Fondant (lub inaczej lava cake) to jeden z najbardziej dekadenckich deserów łączących strukturę delikatnego ciasta i płynną, bogatą w smaku czekoladę. Tradycyjnie jest on przygotowywany z gorzkiej czekolady z wysoką zawartością kakao, ale miłośników słodkości na pewno ucieszy wersja biała. Sprawdź, jak ją przyrządzić!

Czym jest fondant z białej czekolady?

Fondant czekoladowy to elegancki, a jednocześnie bardzo satysfakcjonujący deser. Podaje się go na ciepło, a jego największym atutem jest płynne wnętrze. Po zatopieniu łyżeczki w deserze wylewa się z niego płynna czekolada. To właśnie dlatego Anglosasi mówią na niego lava cake – ciastko-lawa. Wersja przygotowywana z białej czekolady jest bardzo słodka i delikatna. Najlepiej smakuje podawana z bitą śmietaną i sosem owocowym (np. z truskawek czy malin). Jest to świetna propozycja na zwieńczenie eleganckiej lub romantycznej kolacji, a także na walentynki!

Fondant z białej czekolady – składniki

Fondant z całą pewnością jest efektowny. Wymaga co prawda precyzji przy pieczeniu, ale samo jego przygotowanie jest bardzo proste i wymaga jedynie kilku podstawowych składników. Przygotuj:

  • 100 g czekolady E.Wedel Białej,
  • 100 g masła + trochę do wysmarowania foremek,
  • 100 g mąki,
  • 100 g drobnego cukru,
  • 2 jajka,
  • cukier puder,
  • dowolne dodatki: bita śmietana, sos owocowy, świeże owoce itp.

 

Z podanych proporcji wychodzi ok. 9 ciastek przypominających wielkością muffinki czekoladowe. Przepis wymaga zastosowania foremek metalowych (takich jak do babeczek), ceramicznych ramekinów lub porcelanowych filiżanek.

Fondant z białej czekolady

Przygotowanie ciasta na fondant również nie jest trudne. Zajmuje niewiele więcej czasu niż, np. pancakes czekoladowe. Należy jednak rozpocząć od przygotowania foremek. Trzeba je dokładnie wysmarować masłem i obsypać cukrem pudrem. Dzięki temu gotowe ciastko bez problemu da się wyjąć z formy. Następnie postępuj według poniższych kroków:

  1. Czekoladę połam lub posiekaj i rozpuść wraz z masłem. Najlepiej robić to w kąpieli wodnej lub też na małym ogniu, w rondelku z grubym dnem. Gotową masę odstaw do przestygnięcia.
  2. W tym czasie ubij jajka z cukrem na jednolitą masę. Następnie zmniejsz obroty miksera i stopniowo dodawaj mąkę przesianą przez sitko. Wymieszaj.
  3. W ostatnim kroku, cały czas miksując masę na niezbyt dużych obrotach, powoli dodaj roztopioną czekoladę z masłem. Wymieszaj tylko do połączenia składników.
  4. Przelej masę do foremek, a następnie przełóż je do lodówki na ok. 15 minut. Następnie piecz przez 7-10 minut w 180°C, aż lekko się zarumienią. Podawaj na ciepło z wybranymi dodatkami. Środek powinien być płynny.

 

Uzyskanie idealnej konsystencji fondantu za pierwszym razem bywa trudne, ponieważ ogromne znaczenie mają tutaj parametry pieczenia, a każdy piekarnik jest inny. Jeśli jednak już się nauczysz, jak dokładnie piec swój deser, będzie bez problemu wychodzić za każdym razem!