Święta wielkanocne są wyjątkowym elementem naszej kultury, także pod względem kulinarnym. Mazurki i klasyczne babki królują na polskich stołach od dziesięcioleci, a idealne receptury na te ciasta przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Z tego artykułu dowiesz się, jak je wyczarować w zaciszu własnej kuchni!
Sprawdzone przepisy, przekazywane z pokolenia na pokolenie nie oznaczają, że nie warto urozmaicać świątecznego menu o nowe, równie dobre desery. Naszą propozycją są muffiny czekoladowe ze świątecznym akcentem, np. ozdobnym kurczaczkiem lub królikiem. Będą doskonale prezentowały się nie tylko na świątecznym stole, ale także i w koszyczku ze święconką.
Wielkanocne babeczki czekoladowe – czego potrzebujesz?
Aby wyczarować ciasto na pyszne, babeczki czekoladowe przygotuj:
- 200 g mąki pszennej (najlepiej typu 650)
- 80 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
- 200 g cukru trzcinowego
- 5 g proszku do pieczenia
- 250 ml mleka
- 110 ml oleju
- jajka (4 rozmiaru S lub 3 rozmiaru M)
Aby zrobić krem czekoladowy do babeczek wielkanocnych, przygotuj:
- Tabliczkę czekolady Mocno Mlecznej E.Wedel
- 30 g cukru pudru
- 200 g masła
- 6 kostek czekolady Mocno Gorzkiej 80% E.Wedel
Chcąc zrobić urocze jadalne kurczaczki, przygotuj:
- masę marcepanową
- barwniki spożywcze (żółty i czerwony|)
- posypkę cukrową.
Jak zrobić babeczki czekoladowe z wielkanocnymi kurczaczkami?
Zarówno proces przygotowania babeczek, jak i kremu są niezwykle proste:
- Zacznij od przesiania ze sobą suchych składników na ciasto – 200 g mąki pszennej, 80 g kakao, 200 g cukru i 5 g cukru do pieczenia.
- W oddzielnej misce połącz ze sobą mleko, olej i jajka.
- Połącz ze sobą suche i mokre składniki. Możesz to zrobić za pomocą miksera (na wolnych obrotach) lub rózgi kuchennej.
- Wyłóż foremkę na babeczki papilpotkami. Wypełnij papilotki do połowy ciastem.
- Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Gdy już się nagrzeje, włóż do niego blaszkę z ciastem na babeczki. Piecz babeczki przez 20-25 minut (po ok. 15 minutach wykonaj test suchego patyczka i powtórz go po kolejnych 5 minutach).
- W czasie, gdy babeczki będą się piekły, przygotuj krem. Rozpuść czekoladę mleczną i czekoladę gorzką w kąpieli wodnej.
- Zmiksuj masło z przestudzoną już czekoladą. Nie przestając miksować, dodaj cukier puder.
- Przestudzonym kremem wypełnij babeczki (również przestudzone).
Nieco trudniejsze jest przygotowanie dekoracyjnych kurczaczków, ale ono również nie powinno sprawić Ci zbyt wiele kłopotów:
- Podziel masę marcepanową na cztery równe części. Trzy z nich połącz z żółtym barwnikiem spożywczym, a jedną z nich – z czerwonym.
- Formuj z masy marcepanowej w kolorze żółtym małe kulki – jedne większe, drugie o połowę mniejsze. Wykorzystaj w tym celu 2 z 3 żółtych kulek. Finalnie powinno wyjść ich 2 razy więcej niż babeczek.
- Przyklej mniejsze kulki do większych – tak, aby wyszedł Ci mały “bałwanek”.
- Z czerwonej masy ulep małe dzioby i grzebienie. Doklej je do mniejszej części bałwanka, w odpowiednim miejscu.
- Z pozostałej części żółtej masy zrób mini-skrzydełka. Ponacinaj je nożem i przyklej po bokach większej kulki “bałwanka”.
- Jeżeli masz w domu okrągłe kulki, czyli posypkę, wykorzystaj je do zrobienia bałwankowi oczu.
Smacznego!