Podczas wieczornego odpoczynku nie ma nic lepszego niż kubek gorącej czekolady, który wypija się, siedząc na kanapie pod kocem i oglądając swój ulubiony serial. Taki napój może smakować jednak jeszcze lepiej, kiedy doda się do niego korzennych przypraw. Sprawdź, jak przyrządzić pyszną czekoladę.

 

Kakaowe naleśniki czy przepis na babkę czekoladową zna praktycznie każdy, kto jest miłośnikiem słodkości. Czasem jednak warto postawić na coś zupełnie innego. Zamiast kolejnego deseru można zdecydować się na korzenną czekoladę na gorąco. Jest to przepis, który raz wykonany zawładnie Twoim sercem… i kubkami smakowymi.

Ciepła czekolada do picia – napój z nutką korzenną

Przygotowanie gorącej czekolady z przyprawami korzennymi jest proste i szybkie. Korzystając z poniższego przepisu, masz także pewność, że taki napój zawsze wyjdzie Ci pyszny. Do jego wykonania będziesz natomiast potrzebować kilku ważnych składników.

 

Produkty, w które musisz się zaopatrzyć:

  • 360 g czekolady E.Wedel Klasycznej Mlecznej,
  • 750 ml mleka zwykłego lub roślinnego, np. migdałowego,
  • przyprawy korzenne.

 

Przygotuj deskę do krojenia, nóż i posiekaj czekoladę na niewielkie kawałki. Następnie wrzuć ją do rondelka i rozpuść w kąpieli wodnej (w większym garnku). Kiedy uzyskasz płynną konsystencję – dodaj przyprawy korzenne w ilości, jaką uznasz za słuszną. Jeżeli zależy Ci na lekkim posmaku, to jedna łyżeczka będzie wystarczająca. Uwielbiasz wyraziste smaki? Dodaj 2-3 łyżeczki mieszanki przypraw. Kiedy wszystko ze sobą połączysz – zacznij dodawać stopniowo mleko, cały czas mieszając. Po chwili uzyskasz pyszny czekoladowy napój o kremowej konsystencji i bardzo ciekawym smaku.

 

Wskazówka:

Mleczną czekoladę możesz bez problemu zastąpić także wersją gorzką. W takim przypadku pamiętaj jednak o tym, aby dodatkowo wzbogacić przepis o 2-3 łyżki cukru, np. brązowego. Wówczas będziesz w stanie uzyskać odpowiednią słodycz napoju i ten będzie znacznie lepiej smakował.

Dodatki do gorącej czekolady korzennej

Wybierając przyprawy korzenne do czekolady na gorąco, można zdecydować się na gotowe mieszanki lub stworzyć samodzielną kompozycję. Druga z opcji przeznaczona jest dla osób, które nie boją się ryzykować. Jakie składniki cieszą się szczególnym zainteresowaniem wśród smakoszy? Są to przede wszystkim:

  • wanilia,
  • goździki,
  • szafran,
  • anyż,
  • cynamon,
  • kurkuma.

 

Poza korzennymi przyprawami można dodać do czekolady także odrobinę chilli, które będzie działało rozgrzewająco. Taki dodatek pozostawia bardzo ciekawy posmak.

Korzenna czekolada na gorąco dla dorosłych

Przedstawiony wyżej przepis można także nieco zmodyfikować – jest to tak zwana wersja dla dorosłych. Poza wanilią, kardamonem czy cynamonem można dodać do napoju odrobinę rumu lub likieru czekoladowego. Warto natomiast mieć na uwadze, że taka wersja przeznaczona jest wyłącznie dla osób pełnoletnich. Dlatego, jeżeli oprócz Ciebie na gorącą czekoladę czeka także dziecko – to najpierw odlej dla niego kubek napoju, a dopiero potem wzbogać swoją porcję dodatkowym składnikiem.