Jeżeli kochasz letnie owoce i pyszne wypieki, czekoladowe ciasto z truskawkami to idealny przepis dla Ciebie. Warto upiec je w pełni sezonu truskawkowego, by docenić smak idealnie dojrzałych owoców. Jednak to również świetny wypiek na zimę – można bowiem wykorzystać mrożone truskawki. Tym sposobem, nawet gdy za oknem panuje mróz lub plucha, przypomnisz sobie smak lata, a oczekiwanie na pierwsze ciepłe dni będzie znacznie mniej męczące.
Przepis na czekoladowe ciasto z truskawkami jest bardzo szybki i prosty do wykonania. Nie wymaga specjalnych umiejętności ani nawet miksera. Bardzo prawdopodobne, że wszystkie potrzebne składniki masz w domu – do wykonania wypieku nie jest potrzebna nawet czekolada. Wystarczy dobrej jakości, ciemne kakao. Opcjonalnie można jednak dodać do masy kawałeczki posiekanej czekolady dowolnego rodzaju – deserowa doda głębi smaku a mleczna słodyczy, podobnie jak biała, dzięki której ciasto będzie też miało jasne „groszki”.
Czekoladowe ciasto z truskawkami – składniki
By przygotować czekoladowe ciasto z truskawkami, potrzebujesz:
- 220 g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 6 łyżek kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
- 250 g drobnego cukru,
- 80 g masła,
- 4 duże jajka,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- około 200 – 300 g truskawek,
- opcjonalnie: 100 g posiekanej czekolady (białej lub mlecznej E.Wedel)
Czekoladowe ciasto z truskawkami – wykonanie
Zacznij od przygotowania blachy. Czekoladowe ciasto z truskawkami najlepiej upiec w tortownicy o średnicy 23 cm. Dno należy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem i oprószyć mąką. W tym samym czasie możesz już zacząć rozgrzewać piekarnik – ustaw go na 200 stopni.
Masę przygotowuje się bardzo szybko. Rozpocznij od rozpuszczenia masła w małym garnuszku i odstaw je do przestudzenia. Mąkę, proszek do pieczenia, kakao cukier wsyp do dużego naczynia i dokładnie wymieszaj. W osobnym naczyniu roztrzep jajka, po czym wymieszaj je z wanilią i przestudzonym masłem. Wlej do suchych składników. Wymieszaj łyżką lub szpatułką, możesz też dodać posiekaną czekoladę. Ciasto powinno być dość gęste.
Przełóż je do formy i wyrównaj. Na wierzchu poukładaj umyte owoce. Świeże warto przekroić na pół. Mrożone można rozmrozić i odsączyć z płynu, dzięki czemu minimalizujesz ryzyko ich zapadnięcia się w cieście.
Czekoladowe ciasto z truskawkami wstaw do piekarnika na 35 – 40 minut. Pieczone krócej będzie bardziej zbite i wilgotne jak brownie, natomiast pieczone dłużej będzie lżejsze, o strukturze murzynka. Po kilku minutach studzenia gotowego ciasta odepnij obręcz tortownicy i przełóż na kratkę. Podawaj oprószone cukrem pudrem lub z kleksem ubitej śmietany.