mogą się szybko znudzić. Nie ryzykuj, że do Twojego codziennego menu wkradnie się nuda. Czekolada do picia w naszej wersji to bogactwo wielu smaków, tekstur oraz aromatów. Proponujemy ją w wersji trzypoziomowej! A poszczególne warstwy napoju tworzą:

  • pokrojona drobno skórka pomarańczowa wraz z całymi plasterkami do ozdoby,
  • ubita na sztywno śmietanka 30%,
  • gęsta czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej, lekko osłodzona, z dodatkiem wody lub/i likieru pomarańczowego.

Tak przyrządzoną czekoladę do picia możesz zaserwować na kilka sposobów. Na pewno napój będzie prezentował się spektakularnie w wysokiej szklance (szczególnie takiej z podwójnymi ściankami) lub w filiżance. Dla spragnionych i chcących się porządnie rozgrzać najlepszą propozycją będzie podanie przysmaku w dużym kubku z wygodnym uchem do trzymania.