Jest chłodny wieczór, opatuliłaś się w wełniany koc, na ekranie komputera wyświetlają się kolejne kadry Twojego ulubionego filmu. Jedyne czego brakuje to czegoś słodkiego. A może bardziej brakuje jednak czegoś do picia? Te dwa priorytety można połączyć w postaci gorącej białej czekolady do picia. Znaleźliśmy idealne rozwiązanie!

 

Liczba porcji: 2

Łączny czas: 15 minut

Przygotowanie: 5 minut

Oczekiwanie: 10 minut

Poziom trudności: Łatwe

 

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 80 g czekolady E.Wedel Białej,
  • 300 ml mleka,
  • 150 ml śmietany 30%.

 

PRZYGOTOWANIE:

  1. Do rondelka z grubym dnem wlej mleko i śmietanę. Całość podgrzej na wolnym ogniu.
  2. Gdy mleko i śmietana osiągną temperaturę pokojową dodaj pokruszoną na kostki białą czekoladę.
  3. Dokładnie rozpuść czekoladę, cały czas mieszając ją trzepaczką, tak by nie powstały w niej grudki.
  4. Odstaw czekoladę na 10 minut do wystudzenia.
  5. Po 10 minutach ponownie wymieszaj czekoladę.
  6. Przelej gotową czekoladę do kubków.
  7. Gorącą czekoladę możesz przyozdobić owocami i bitą śmietaną.

 

Jak urozmaicić przepis na gorącą białą czekoladę?

Biała gorąca czekolada to niezwykle prosty smakołyk, który możesz przyrządzić w dowolnej chwili. Ciepła, delikatna czekolada do picia, bez wątpienia urozmaici niejeden seans filmowy, spotkanie z przyjaciółmi lub romantyczny wieczór z ukochaną osobą.

 

Dobrym urozmaiceniem dla gorącej czekolady będzie oczywiście ręcznie ubita śmietana – klasyk wszystkich deserów. Śmietanę 36% wlej do misy miksera i ubijaj, rozpoczynając od najwyższych obrotów, aż do powolnego mieszania. Pamiętaj o schowaniu wcześniej naczynia ze śmietaną do zamrażalnika (ok. piętnaście minut) lub lodówki (przynajmniej trzy godziny) i powolnym dosypywaniu cukru pudru w trakcie ubijania. Ilość cukru wobec śmietany wymierz zgodnie z własnymi upodobaniami, choć zaleca się proporcję 1:7.

Jakie dodatki do gorącej białej czekolady do picia?

Jeśli masz już w dłoni kubek z pyszną, gorącą czekoladą, na którą nałożyłaś warstwę puszystej śmietany, najwyższy czas pomyśleć o dodatkach. Możesz skupić się na owocach sezonowych i skomponować mieszankę słodkich malin i cierpkiego agrestu. Innym sposobem możesz wymieszać smak lekko kwaskowatych jagód z truskawkami. Zimą dobrym pomysłem będzie zrobienie karmelu, w którym zatopisz kawałki jabłek i gruszek. Wystarczy wsypać na patelnie 300 g cukru, wlać 120 ml wody i gotować na małym ogniu. Gdy woda zacznie się redukować, pamiętaj o ciągłym mieszaniu karmelu. W momencie, kiedy cukier osiągnie lekko brązowy kolor dodaj ok. 50 ml słodkiej śmietany, która sprawi, że karmel nie zastygnie.

 

Twoja gorąca czekolada jest już prawie gotowa. Możesz podawać ją z lodami E.Wedel Peanut Butter & Śmietanka lub z lodami śmietankowo-orzechowymi E.Wedel & Felix. Górę deseru możesz przyozdobić prażonymi płatkami migdałów lub posiekanych orzechów, a bitą śmietanę uzupełnić kawałkami WW wafla wedlowskiego XXL. Teraz kubek z gorącą białą czekoladą przypomina małe dzieło sztuki. Nie podziwiaj go jednak zbyt długo. Druga porcja czeka już w kuchni, rozkoszuj się więc do woli.

 

Jeśli chcesz przygotować także inne desery, możesz wypróbować, np. blok czekoladowy. Przepis na niego jest bardzo prosty i sprawdzi się podczas różnych okazji. Natomiast jeśli chcesz postawić na klasyczne ciasto sprawdź przepis na brownie.