Ciasto czekoladowe, czyli brownie to deser, który lubi chyba każdy. Jest miękkie i rozpływające się w ustach. A może chcesz nieco je urozmaicić? Jeśli tak, to dodaj do niego banany, a stworzysz wspaniałą kompozycję smaków! Ich słodycz doskonale komponuje się z wyrazistym charakterem gorzkiej czekolady. Jeśli nie ma pomysłu na to, co przygotować na deser, to sprawdź, jak zrobić to fantastyczne ciasto!

 

Czekoladowe brownie to ciasto, które zawsze się udaje. Nie potrzebujesz wielu składników do tego, aby je upiec. Jeśli chcesz, aby nabrało ono jeszcze bardziej wyjątkowego smaku, to dodaj do niego banany. Takie połączenie to prawdziwy zastrzyk endorfin! Do tego przepisu możesz śmiało użyć także miękkich bananów o ciemniejszej skórce. Dzięki nim Twoje ciasto będzie wilgotne i miękkie w środku.

Jakich składników potrzebujesz, aby zrobić brownie z bananami?

Składniki na ciasto czekoladowe z bananami:

  • 1 tabliczka Czekolady Klasycznej Gorzkiej 64% E.Wedel,
  • 40 g Kakao Ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 3 dojrzałe banany średniej wielkości,
  • 200 g mąki pszennej tortowej,
  • 160 g cukru trzcinowego lub białego,
  • 2 całe jajka,
  • 120 ml oleju,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cynamonu.

 

Dodatkowo będą Ci potrzebne składniki na polewę:

  • 1 tabliczka Czekolady Mocno Gorzkiej 80% E.Wedel,
  • 100 ml śmietany kremówki 30%,
  • garść wiórek kokosowych.

Jak zrobić ciasto z czekoladą i bananami?

  1. Do miski wsyp przesianą mąkę, dodaj kakao, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną i cynamon. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj łyżką;
  2. W drugiej misce umieść obrane ze skórki i pokrojone na mniejsze kawałki banany. Rozgnieć je dodatkowo widelcem. Dodaj do nich jajka, olej, cukier zwykły oraz wanilinowy i dokładnie wymieszaj składniki, aby stworzyły one gęsty mus;
  3. Tabliczkę czekolady posiekaj dość drobno;
  4. Mokre składniki połącz starannie z suchymi, a także dodaj do nich przygotowaną wcześniej czekoladę;
  5. Mieszaj wszystkie składniki łyżką drewnianą, aż powstanie z nich dość gęsta masa;
  6. Przygotuj keksówkę o wymiarach 25×12 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia;
  7. Nagrzej piekarnik do 170°C z termoobiegiem i opcją grzania góra-dół;
  8. Do keksówki wlej ostrożnie ciasto. Jeśli jest to konieczne, to jego powierzchnię możesz dodatkowo wyrównać;
  9. Gdy urządzenie się już rozgrzeje, włóż do niego keksówkę z ciastem i umieść na najniższym poziomie. Piecz przez około 60 minut;
  10. Po tym czasie wyjmij gotowe ciasto z piekarnika i odłóż na bok, aż całkowicie się schłodzi.

W międzyczasie możesz przygotować polewę, którą umieścisz na wierzchu upieczonego brownie:

  1. Wlej śmietankę do rondelka i zagotuj na małym ogniu. Zdejmij z ognia, aby się nie przypaliła;
  2. Czekoladę połam w kostki i umieść w miseczce;
  3. Zalej czekoladę gorącą śmietanką i mieszaj, aż się całkowicie rozpuści.

 

Poczekaj chwilę, aż polewa nieco ostygnie. Nie może jednak być zbyt zimna, gdyż stanie się tak gęsta, że jej rozprowadzenie na wierzchu ciasta będzie niemożliwe. Polewę posyp wiórkami kokosowymi. Zamiast nich możesz użyć kolorowej posypki. Tak przygotowane brownie z bananami pokrój na kawałki i serwuj z aromatyczną kawą. Jeśli chcesz zaskoczyć domowników oraz gości, to możesz podawać ciasto czekoladowe z gałką lodów śmietankowych lub waniliowych. Takie połączenie to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Możesz je przygotować o każdej porze roku. Deser ten zachwyci nawet osoby, które nie przepadają za czekoladą lub bananami.