Masz ochotę na coś słodkiego, co przypomni Ci czasy dzieciństwa? Postaw na sprawdzony przepis, który zawsze wychodzi i zrób własne eklerki z czekoladą. To deser, który zdobędzie serca zarówno starszych, jak i młodszych domowników. Przekonaj się o tym!
Wiele osób niemal zawsze mając ochotę na coś słodkiego, wybiera klasykę, czyli czekoladowe babeczki. Okazuje się natomiast, że czasem warto zaryzykować i przełamać utarte schematy. Eklerki z czekoladą są wyjątkowo proste w przygotowaniu. Wystarczy więc dobry przepis i sukces gwarantowany.
Ciasto na eklerki – składniki i wykonanie
Podstawą eklerków są przede wszystkim dobrej jakości składniki. Warto więc wybierać te, które przewiduje przepis – bez stosowania zamienników. Do przygotowania ciasta będziesz potrzebować:
- 250 ml wody,
- 250 g mąki pszennej,
- 125 g masła,
- 5 jajek.
Jak przygotować podstawę eklerków? Wystarczy, że będziesz postępować zgodnie z kolejnymi krokami.
- Dwie duże blaszki wyłóż papierem do pieczenia.
- Przygotuj średniej wielkości garnek. Wlej do niego wodę i postaw na ogniu. Kiedy woda będzie ciepła – dodaj masło i mieszaj do momentu jego rozpuszczenia. Następnie bardzo powoli dodawaj mąkę, nie przerywając mieszania. Czynności tę możesz zakończyć, kiedy konsystencja się zmieni i będzie przypominała ciasto. Odstaw do ostygnięcia.
- Przygotuj mikser.
- Do oddzielnej miseczki wbij jajka, upewniając się, że są one świeże.
- Kiedy Twoje ciasto będzie wystudzone, zacznij dodawać do niego jajka i ubijaj masę za pomocą miksera. Zakończ, kiedy będzie jednolita.
- Przygotuj rękaw cukierniczy z odpowiednią końcówką. Włóż do niego ciasto i wyciskaj na blaszki w charakterystycznym dla eklerków kształcie.
- Rozgrzej piekarnik do 200°C, a kiedy osiągnie wymaganą temperaturę, włóż blaszki do środka i piecz przez 25 minut.
- Po upieczeniu pozostaw ciasto, aby się wystudziło.
Krem do eklerków – składniki i przygotowanie
Zazwyczaj do eklerków wykorzystuje się krem waniliowy lub bitą śmietanę. Warto jednak postawić na coś oryginalnego. Czekoladowa masa może okazać się zdecydowanie smaczniejsza. Do jej przygotowania będziesz potrzebował:
- 500 ml mleka,
- 200 g masła
- 6 łyżek cukru,
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego,
- 80 g czekolady E.Wedel Mocno Gorzkiej 80%.
Odlej do małej miseczki 125 ml mleka i rozpuść w nim budyń śmietankowy. Czekoladę pokrój na drobną kosteczkę. Pozostałe mleko wlej do średniej wielkości garnka, wsyp cukier i dodaj rozdrobnioną wcześniej czekoladę. Kiedy wszystko się zagotuje, dodaj rozpuszczony budyń i energicznie mieszaj, aż do momentu jego zgęstnienia, a następnie odstaw do wystygnięcia. Kolejnym krokiem będzie ubicie masła mikserem. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji zacznij dodawać czekoladowy budyń i dalej miksuj, aż powstanie pyszna czekoladowa masa.
Eklerki przekrój na pół, wypełnij je kremem czekoladowym i składaj, układając na talerzu lub tacce. Gotowe! Jeśli ciekawią Cię inne desery, sprawdź, jak zrobić babeczki czekoladowe, które podobnie jak eklerki, zachwycą Twoich gości. Smacznego!