Klasyczny tort czekoladowy to czekolada w czystej postaci. Wykorzystana zarówno w biszkopcie, jak i kremie, ewidentnie króluje w tym wypieku. I chociaż sam w sobie jest wyjątkowo smaczny, od czasu do czasu nachodzi ochota na lekką zmianę. Sprawdź, jak możesz urozmaicić czekoladowy tort, aby delikatnie odmienić jego charakter.
Tort czekoladowy to klasyka sama w sobie. Wyrazisty, intensywny – zachwyca od pierwszego do ostatniego kęsa. Teoretycznie nie istnieją więc żadne powody, dla których trzeba byłoby prowadzić cukiernicze eksperymenty. Klasyków się nie zmienia, bo są doskonałe same w sobie. To prawda, chyba że… jesteś osobą, która lubi bawić się składnikami i tworzyć własne połączenia? Jeśli nie ma u Ciebie miejsca na nudę, warto poznać sposoby pozwalające urozmaicić tort czekoladowy w klasycznym wydaniu.
Tort w wersji „zebra”
Najprostszym sposobem na urozmaicenie tortu czekoladowego jest przygotowanie go w wersji biało-czekoladowej. Zamiast przekładać biszkopty kremem czekoladowym, wykorzystaj też krem śmietankowy.
Jeśli będziesz przygotowywać krem czekoladowy z podstawowego przepisu, użyj o połowę mniej czekolady i wykorzystaj serek mascarpone. Zacznij więc od delikatnego ubicia serka, a następnie dodaj do niego połowę porcji kremówki. Drugą część śmietany zagotuj w rondelku, a następnie dodaj pokruszoną czekoladę – odstaw do ostygnięcia.
Biszkoptowe blaty czekoladowe przekładaj naprzemiennie – kremem czekoladowym i kremem śmietankowym.
Tort z chrupiącą praliną
Tort czekoladowy w tej wersji będzie różnił się nieco odmienną konsystencją kremu. Zamiast gładkiej masy poczujesz… delikatną chrupkość.
Do przygotowania chrupiącej praliny będziesz potrzebować:
- 100 g cukru
- 100 g obranych migdałów
- 26 ml wody.
Cukier i wodę umieść w rondelku z grubym dnem. Zagotuj i gotuj bez mieszania – aż do momentu uzyskania karmelowego koloru. Dodaj migdały i wymieszaj (lekko poruszaj garnkiem za rączkę). Gotuj do uzyskania karmelu w bursztynowym odcieniu. Masę przelej na blaszkę wysmarowaną cienką warstwą oleju. Odstaw do zastygnięcia.
Pralinę połam na mniejsze kawałki. Następnie wyłóż je na czekoladowy biszkopt i przykryj kremem czekoladowym. Opcjonalnie możesz też dodać okruchy do kremu i wyłożyć na blat.
Tort z kremem czekoladowym z owocami
Klasyczny tort możesz urozmaicić dodatkiem owoców. W tej roli świetnie sprawdzą się nie tylko truskawki, ale również maliny, jagody czy borówki amerykańskie.
Ten wariant nie jest pracochłonny – wystarczy, że do kremu dodasz owoce i delikatnie wymieszasz, a następnie wyłożysz na biszkoptowe blaty. Owoce możesz też rozłożyć bezpośrednio na biszkopcie posmarowanym cieniutką warstwą kremu, a następnie przykryć je pozostałą częścią czekoladowej masy.
Klasyka wcale nie musi być monotonna. Zainspiruj się powyższymi pomysłami, by niewielkim kosztem urozmaicić smak tortu czekoladowego w standardowym wydaniu. To najprostsze i najszybsze sposoby „odczarowania” cukierniczych klasyków.
Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/wedlowskie-mocnoczekoladowe-brownie/