Kokos i czekolada to twoje ulubione składniki? Warto je połączyć, tworząc pyszne w smaku ciasteczka. Miękkie i kruche, szybko rozpływają się w ustach. Poznaj sprawdzony przepis – w dwóch wariantach. Który z nich bardziej przypadnie ci do gustu?

Czekoladowe kokosanki mogą przyjąć dwie formy: ciastek czekoladowych z wiórkami oraz klasycznych kokosanek oblanych prawdziwą czekoladą.

Przepis na ciastka czekoladowe z wiórkami kokosowymi

Jeśli znasz klasyczny przepis na ciastka czekoladowe, wystarczy go odrobinę zmodyfikować. Do przygotowania wypieku będziesz potrzebować:

  • ½ kostki masła
  • 5 łyżek niesłodzonego kakao
  • 2 jajek
  • ¼ szklanki cukru (lub mniej)
  • 2 łyżek mleka
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklankę mąki pszennej
  • 50 g wiórków kokosowych.

Czas wziąć się do pracy:

  • w garnuszku roztop masło
  • dodaj cukier
  • dodaj kakao i sól – ponownie wymieszaj
  • dodaj jajka i mleko
  • do masy wsyp mąkę i proszek do pieczenia – wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji bez grudek
  • dodaj wiórki kokosowe
  • z tak przygotowanej masy uformuj kulki
  • wyłóż je na blasze
  • wstaw do piekarnika nagrzanego do 160oC
  • piecz przez ok. 15 minut
  • odstaw do ostudzenia.

Ciasteczka czekoladowe z wiórkami kokosowymi będą dość miękkie. Zaczną robić się twardsze w miarę ostygania.

Przepis na kokosanki w polewie czekoladowej

Jeśli jesteś miłośnikiem klasycznych ciastek kokosanek, przygotowanie ich w nieco innej odsłonie nie będzie stanowić żadnego problemu. Postępujesz zgodnie ze swoim ulubionym przepisem, a następnie oblewasz ostygnięte ciasteczka polewą.

Potrzebne składniki:

  • 200 g wiórków kokosowych
  • 50 g oleju kokosowego
  • 2 białka
  • 100 g cukru
  • 2 tabliczki czekolady mlecznej E.Wedel.

Masło rozpuść, dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia. Białka ubij na sztywno, stopniowo dodając cukier. Do masy wiórkowej dodaj pianę i delikatnie wymieszaj.

Ciasteczka wykładaj łyżką na blaszce i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180oC. Piecz przez 15 minut i odstaw do ostygnięcia. W tym czasie przygotuj polewę czekoladową – rozpuść połamane czekolady w kąpieli wodnej.

O tym pamiętaj, przygotowując czekoladowe kokosanki

Niezależnie od tego czy przygotowujesz ciastka czekoladowe z wiórkami czy kokosanki w polewie, musisz pamiętać o kilku kwestiach.

  • Dobrej jakości czekolada

Wybierz prawdziwą czekoladę zamiast wyrobu czekoladopodobnego. Chociaż najlepiej sprawdza się gorzka czekolada o zawartości kakao minimum 50%, możesz postawić na czekoladę mleczną.

  • Olej kokosowy

Kokosanki najlepiej przygotować z wykorzystaniem nierafinowanego oleju kokosowego. Dzięki temu ciasteczka nabiorą jeszcze bardziej wyrazistego aromatu.

Jeżeli jednak nie masz dostępu do tego produktu, możesz go zastąpić prawdziwym masłem o zawartości tłuszczu minimum 82%.

Czekoladowe kokosanki możesz serwować według uznania, jednak świetnie prezentują się i smakują w towarzystwie lodów – kokosowych lub waniliowych.

Zobacz również: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/kajmakowy-sernik-na-zimno-na-spodzie-brownie/