Kokos i czekolada to twoje ulubione składniki? Warto je połączyć, tworząc pyszne w smaku ciasteczka. Miękkie i kruche, szybko rozpływają się w ustach. Poznaj sprawdzony przepis – w dwóch wariantach. Który z nich bardziej przypadnie ci do gustu?
Czekoladowe kokosanki mogą przyjąć dwie formy: ciastek czekoladowych z wiórkami oraz klasycznych kokosanek oblanych prawdziwą czekoladą.
Przepis na ciastka czekoladowe z wiórkami kokosowymi
Jeśli znasz klasyczny przepis na ciastka czekoladowe, wystarczy go odrobinę zmodyfikować. Do przygotowania wypieku będziesz potrzebować:
- ½ kostki masła
- 5 łyżek niesłodzonego kakao
- 2 jajek
- ¼ szklanki cukru (lub mniej)
- 2 łyżek mleka
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklankę mąki pszennej
- 50 g wiórków kokosowych.
Czas wziąć się do pracy:
- w garnuszku roztop masło
- dodaj cukier
- dodaj kakao i sól – ponownie wymieszaj
- dodaj jajka i mleko
- do masy wsyp mąkę i proszek do pieczenia – wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji bez grudek
- dodaj wiórki kokosowe
- z tak przygotowanej masy uformuj kulki
- wyłóż je na blasze
- wstaw do piekarnika nagrzanego do 160oC
- piecz przez ok. 15 minut
- odstaw do ostudzenia.
Ciasteczka czekoladowe z wiórkami kokosowymi będą dość miękkie. Zaczną robić się twardsze w miarę ostygania.
Przepis na kokosanki w polewie czekoladowej
Jeśli jesteś miłośnikiem klasycznych ciastek kokosanek, przygotowanie ich w nieco innej odsłonie nie będzie stanowić żadnego problemu. Postępujesz zgodnie ze swoim ulubionym przepisem, a następnie oblewasz ostygnięte ciasteczka polewą.
Potrzebne składniki:
- 200 g wiórków kokosowych
- 50 g oleju kokosowego
- 2 białka
- 100 g cukru
- 2 tabliczki czekolady mlecznej E.Wedel.
Masło rozpuść, dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia. Białka ubij na sztywno, stopniowo dodając cukier. Do masy wiórkowej dodaj pianę i delikatnie wymieszaj.
Ciasteczka wykładaj łyżką na blaszce i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180oC. Piecz przez 15 minut i odstaw do ostygnięcia. W tym czasie przygotuj polewę czekoladową – rozpuść połamane czekolady w kąpieli wodnej.
O tym pamiętaj, przygotowując czekoladowe kokosanki
Niezależnie od tego czy przygotowujesz ciastka czekoladowe z wiórkami czy kokosanki w polewie, musisz pamiętać o kilku kwestiach.
- Dobrej jakości czekolada
Wybierz prawdziwą czekoladę zamiast wyrobu czekoladopodobnego. Chociaż najlepiej sprawdza się gorzka czekolada o zawartości kakao minimum 50%, możesz postawić na czekoladę mleczną.
- Olej kokosowy
Kokosanki najlepiej przygotować z wykorzystaniem nierafinowanego oleju kokosowego. Dzięki temu ciasteczka nabiorą jeszcze bardziej wyrazistego aromatu.
Jeżeli jednak nie masz dostępu do tego produktu, możesz go zastąpić prawdziwym masłem o zawartości tłuszczu minimum 82%.
Czekoladowe kokosanki możesz serwować według uznania, jednak świetnie prezentują się i smakują w towarzystwie lodów – kokosowych lub waniliowych.
Zobacz również: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/kajmakowy-sernik-na-zimno-na-spodzie-brownie/