Biszkopt to podstawa wielu pysznych ciast. Możesz przełożyć go słodką masą, a wierzch udekorować kremem i ozdobami, by stworzyć z niego piękny i pyszny tort. Będzie on jeszcze lepiej smakował, jeśli – zamiast piec klasyczny biszkopt, zrobisz go w wersji mocno czekoladowej. Możesz użyć do niego czekolady mlecznej lub gorzkiej – wybór zależy od Ciebie oraz efektu, jaki chcesz uzyskać. Jest to na tyle uniwersalny biszkopt, że przyda się Ci się w kuchni do wielu wypieków.

 

Mocno czekoladowy biszkopt możesz nasączyć kawą lub aromatem waniliowym, co sprawi, że będzie on jeszcze smaczniejszy. Jego wyrazisty smak świetnie komponuje się ze słodkimi dodatkami, takimi jak karmel czy śmietanka. Doskonale smakuje również podawany w towarzystwie malin, truskawek, bananów oraz innych owoców. Bez względu na to, do czego chcesz go wykorzystać i z czym połączyć, to koniecznie musisz wiedzieć, jak przygotować mocno czekoladowy i uniwersalny biszkopt.

Składniki potrzebne do zrobienia mocno czekoladowego biszkoptu

Lista składników niezbędnych do zrobienia pysznego biszkoptu czekoladowego:

  • 140 g cukru białego,
  • 120 g mąki pszennej tortowej,
  • 6 średniej wielkości jajek,
  • 30 g Kakao Ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 50 g zimnej wody.

Jak przygotować pyszny czekoladowy biszkopt?

  1. Do miski wsyp cukier, wbij całe jajka. Jeśli są one bardzo duże, to możesz użyć tylko 5 jajek;
  2. Cukier oraz jajka ubij mikserem na wysokich obrotach, aż cukier całkowicie się rozpuści;
  3. Ubijanie puszystej piany może zająć nawet 10 minut, ale piana musi być bardzo puszysta;
  4. Pod koniec ubijania dodać do piany wodę i miksować całość jeszcze przez kilka minut.

Istnieje także drugi sposób na przygotowanie biszkoptu:

  1. Starannie oddziel białka od żółtek. Białka wrzuć do miski i ubijaj mikserem ustawionym na wysokie obroty przez około minutę;
  2. W momencie, gdy ubijane białka zmienią się w pianę, zacznij powoli dodawać do nich cukier;
  3. Cukier dodawaj po łyżce, kontynuując ubijanie. Miksuj, aż całkowicie się rozpuści;
  4. Dodaj żółtka i mieszaj jeszcze przez około 10 sekund. Po tym czasie dolej wodę i tylko zamieszaj całość.

 

Kolejne kroki, które musisz wykonać, bez względu na to, który sposób wybrałeś, przebiegają następująco:

  1. Przesiej mąkę i kakao do osobnej miski;
  2. Dodawaj je po dwie łyżki do przygotowanej wcześniej masy jajecznej;
  3. Całość zamieszaj drewnianą łyżką;
  4. Przygotuj tortownicę o średnicy 22 cm lub 14 cm. Spód wyłóż papierem do pieczenia;
  5. Ciasto delikatnie przelej do formy i wyrównaj powierzchnię;
  6. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 160˚C, wykorzystując opcję góra-dół;
  7. Formę umieść na środkowej półce i piecz przez około 45-50 minut;
  8. Gdy będzie upieczony, możesz od razu wyjąć go z piekarnika.

 

Po wyjęciu ciasta z piekarnika możesz upuścić go razem z formą z wysokości około 30 cm na podłogę. Dzięki temu jego wnętrze idealnie się wyrówna. Zimny biszkopt możesz przekroić i przełożyć ulubionym kremem czy masą oraz udekorować wybranymi dodatkami. To, jaki deser z niego stworzysz, zależy tylko od Twojej wyobraźni.