Masz ochotę na nieco zdrowszy deser? Chcesz spróbować czegoś nowego bez wizyty w cukierni? W takiej sytuacji warto sięgnąć po… warzywa! A konkretnie – po marchewkę. Te małe korzenie skrywają w sobie nie tylko pyszny sok, ale również składnik świetnego ciasta na każdą okazję! Ciasto marchewkowe to świetna alternatywa dla tradycyjnego sernika lub biszkoptu. Wypróbuj sama!

 

Na myśl o ścieraniu marchewek, ze strachu przed złamanymi paznokciami i obdartymi palcami dostajesz gęsiej skórki? Jest na to sposób! Jeśli masz sokowirówkę, to najpierw zrób sok z marchewek. Resztki warzywa, pozbawione wody, idealnie nadają się na ciasto marchewkowe! Drugi sposób to poprosić partnera lub innych domowników o wyręczenie w tej czynności. W końcu wspólne gotowanie łączy rodzinę, prawda? A przynajmniej tak mówią specjaliści od relacji. Marchew starta? To do dzieła!

 

Przepis na wilgotne ciasto marchewkowe

W internecie znajdziesz wiele świetnych przepisów na ciasto marchewkowe. Nasze wyróżnia się tym, że jest pełne smaku, aromatu, pozostaje wilgotne mimo upływu czasu oraz… ma orzechy i kawałki czekolady! Nie może być lepiej.

 

Składniki na ciasto marchewkowe:

  • 2 szklanki startej marchewki,
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 5 jajek rozmiar L,
  • 1 i 1/3 szklanki oleju roślinnego,
  • 1 szklanka cukru trzcinowego,
  • 1 i ⅓ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 i ⅓ łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika,
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią,
  • 1,5 łyżeczki cynamonu,
  • 1 tabliczka drobno pokrojonej czekolady lekko gorzkiej 50% E.Wedel,
  • pół szklanki pokrojonych ulubionych orzechów, np. włoskich,
  • pół łyżeczki soli.

 

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Tortownicę o średnicy 26 cm lub 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. W mniejszej tortownicy ciasto wyjdzie wyższe – po upieczeniu można je przekroić i przełożyć kremem!

 

Mąkę pszenną tortową i przyprawy przesiej do naczynia. Następnie wbij jajka do drugiej miski i dodaj cukier trzcinowy i z prawdziwą wanilią. Ubijaj te składniki aż uzyskasz puszystą maślaną masę. Po tym czasie zacznij powoli wlewać olej – cały czas mieszaj! Po połączeniu się składników mokrych wsyp suche. Ciasto będzie dość gęste, ale nie zniechęcaj się. Na koniec dodaj startą marchewkę, drobno pokrojoną czekoladę lekko gorzką 50% E. Wedel i orzechy. Wymieszaj wszystko za pomocą łyżki.

Przelej ciasto do wcześniej przygotowanej formy. Piecz przez 45-50 minut. Na koniec wykonaj test suchego patyczka – jeśli wyciągnięta z ciasta wykałaczka będzie sucha, to znaczy, że wypiek się udał.

 

Czekoladowa polewa na ciasto marchewkowe

Warto zadbać nie tylko o znakomity smak, ale także wyjątkową oprawę ciasta marchewkowego. W jej roli idealnie sprawdzi się polewa czekoladowa wykonana z białej czekolady E. Wedel.

 

Składniki na czekoladową polewę:

  • tabliczka czekolady białej E. Wedel,
  • śmietanka 30%.

 

Pokrój czekoladę na drobne kawałki. Wlej śmietankę do miski i ustaw ją nad garnkiem z gotującą się wodą. Kiedy śmietanka będzie ciepła, dodaj czekoladę. Zacznij mieszać. Gdy składniki się połączą, zdejmij polewę znad ognia.

 

Ciepłą masę wylej na upieczone ciasto marchewkowe. Aby lukier czekoladowy zastygł, umieść wypiek w lodówce. Smacznego!