Galaretkowiec czyli kryształek

Galaretkowiec znany też jako kryształek to szybki deser i nie wymagający dużego nakładu pracy. Jest bardzo lekki i kolorowy czyli w sam raz jako deser przywołujący nadchodzącą wiosnę. Kolorowe galaretki nastrajają optymistycznie i dodają nam energii w tych dniach, w których nie do końca wiemy czy to już wiosna czy nadal pozostajemy w objęciach zimy.

Pozdrawiam ciepło i zapraszam na kawałek kryształka.

P1080408

Galaretkowiec czyli kryształek.

4 galaretki różnego koloru( u mnie: cytrynowa, brzoskwiniowa, wiśniowa i agrestowa)

500 ml śmietanki 30%

2 łyżeczki żelatyny

4 łyżki cukru pudru

paczka biszkoptów podłużnych

  1. Każdą galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody i odstawić do stężenia.
  2. Stężałą galaretkę wyciągnąć ze szklanek i pokroić na podłużne paski.
  3. Śmietankę ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier puder.
  4. Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia.
  5. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w garnuszku umieszczając nad ogniem, uważając aby nie dopuścić do zagotowania.
  6. Przestudzoną żelatynę dodać do ubitej śmietanki, wymieszać.
  7. Formę na keksa wyłożyć folią spożywczą.
  8. Do formy wyłożyć warstwę śmietanki, na nią ułożyć paski galaretek na przemian kolorami.
  9. Na galaretki wylać kolejną warstwę śmietanki, znowu galaretki i tak do wyczerpania produktów.
  10. Na wierzchu ułożyć biszkopty dociskając aby lekko zatopiły się w śmietance.
  11. Ciasto odstawić do stężenia.
  12. Stężałe ciasto wyłożyć na talerz, zdjąć folię spożywczą.

Smacznego!!

P1080407

P1080404

Jedna myśl nt. „Galaretkowiec czyli kryształek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>