Uważasz, że klasyczne brownie to najlepsze ciasto, jakie do tej pory jadłeś? Być może tak jest. Jednakże kombinacji na temat tego deseru może być wiele. Podstawą jest dodanie do niego sezonowych owoców. Odkryj zupełnie nowe oblicze brownie.

 

Brownie w tradycyjnym wydaniu jest dość prostym ciastem. Jego głównym składnikiem jest przede wszystkim wysokiej jakości kakao. Cała sztuka polega jednak na przygotowaniu wypieku, który będzie miał chrupiącą skórkę od zewnątrz, ale w środku pozostanie wilgotny. Udaje się to tylko wtedy, kiedy korzystasz z dobrego przepisu oraz sprawdzonych składników. To bardzo klasyczne ciasto coraz częściej jednak wzbogaca się różnymi owocowymi dodatkami. Najpopularniejsze są maliny i truskawki. Bardziej odważni decydują się na żurawinę lub śliwki. A najciekawszych pomysłem jest dodanie do brownie kiwi.

Brownie z dodatkiem kiwi – postaw na prosty pomysł

Jeżeli lubisz standardowe wydanie ciasta czekoladowego w stylu brownie, ale jednocześnie chciałbyś go czymś wzbogacić, to warto pomyśleć o owocach. Tak naprawdę nie wymaga to wielkiej zmiany przepisu. Wystarczy podczas końcowego mieszkania ciasta przed włożeniem go do foremki dodać pokrojowe w niewielkie kawałki kiwi.

 

Zastanawiasz się, co będzie Ci niezbędne? Oto lista składników:

  • 50 g mąki pszennej (warto wcześniej ją przesiać),
  • 150 g cukru,
  • 115 g masła,
  • 60 ml wody,
  • 4 jajka,
  • 270 g czekolady Gorzkiej Klasycznej 64% E.Wedel,
  • 30 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 2-3 owoce kiwi.

 

Ustaw piekarnik na 180°C, tryb grzania góra-dól. Przygotuj formę na ciasto, smarując ją odrobiną masła i obsypując niewielką ilością mąki oraz kakao. Czekoladę podziel na trzy części – 180 g pokrój na niewielki kostki, a 90 g na mniejsze kawałeczki. Kiwi obierz ze skórki i pokrój w małą kostkę.

 

W niewielkim garnku rozpuść masło z wodą i dodaj do tego cukier i przygotowane wcześniej kostki czekolady. Kiedy wszystko się ze sobą połączy, zdejmij z ognia i odstaw, żeby ostygło.

 

Do wystudzonej masy dodaj jajka, pozostałą część mąki, czekoladę i kiwi. Wszystko dokładnie wymieszaj, wlej do formy i piecz przez ok. pół godziny w rozgrzanym piekarniku. Gotowe brownie możesz udekorować świeżym kiwi lub kleksem z bitej śmietany.

Torcik brownie – wzbogać go smakiem kiwi

Potrzebujesz szybko przygotować ciasto na specjalną okazję? Nie masz czasu na to, aby kilka godzin piec tort? To nie będzie potrzebne, Z pomocą może Ci przyjść zwykłe brownie lecz w całkowicie niezwykłym wydaniu. Skorzystaj ze standardowego przepisu, przygotuj i włóż ciasto do piekarnika. Od tego momentu masz 30 minut na to, aby przyrządzić krem czekoladowy ganache, który całkowicie zmieni Twoje brownie i uczyni z niego torcik.

 

Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź je. Następnie przetnij na dwie części i nałóż między nie przygotowany krem. Złóż wszystko, a górną część udekoruj bitą śmietaną, świeżymi owocami kiwi i listkami mięty. Torcik będzie mocno czekoladowy, ale dodatkowe smaki lekko przełamują tę słodycz. Przygotowanie ciasta nie powinno zająć Ci dłużej niż godzinę, jest to więc awaryjny pomysł, kiedy nie masz innego wyjścia.