Masz ochotę na coś słodkiego, co przypomni Ci czasy dzieciństwa? Postaw na sprawdzony przepis, który zawsze wychodzi i zrób własne eklerki z czekoladą. To deser, który zdobędzie serca zarówno starszych, jak i młodszych domowników. Przekonaj się o tym!

 

Wiele osób niemal zawsze mając ochotę na coś słodkiego, wybiera klasykę, czyli czekoladowe babeczki. Okazuje się natomiast, że czasem warto zaryzykować i przełamać utarte schematy. Eklerki z czekoladą są wyjątkowo proste w przygotowaniu. Wystarczy więc dobry przepis i sukces gwarantowany.

Ciasto na eklerki – składniki i wykonanie

Podstawą eklerków są przede wszystkim dobrej jakości składniki. Warto więc wybierać te, które przewiduje przepis – bez stosowania zamienników. Do przygotowania ciasta będziesz potrzebować:

  • 250 ml wody,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 125 g masła,
  • 5 jajek.

 

Jak przygotować podstawę eklerków? Wystarczy, że będziesz postępować zgodnie z kolejnymi krokami.

  1. Dwie duże blaszki wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Przygotuj średniej wielkości garnek. Wlej do niego wodę i postaw na ogniu. Kiedy woda będzie ciepła – dodaj masło i mieszaj do momentu jego rozpuszczenia. Następnie bardzo powoli dodawaj mąkę, nie przerywając mieszania. Czynności tę możesz zakończyć, kiedy konsystencja się zmieni i będzie przypominała ciasto. Odstaw do ostygnięcia.
  3. Przygotuj mikser.
  4. Do oddzielnej miseczki wbij jajka, upewniając się, że są one świeże.
  5. Kiedy Twoje ciasto będzie wystudzone, zacznij dodawać do niego jajka i ubijaj masę za pomocą miksera. Zakończ, kiedy będzie jednolita.
  6. Przygotuj rękaw cukierniczy z odpowiednią końcówką. Włóż do niego ciasto i wyciskaj na blaszki w charakterystycznym dla eklerków kształcie.
  7. Rozgrzej piekarnik do 200°C, a kiedy osiągnie wymaganą temperaturę, włóż blaszki do środka i piecz przez 25 minut.
  8. Po upieczeniu pozostaw ciasto, aby się wystudziło.

Krem do eklerków – składniki i przygotowanie

Zazwyczaj do eklerków wykorzystuje się krem waniliowy lub bitą śmietanę. Warto jednak postawić na coś oryginalnego. Czekoladowa masa może okazać się zdecydowanie smaczniejsza. Do jej przygotowania będziesz potrzebował:

  • 500 ml mleka,
  • 200 g masła
  • 6 łyżek cukru,
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego,
  • 80 g czekolady E.Wedel Mocno Gorzkiej 80%.

 

Odlej do małej miseczki 125 ml mleka i rozpuść w nim budyń śmietankowy. Czekoladę pokrój na drobną kosteczkę. Pozostałe mleko wlej do średniej wielkości garnka, wsyp cukier i dodaj rozdrobnioną wcześniej czekoladę. Kiedy wszystko się zagotuje, dodaj rozpuszczony budyń i energicznie mieszaj, aż do momentu jego zgęstnienia, a następnie odstaw do wystygnięcia. Kolejnym krokiem będzie ubicie masła mikserem. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji zacznij dodawać czekoladowy budyń i dalej miksuj, aż powstanie pyszna czekoladowa masa.

 

Eklerki przekrój na pół, wypełnij je kremem czekoladowym i składaj, układając na talerzu lub tacce. Gotowe! Jeśli ciekawią Cię inne desery, sprawdź, jak zrobić babeczki czekoladowe, które podobnie jak eklerki, zachwycą Twoich gości. Smacznego!