Ciepłe skarpety, puszysty sweter i kubek z gorącą czekoladą w ręku to wszystko, czego potrzeba do szczęścia w chłodny wieczór. Jednak, aby ten zimowo-jesienny napój zbyt szybko Ci się nie znudził, warto łączyć go z ciekawymi, często zaskakującymi dodatkami. Oto pomysły dla tych, którzy chcą na nowo odkryć smak czekolady na gorąco!

Gorąca czekolada – jak ją przygotować?

Przepis na ten rozgrzewający, czekoladowy napój jest bardzo łatwy. Kluczem do tego, aby jego smak był wyborny, jest dobra czekolada o dużej zawartości kakao.

Jeśli chcesz przygotować czekoladowy deser do picia, sięgnij po:

  • 300 ml śmietanki kremówki;
  • 1 l mleka;
  • 2 tabliczki czekolady mocno gorzkiej 80% E.Wedel;
  • 3 łyżki brązowego cukru.

Znajdź też duże kubki z uchem oraz rondelek z grubym dnem.

Przygotowanie napoju zacznij od połamania czekolady na mniejsze kawałki. Następnie:

  • do rondelka wlej mleko, kremówkę i wsyp cukier – całość podgrzewaj na małym ogniu, nie przestając mieszać składników;
  • po chwili zacznij stopniowo dodawać kostki czekolady – w tym czasie zawartość rondelka dynamicznie mieszaj za pomocą rózgi lub drewnianej łyżki;
  • kiedy płyn zgęstnieje, przelej go do kubków.

Czekoladę pij, kiedy jeszcze paruje – wtedy najlepiej czuć głęboki, kakaowy aromat.

Pikantna czekolada do picia

Jeśli lubisz nietypowe połączenia smakowe i szukasz sposobu na to, aby porządnie się rozgrzać, przygotuj czekoladę, która będzie delikatnie pikantna. Jej smak możesz podkręcić odrobiną chili, a nawet pieprzu. Natomiast jeśli nie boisz się odkrywać nowych smaków, podczas przygotowywania napoju dodaj do niego szczyptę soli – taki słony akcent wydobywa z czekolady dodatkowe walory smakowe.

Gorąca czekolada w świątecznym stylu

Kiedy święta są za pasem, nie odmawiaj sobie słodkich przyjemności. Przygotuj czekoladę na gorąco z wyraźnym korzennym akcentem. Przypraw ją cynamonem, odrobiną kardamonu i imbiru. Ponadto możesz wykończyć ją puszystą bitą śmietaną i ozdobić ją pierniczkiem. Taki gorący czekoladowy napój sprawi wiele radości dzieciom i dorosłym!

 

 

Zimowy napój orzechowo – czekoladowy

Jeśli uważasz, że czekolada i orzechy to połączenie idealne, nie oprzesz się temu napojowi. Do jego przygotowania będzie Ci potrzebne masło orzechowe. Wystarczy, że jego 3 łyżki rozpuścisz w podgrzewanym mleku i śmietance. W ten sposób czekolada zyska niebanalny, orzechowy posmak!

Wykwintna czekolada z bezą włoską

Taki napój może z powodzeniem zastąpić deser po eleganckim obiedzie czy kolacji – nie tylko rozgrzeje, ale też zrobi duże wrażenie na Twoich gościach.

Gorącą czekoladę przygotuj zgodnie z bazowym przepisem. Następnie ubij na bardzo gęstą, błyszczącą masę 4 białka jajek i 200 g cukru. Przelej jeszcze gorącą czekoladę do kubków i umieść na nich solidną porcję cukrowo-białkowej piany – aby ją wykończyć, delikatnie opal ją palnikiem.

Aby dostać się do gęstego, czekoladowego napoju, będziesz musiał przebić się łyżką przez delikatnie kruchą skorupkę – między innymi dlatego jego picie to taka frajda!

Gorąca czekolada z efektem „wow”

Jeśli lubisz intensywnie słodkie desery, do gustu przypadnie Ci gorąca czekolada z karmelową   niespodzianką. Natomiast jeśli szukasz pomysłu na szybki, ale jednocześnie efektowny napój, na jego wierzchu umieść solidną porcję pianek marshmallow. Taka czekolada będzie bardzo słodka, a zarazem przyjemnie ciągnąca.