Połączenie czekolady i owoców to prawdziwa „klasyka gatunku”. To również coś, co smakuje prawie każdemu! Idealnym przedstawicielem nurtu czekoladowo-owocowego jest ciasto czekoladowe z malinami. Intensywne, wilgotne i miękkie ma wspaniały smak i strukturę. Owoce zapewniają ciekawy kontrast do rozpływającej się w ustach, dekadenckiej czekolady. Atutem wypieku jest również bardzo szybkie przygotowanie i brak konieczności długiego ucierania składników. To świetna propozycja na sezon malinowy, a także zimę, gdy tęsknimy za owocami lata – do ciasta można bowiem dodać maliny mrożone.

Ciasto czekoladowe z malinami wspaniale smakuje i apetycznie wygląda, dlatego mimo prostego wykonania świetnie sprawdzi się nawet na specjalne okazje. Warto zapamiętać ten przepis i wykorzystać go, gdy w domu pojawią się niespodziewani goście – wypiek można podać nawet bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika, np. z gałką lodów. Taki deser to prawdziwe niebo w gębie!

Ciasto czekoladowe z malinami – czego potrzebujesz?

Jednym z atutów deseru jest wykonanie z prostych składników, które znajdują się w wielu domach i które bez problemu można kupić w osiedlowym sklepie. Przepis pozostawia też spore miejsce do modyfikacji – można użyć do niego w zasadzie dowolnego tłuszczu, a także ulubionej czekolady (deserowej dla miłośników słodyczy lub gorzkiej dla większej intensywności smaku). Mleko krowie można zastąpić roślinnym, by ciasto nadawało się dla alergika.

By upiec ciasto czekoladowe z malinami, potrzebujesz:

  • 80 g masła lub oleju,
  • 200 g czekolady lekko gorzkiej 50% E.Wedel,
  • 150 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 250 g mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 150 g cukru,
  • 250 g malin świeżych lub mrożonych (używanych bez rozmrażania).

Ciasto czekoladowe z malinami – wykonanie

Jak wykonać ciasto czekoladowe z malinami? Proces jest bardzo prosty, dlatego zacznij od nagrzania piekarnika do 180 stopni i przygotowania blaszki. Najlepsza będzie tortownica (o średnicy 23-25 cm). Dno wyłóż papierem do pieczenia.

Do rondelka włóż masło lub olej razem z połamaną czekoladą. Roztop całość na małym ogniu, stale mieszając i nie dopuszczając do przypalania. Uzyskana masa powinna być gładka. Odstaw z ognia i pozwól jej przestygnąć przez 2 – 3 minuty. Dodaj mleko i jajka, wymieszaj trzepaczką lub rózgą kuchenną (albo na wolnych obrotach miksera). Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia do oddzielnego naczynia. Dodaj cukier, dokładnie wymieszaj. Wlej mokre składniki do suchych i mieszaj szpatułką lub łyżką tylko do połączenia się składników. Pod koniec mieszania dodaj do masy ok. 2/3 przygotowanych malin.

Przelej ciasto do formy, wyrównaj. Na wierzch wyłóż pozostałe owoce i delikatnie powciskaj je w masę. Piecz przez ok. 45 minut, sprawdzając patyczkiem, czy ciasto czekoladowe z malinami jest dopieczone w środku. Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem i ewentualnie udekoruj świeżymi owocami. Możesz też podawać je na ciepło z lodami, bitą śmietaną lub polewą czekoladową. W każdej wersji będzie zachwycało smakiem!