Serniki na zimno mają zdecydowanie mniej zwolenników. Są one często zapominane lub niewłaściwie przygotowywane, przez co wiele osób nie uważa ich za pełnoprawne desery. Tymczasem wiele serników na zimno to prawdziwe arcydzieła. Są idealne na chłodne, zimowe dni, bo podawane niczym deser lodowy – wprost z lodówki. To naprawdę imponujące danie! A jak przygotować je w wersji czekoladowej?

 

Dwa przepisy na sernik na zimno czekoladowy

 

Nie każdy wie, czym jest sernik na zimno. To sernik bez pieczenia, który nie tylko podawany jest na zimno. Jest on wykonany najczęściej z serka mascarpone, jest więc formą deseru, a nie pełnoprawnym ciastem. Oto dwa przepisy na smaczny sernik na zimno z czekoladą. Jakie składniki są potrzebne do sernika na zimno czekoladowego?

 

Przepis z 1910 roku na sernik na zimno czekoladowy

 

Oto przepis z 1910 roku, lekko tylko zmodyfikowany. Jakie są podstawowe składniki?

  • 200 ml śmietanki 36%;
  • 1 łyżka płynnego miodu;
  • 50 g roztopionego masła;
  • 180 g ciasteczek;
  • 1 kg zmielonego twarogu;
  • 130 g cukru pudru;
  • 300 g czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel;
  • 3 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel.

 

Sposób wykonania

 

W przygotowaniu tego ciasta trzeba znać proporcje. Na początku rozdrobnij ciastka kruche. Możesz to zrobić normalnie, ręcznie, lub w blenderze. Dalej dodaj łyżeczkę kakao oraz jedną łyżkę płynnego miodu. Wymieszaj całość wraz z roztopionym masłem. Następnie ugniataj, koniecznie ręką, aż otrzymasz zwartą kulkę ciasta. W końcu, mając już ciasto, dno foremki wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż spód. Rozpłaszcz równomiernie, tak aby cały spód z ciastek przylegał do dna formy. Pozostaw boki nietknięte papierem. Następnie w kąpieli wodnej musisz rozpuścić czekoladę. Nie mieszaj jej od razu i daj jej 2 minuty na odpowiednie podgrzanie.

 

Co dalej? W misie umieszcza się twaróg sernikowy, cukier puder, kakao i rozpuszczoną czekoladę. Całość zmiksuj, aż uzyskasz jednolitą masę. Do osobnego naczynia dodaj schłodzoną śmietankę. Ubijamy ją i partiami dodajemy do masy serowej. Wyieszaj szpatułką i wykłóż na ciasteczkowy spód. Teraz czas na wstawienie sernika na zimno czekoladowego do lodówki na kilka godzin (około 6 wystarczy).

 

Przepis całkiem współczesny

 

Oto składniki:

  • 200 g kruchych ciasteczek;
  • 4 łyżki masła;
  • 1 kg twarogu sernikowego;
  • 400 g czekolady lekko gorzkiej 50% E.Wedel;
  • 1 szklanka cukru pudru;
  • 100 g czekolady klasycznej gorzkiej 64%;
  • 1 łyżka masła;
  • 2 łyżki oleju roślinnego.

 

Sposób wykonania

 

Spód ciastka wykonać z rozkruszonych i zmiksowanych ciasteczek i miękkiego masła. Masę serową wymieszać – w niej twaróg, cukier puder – w temperaturze pokojowej. Do niej dodać roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę. Partiami mieszać, by nie powstały grudki. Jeśli to się nie uda, masę można ponownie podgrzać. Wyłożyć na spód ciasteczek i wstawić do lodówki.

 

Na koniec czekoladę należy połamać w kostkę. Potem dodać masło i olej. Roztopić, wymieszać na gładką polewę, polać po deserze. Na koniec schłodzić przez pół godziny. Równie dobrze można też udekorować całość bitą śmietaną i owocami.

 

A Wy, który przepis wolicie? W którym czekolada, według Was, gra główną rolę? Sprawdźcie to lub eksperymentujcie, byle było smacznie!