Czekoladowy napoleon to ciasto znane i lubiane (przynajmniej, jeśli chodzi o smak). W praktyce jednak jego przygotowanie jest pracochłonne i wymaga sporej cierpliwości. Cukiernicy — zawodowcy i amatorzy — przekonują, że warto podjąć ten wysiłek, bo wynagrodzeniem wszystkich trudów i godzin spędzonych w kuchni będzie obłędny smak tego deseru i zachwyt każdego, kogo nim poczęstujesz.

Skoro masz już spędzić tak wiele godzin w kuchni, męczyć się z przygotowywaniem deseru i martwić, czy aby nie będzie to zakalec, to postaw na sprawdzony przepis. Czekoladowy napoleon to absolutny hit w naszych domach, który nie wymaga pieczenia (ale pieczemy poszczególne elementy ciasta, czyli placki). Pomimo tego, trzeba przyznać, że nie jest łatwy i szybki do zrobienia. Do jego wykonania potrzebujesz sporo składników i jak zawsze zachęcamy do tego, aby były to produkty wysokiej jakości.

Co to jest czekoladowy napoleon?

W najbardziej klasycznej formie napoleon to ciasto składające się z placków oraz kremu na bazie śmietanki i skondensowanego mleka. Formą oraz smakiem mógłby przypominać kremówkę, ale nie w naszym wykonaniu. Czekoladowy napoleon to niezwykłe ciasto, które zachwyca swoją wysokością. Tutaj nie mowy o tym, że „coś opadnie”. Wielowarstwowy przekładaniec prezentuje się zjawiskowo i dokładnie tak samo smakuje. Jeśli jesteś gotowy na nowy kuchenny eksperyment i możesz poświęcić mu nieco czasu, to do dzieła!

Do wykonania poszczególnych warstw deseru potrzebne Ci będą:

CIASTO

  • 200 gramów miękkiego masła,
  • 200 ml śmietany 18%,
  • 350 gramów mąki pszennej,
  • 1 kopiasta łyżka kakao ciemnego z Ghany,
  • szczypta soli,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

MASA

  • 400 ml śmietanki słodkiej 36%,
  • 350 gramów mleka skondensowanego z puszki,
  • 100 gramów czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,
  • 2 łyżki cukru trzcinowego,
  • 1 łyżka koniaku lub słodkiego likieru,
  • 65 ml wody,
  • 4 żółtka.

POLEWA

  • 100 gramów czekolady lekko gorzkiej 50% E.Wedel,
  • 50 gramów cukru,
  • 60 ml wody.

Zacznij od przyrządzenia ciasta

Połącz wszystkie składniki i zagnieć. Na godzinę umieść je w lodówce, aby ciasto zdążyło się ochłodzić. Po tym czasie wyjmij i podziel na 12 równych kawałków. Rozwałkuj je w taki sposób, aby uzyskać prostokąty o wymiarach 20x30cm. Przygotuj również papier do pieczenia w takim rozmiarze. Umieść kulki ciasta na papierkach i rozwałkuj najcieniej jak to możliwe. Ponakłuwaj każdy kawałek i piecz w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy wszystkie placki będą gotowe, odłóż je na bok i zabierz się za przygotowywanie masy.

Przygotuj masę

Kiedy najbardziej czasochłonny etap przygotowywania czekoladowego napoleona masz już za sobą, przejdź do wykonania masy. Roztrzep w garnku żółtka z wodą. Dodaj mleko skondensowane i wymieszaj, aby nie było grudek. Podgrzej masę, a gdy zgęstnieje – ściągnij garnek z gazu. Dodaj pokruszoną czekoladę, wymieszaj i zostaw do wystygnięcia.

Pyszny krem

Ubij śmietanę z cukrem na sztywno. Mieszaj ręcznie aż połączą się w aksamitną masę. Placki przekładaj nadzieniem, a na końcu polej polewą. Czekoladowy napoleon jest gotowy do degustacji. Smacznego!