Jest chłodny wieczór, opatuliłaś się w wełniany koc, na ekranie komputera wyświetlają się kolejne kadry Twojego ulubionego filmu. Jedyne czego brakuje to czegoś słodkiego. A może bardziej brakuje jednak czegoś do picia? Te dwa priorytety można połączyć w postaci gorącej białej czekolady do picia. Znaleźliśmy idealne rozwiązanie!
Liczba porcji: 2
Łączny czas: 15 minut
Przygotowanie: 5 minut
Oczekiwanie: 10 minut
Poziom trudności: Łatwe
LISTA SKŁADNIKÓW:
- 80 g czekolady E.Wedel Białej,
- 300 ml mleka,
- 150 ml śmietany 30%.
PRZYGOTOWANIE:
- Do rondelka z grubym dnem wlej mleko i śmietanę. Całość podgrzej na wolnym ogniu.
- Gdy mleko i śmietana osiągną temperaturę pokojową dodaj pokruszoną na kostki białą czekoladę.
- Dokładnie rozpuść czekoladę, cały czas mieszając ją trzepaczką, tak by nie powstały w niej grudki.
- Odstaw czekoladę na 10 minut do wystudzenia.
- Po 10 minutach ponownie wymieszaj czekoladę.
- Przelej gotową czekoladę do kubków.
- Gorącą czekoladę możesz przyozdobić owocami i bitą śmietaną.
Jak urozmaicić przepis na gorącą białą czekoladę?
Biała gorąca czekolada to niezwykle prosty smakołyk, który możesz przyrządzić w dowolnej chwili. Ciepła, delikatna czekolada do picia, bez wątpienia urozmaici niejeden seans filmowy, spotkanie z przyjaciółmi lub romantyczny wieczór z ukochaną osobą.
Dobrym urozmaiceniem dla gorącej czekolady będzie oczywiście ręcznie ubita śmietana – klasyk wszystkich deserów. Śmietanę 36% wlej do misy miksera i ubijaj, rozpoczynając od najwyższych obrotów, aż do powolnego mieszania. Pamiętaj o schowaniu wcześniej naczynia ze śmietaną do zamrażalnika (ok. piętnaście minut) lub lodówki (przynajmniej trzy godziny) i powolnym dosypywaniu cukru pudru w trakcie ubijania. Ilość cukru wobec śmietany wymierz zgodnie z własnymi upodobaniami, choć zaleca się proporcję 1:7.
Jakie dodatki do gorącej białej czekolady do picia?
Jeśli masz już w dłoni kubek z pyszną, gorącą czekoladą, na którą nałożyłaś warstwę puszystej śmietany, najwyższy czas pomyśleć o dodatkach. Możesz skupić się na owocach sezonowych i skomponować mieszankę słodkich malin i cierpkiego agrestu. Innym sposobem możesz wymieszać smak lekko kwaskowatych jagód z truskawkami. Zimą dobrym pomysłem będzie zrobienie karmelu, w którym zatopisz kawałki jabłek i gruszek. Wystarczy wsypać na patelnie 300 g cukru, wlać 120 ml wody i gotować na małym ogniu. Gdy woda zacznie się redukować, pamiętaj o ciągłym mieszaniu karmelu. W momencie, kiedy cukier osiągnie lekko brązowy kolor dodaj ok. 50 ml słodkiej śmietany, która sprawi, że karmel nie zastygnie.
Twoja gorąca czekolada jest już prawie gotowa. Możesz podawać ją z lodami E.Wedel Peanut Butter & Śmietanka lub z lodami śmietankowo-orzechowymi E.Wedel & Felix. Górę deseru możesz przyozdobić prażonymi płatkami migdałów lub posiekanych orzechów, a bitą śmietanę uzupełnić kawałkami WW wafla wedlowskiego XXL. Teraz kubek z gorącą białą czekoladą przypomina małe dzieło sztuki. Nie podziwiaj go jednak zbyt długo. Druga porcja czeka już w kuchni, rozkoszuj się więc do woli.
Jeśli chcesz przygotować także inne desery, możesz wypróbować, np. blok czekoladowy. Przepis na niego jest bardzo prosty i sprawdzi się podczas różnych okazji. Natomiast jeśli chcesz postawić na klasyczne ciasto sprawdź przepis na brownie.