Z czym kojarzą Ci się prawdziwe francuskie cukiernie? Ja widzę kawę z puszystą mleczną pianką, chrupiące croissanty i przepiękne, kolorowe makaroniki. Te maleńkie, okrągłe ciasteczka skradły już niejedno serce i nic dziwnego – są naprawdę przepyszne! Inne przepisy już dawno Ci się znudziły? No to czas na alternatywę!

 

Czas przygotowania: 2 h

Liczba porcji: 10

Stopień trudności: Trudny

 

Lista składników:
*z podanego przepisu wychodzi ok. 30 sztuk makaroników

  • 160 g cukru pudru,
  • 170 g cukru,
  • 150 g zmielonych na drobno migdałów,
  • 120 g białek (4 średniej wielkości jajka),
  • 200 g serka mascarpone,
  • 80 g czekolady E.Wedel Białej,
  • 50 ml wody,
  • 4 łyżki Kakao ciemnego z Ghany E.Wedel.

 

Sposób przygotowania:

  1. Pamiętaj, że wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Białka podziel na pół, a z podanej gramatury cukru odsyp ok. 30 g do osobnej miski.
  2. Migdały zmiel w blenderze na drobną, sypką masę. Dodaj do nich cukier puder i przesiej je razem do miseczki.
  3. Dodaj do nich połowę białek i wsyp 4 łyżki Kakao ciemnego z Ghany E.Wedel – wymieszaj wszystko do połączenia składników.
  4. W rondelku na małym ogniu doprowadź do wrzenia cukier i wodę, zmniejsz płomień i pozwól, żeby temperatura spadła do ok. 90 stopni, wtedy zacznij kolejny krok.
  5. W osobnej misce ubij mikserem białka i stopniowo dodawaj do nich odłożony cukier. Masa będzie gotowa wtedy, kiedy po przechyleniu miski do góry nogami, białka nadal zachowają stałą konsystencję.
  6. Podgrzewaj syrop cukrowy jeszcze kilka chwil, a następnie przelej go do piany ubitej z białek. To bardzo ważny krok i od niego zależy tak naprawdę powodzenie całego procesu przygotowania makaroników – ubijaj wszystko przez 6-8 minut, do czasu aż cała masa wystygnie. Pamiętaj, żeby ustawić mikser na najniższe obroty.
  7. Tak przygotowaną masę dodaj do miski z migdałami, cukrem pudrem i Kakao ciemnym z Ghany E.Wedel. Bardzo ostrożnie wymieszaj wszystko silikonową łyżką lub szpatułką.
  8. Na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wyciskaj rękawem cukierniczym małe kółka o średnicy ok. 3-4 cm i odstaw blaszkę na około 45 minut.
  9. W tym czasie nagrzej piekarnik do 150 stopni z termoobiegiem. Makaroniki piecz przez ok. 12-13 minut.
  10. Przygotuj krem czekoladowy – czekoladę E.Wedel Białą rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do ostygnięcia. W wysokiej misce zmiksuj razem roztopioną czekoladę i serek mascarpone.
  11. Posmaruj kremem dwa makaroniki i złóż je ze sobą.
  12. Gotowe, smacznego!

Co musisz wiedzieć, zanim zaczniesz przygotowywać makaroniki?

W przeciwieństwie do kakaowych naleśników makaroniki to deser, w który trzeba włożyć naprawdę sporo pracy, jednak efekt końcowy potrafi przerosnąć oczekiwania! Chociaż mogą wydawać się skomplikowane, kluczem do sukcesu jest po prostu ostrożne przestrzeganie każdego kolejnego kroku w przepisie – wtedy masz pewność, że Twoje bezowe makaroniki z pysznym nadzieniem z białej czekolady wyjdą idealne!

 

Możesz przygotować także przepis na babkę czekoladową, która uzupełni Twoje makaroniki czekoladowe. Sprawdź!