Masz ochotę na prawdziwe lody czekoladowe, które bazują na recepturze przekazywanej z pokolenia na pokolenie? Wcale nie musisz poszukiwać rzemieślniczej lodziarni – zimny przysmak przygotujesz w domowym zaciszu. Poznaj sprawdzone przepisy – w wersji dla osób niemających żadnego sprzętu, jak i dla posiadaczy urządzenia typu Thermomix.

Nie ma nic lepszego niż domowe lody czekoladowe, o których intensywności możesz zadecydować. Wszystko zależy od tego, jak dużej ilości czekolady użyjesz i czy będzie to produkt wysokiej jakości. Jeżeli marzysz o wyjątkowych w smaku, kremowych lodach czekoladowych, stawiaj wyłącznie na najlepsze produkty.

Lody czekoladowe Thermomix – przygotowanie

Jeśli chcesz – niskim nakładem pracy – przygotować lody czekoladowe, Thermomix będzie doskonałym ułatwieniem.

Niezbędne składniki to:

  • 370 g śmietany kremówki 36%
  • 2 tabliczki czekolady Mocno Mlecznej E.Wedel
  • 1 tabliczka czekolady Gorzkiej Klasycznej 64% E.Wedel
  • 250 g mleka zagęszczonego niesłodzonego
  • garść ulubionych orzechów, np. laskowych, włoskich, migdałów.

Z powyższych ilości przygotujesz ok. 4 duże porcje lodów.

Przygotowanie:

  • Do czystego naczynia wsyp orzechy, a następnie rozdrobnij: 1 s/obr. 5.
  • Do naczynia miksującego wlej mleko i czekolady połamane na kawałki. Rozpuść, ustawiając urządzenie na: czas 9 min/temp.70/obr.2.
  • Masę przełóż do innego naczynia i pozostaw do ostudzenia.
  • W oczyszczonym i dokładnie osuszonym naczyniu umieść motylek. Wlej schłodzoną kremówkę i ubijaj: czas 2 min/obr.4.
  • Po ubiciu śmietany nastaw urządzenie na: czas 40s/obr.3, a następnie stopniowo dolewaj schłodzoną czekoladę z mlekiem. Dodaj posiekane orzechy i wymieszaj łopatką.
  • Tak przygotowaną masę przelej do formy i wstaw do zamrażalnika.

Lody czekoladowe bez maszyny – przygotowanie

Lody czekoladowe możesz przygotować bez specjalistycznych urządzeń – wystarczy tak naprawdę mikser. Przyrządzisz je na podstawie powyższych składników.

Przygotowanie krok po kroku:

  • Garść orzechów posiekaj nożem i odstaw.
  • W naczyniu umieść mleko i czekoladę, a następnie rozpuść – do uzyskania gładkiej masy. Odstaw do ostudzenia.
  • W wysokim naczyniu umieść kremówkę i ubij na sztywną pianę.
  • Stopniowo dodawaj masę czekoladową, cały czas ubijając.
  • Po uzyskaniu gęstego kremu, dodaj orzechy i delikatnie wymieszaj.
  • Masę przełóż do naczynia, a następnie wstaw do zamrażalnika.

Jak podawać lody czekoladowe z orzechami?

Chociaż lody czekoladowe Thermomix smakują wyśmienicie bez żadnych dodatków, możesz pokusić się o ich udekorowanie kleksami z kremu czekoladowego? Jak go przygotować?

Będziesz potrzebować:

  • 2 tabliczek czekolady Białej E.Wedel
  • 250 g śmietany kremówki 30%
  • 1 opakowania serka mascarpone.

Czekoladę posiekaj i umieść w misce. Śmietanę doprowadź do wrzenia, a następnie zdejmij z palnika i dodaj czekoladę. Wymieszaj do rozpuszczenia. Gładką masę odstaw do ostudzenia.

Serek mascarpone przełóż do miski i delikatnie rozmiksuj. Dolewaj chłodną masę czekoladową i ubijaj – aż do uzyskania sztywnej konsystencji. Tak przygotowany krem czekoladowy z białej czekolady przełóż do rękawa cukierniczego. Ozdabiaj kulki z lodów.

Smacznego!